Laivai, kurių iš pradžių buvo šimtai, tiesiog „ieškojo užuovėjos“, o Filipinai turėtų vertinti situaciją „racionaliai“, kovo 22 d., kai buvo paskelbtos naujienos, pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying.

Praėjus dviem savaitėms, palei Sekminių rifą (Whitsun Reef) tebestovi daugiau nei 40 laivų, o pareiškimai tampa vis atžaresni. Filipinų užsienio reikalų departamentas pirmadienį perspėjo Kiniją, kad kasdien skelbs diplomatinius protestus tol, kol „jūrų milicija“ neatsitrauks, tais pačiais žodžiais kaip ir JAV įvardydamas laivyną, dislokuotą regione, Filipinuose žinomame kaip Juliano Felipe rifas, o Kinijoje – kaip Niu’e Jiao.

„Jei jūsų tikslas – be kovos užimti jūros erdvę ir atolą, tai yra geniali, tačiau nesąžininