Jau dabar Europos Sąjunga (ES) planuoja vasaros mėnesiais įleisti į Bendriją amerikiečius, paskiepytus jų vaistų agentūros patvirtintomis vakcinomis. Apie tai sekmadienį, duodama interviu „The New York Times“, užsiminė Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen.

Tai reiškia, kad tie, kurie paskiepyti Kinijos gamintojų, tokių kaip „Sinovac Biotech Ltd.“ ir „Sinopharm Group Co. Ltd.“ kurtomis vakcinomis, greičiausiai bus neįleidžiami artimiausioje ateityje, ir tai gali turėti akivaizdžių pasekmių pasaulinio masto verslo veiklai ir tarptautinio turizmo atsigavimui.

Vakcinacijos tempams spartėjant visame pasaulyje, skirtingų vakcinų tvirtinimas įvairiose šalyse bei regionuose sukuria pagrindą pasaulinei vakcinų bifurkacijai, kai vakcina, kuria žmogus pasiskiepija, gali nulemti, į kurias šalis jam leidžiama patekti ir dirbti.

Kinijos piliečiams, kurie reguliariai lankosi užsienyje, ir Vakarų šalių piliečiams, norintiems plėsti verslo galimybes antroje didžiausioje pasaulio ekonomikoje, atsiranda dilema: kurią vakciną rinktis. Kinija kol kas pripažįsta tik kiniškas vakcinas, o jos sukurtos vakcinos nėra patvirtintos Jungtinėse Valstijose ar Vakarų Europoje.