Ar man reikalingas šiltnamis?

Į šį klausimą paprasčiausiai būtų atsakyti tiems, kas gyvena bute – gal ir reikalingas, bet daugiabutyje na niekaip to nepavyks padaryti. Taip, yra minišiltnamių variantai, tinkantys naudoti balkone, bet tai toli gražu ne šiltnamiai klasikine jų prasme. Tuo tarpu tiems, kas gyvena nuosavame name ir turi žemės sklypą, šiltnamis – faktiškai neatskiriama sodo dalis. Bet ar jis tikrai būtinas?

Šiandien šiltnamiai neretai yra ne tik vieta, kur auginami pomidorai, agurkai, paprikos, salotos ir kiti augalai. Vis dažniau šiltnamiai įgauna kitas funkcijas, – jos tampa poilsio ar susitikimų su svečiais vieta arba vienu iš sodo dizaino elementu. Prieš priimdami galutinį sprendimą – ar reikia jums šiltnamio, – atsakykite sau į keletą klausimų:

Ar aš turiu tinkamą vietą šiltnamiui sode?

Kaip atrodys mano šiltnamis?

Ar jis man reikalingas tam, kad galėčiau aprūpinti šeimą šviežiomis daržovėmis?

Ar jis man reikalingas, nes planuoju jį paversti stilinga vietele sode?

Jeigu tai vieta daržovėms auginti, ar sugebėsiu skirti laiko tinkamai augalų priežiūrai?

„Jeigu dar kažkur dirbate, ar turėsite laiko darbams šiltnamyje vakarais ar savaitgaliais? Ką darysite su derliumi? Ar sugebėsite aprūpinti juo savo šeimą? Ar esate pasirengę atiduoti derlių kitiems? Nes gali nutikti taip, kad sezono pabaigoje jums teks „apipilti“ visus savo giminaičius, draugus bei kaimynus sodo dovanomis – juk nesitikėjote, kad derlius viršys šimtą kilogramų, – svarsto sodininkystės ūkio „Dobītes“ savininkė Sandra Marcinkeviča. – Aš sakyčiau, nebijokite rizikuoti! Geriau mėginti ir sužinoti, ar jums pavyko ar ne, nei apskritai nieko nedaryti.“

Ir jeigu apsvarstę visus šiuos aspektus, jūsų atsakymas – taip, aš noriu šiltnamio savo sode!, – manykite, kad pirmąjį žingsnį link savo svajonės įgyvendinimo jūs jau žengėte. Taip, kol kas dar neaišku, ar pirksite šiltnamį parduotuvėje, užsisakysite jį pas specialistus ar savarankiškai statysite savo pirmąjį šiltnamį. Ir galbūt savo gamybos šiltnamis nebus idealus, bet jūs įdėsite į jį savo jėgas, laiką, kantrybę ir,be abejonės, dalelytę savęs.

Kokio dydžio turi būti šiltnamis?

„Šiltnamio parametrai – tai istorija apie tai, ko mes norime ir kokių galimybių turime. Logiška, kad nestatysime šiltnamio atskirai kiekvienai augalų rūšiai. Ir nors pomidorų su agurkais viename šiltnamyje sodinti nerekomenduojama, taip ilgą laiką darė mūsų mamos ir močiutės. Šiltnamių statybos požiūriu, labiau apsimoka statyti vieną didelį, o ne du mažus, – jau vien dėl to, kad nedideli šiltnamiai mažiau atsparūs dideliems temperatūros svyravimams. Maži šiltnamiai vakare greičiau atvėsta, o ryte – greičiau įkaista. Jeigu šeima nevalgo daug daržovių ir neketina jomis prekiauti, yra paprasčiau įsigyti arba pasatyti vieną didelį šiltnamį“, – sako Laima Lusė, Buldurų sodininkystės vidurinės mokyklos dėstytoja.

Planuojant šiltnamio dydį, būtina atsižvelgti į keletą aspektų. Pavyzdžiui, žemės sklypo plotą. Ar jūsų sode pakaks žemės dideliam šiltnamiui. Ir ar jis nepakenks bendram sodo vaizdui? Ką auginsite šiltnamyje? Ar tai bus žemų lapų salotos ir ridikėliai, kuriems nebūtinas aukštas šiltnamis? O galbūt jūs auginsite šiltnamyje agurkus ir pomidorus?

Per sezoną jie gali ištįsti iki 1,8-2 metrų. Atminkite, kad šiltnamyje auginamiems augalams būtina užtikrinti palankų mikroklimatą, o virš pomidorų bei agurkų turi užtekti vietos normaliam oro cirkuliavimui. Pakankamas atstumas nuo stogo iki auginamų kultūrų viršūnėlių laikomas 1,5-2 metrų.

Savo ruožtu, šiltnamio aukštis turėtų siekti ne mažiau 3,5- 4 metrus. 3,5 metro – tai minimalus leistinas aukštis.

„Dviejų metrų aukščio tikrai nepakaks, vien pomidorai gali užaugti iki dviejų metrų aukščio. O juk negalima užpildyti visą laisvą šiltnamio erdvę augalais. Jie ten blogai jausis, ims trokšti. Turi cirkuliuoti šviežias oras“, – aiškina LLKC vyresnysis sodininkystės specialistas Maris Narvilas. Jeigu tarp stogo ir pačių augalų trūks vietos, ant šiltnamio sienų ir ant pačių augalų gali susiformuoti kondensatas. O tai, savo ruožtu, gali sudaryti geras sąlygas augalų ligoms. Šiltnamiuose, kur oro erdvės mažiau, ligos plinta greičiau nei šiltnamiuose su didelėmis oro atsargomis.

„Manyčiau, užtektų 35 kv. m ploto šiltnamio, kad visą vasarą galėtumėte aprūpinti šeimą daržovėmis. Bet, jeigu žmogus nori auginti šimtus pomidorų, tuomet, žinoma, jam prireiks didelio šiltnamio“, – priduria M. Narvilas.

Jeigu dėl konstrukcijos aukščio klausimų nebekyla, pakalbėkime apie šiltnamio ilgį – viskas priklauso nuo pageidavimų bei paties žmogaus galimybių. Na ir nuo žemės sklypo, kuriame planuojama įrengti šiltnamį, ploto. Atminkite: kuo didesnis šiltnamis, tuo daugiau reikės medžiagų. Be to, kuo šiltnamis didesnis, tuo lėčiau jis įkaista dieną ir lėčiau atvėsta vakare. Nedideli šiltnamiai, priešingai, greitai įkaista ryte ir greitai atvėsta vakare.

Kur statyti šiltnamį?

Kaip toli nuo kaimynų turėtų būti statomas šiltnamis? Jeigu šiltnamis įrengiamas arti kaimynų tvoros, išsiaiškinkite prieš jį statydami, ar ši tvora ar šalia pasodinti medžiai bei krūmai nemes ant šiltnamio šešėlio. Kita vertus, pats šiltnamis gali mesti šešėlį ant svetimo sklypo, o tai vargu ar nudžiugins jūsų kaimynus.

Ar šiltnamiui svarbi šviesos pusė? Pasak Mario Narvilo, „tradicinė šiltnamių išdėstymo kryptis“ – šiaurė-pietūs, nes tuomet į saulę bus nukreipta mažiausia šiltnamio dalis, ir jis neperkais. Tiesa, tokiu atveju ankstyvą pavasarį ir rudenį šiltnamyje bus vėsiau. „Bet jeigu žemės sklype yra koks nors ūkinis statinys ar pietinis namo fasadas, prie kurio galima pristatyti šiltnamį, tuomet galima pamąstyti apie akumuliuojančio bako įrengimą. Pietinėje pusėje visada oras įkaista greičiau, o tai reiškia, kad galima tikėtis atliekamos šilumos, kuri gali dalinai pakeisti net apšildymą. Bet jeigu ši atliekama šiluma nebus kaupiama, šiltnamis pietinėje pusėje smarkiai perkais“, – priduria M. Narvilas.

„Ne, šviesos pusės neturi reikšmės. Svarbiausia, kad šiltnamis būtų gerai apšviestas ir nestovėtų pavėsyje“, – sako Maritė Gailitė.

Į ką dar reikėtų atsižvelgti renkantis labiausiai tinkamą vietą šiltnamiui?

Kaip toli nuo šiltnamio bus vandens ėmimo vieta? Kai kas laiko lietaus vandenį statinėse, kiti laistymui naudoja vandenį iš tvenkinio ar upės. Yra žmonių, kurie nešioja vandenį iš gręžinio ar šulinio. Kaip toli nuo vandens ėmimo bus jūsų šiltnamis? Ar bus patogu laistyti augalus? Gali būti, kad jums teks eiti vandens į kitą sodo galą. Visa tai reikia apmąstyti prieš statant šiltnamį.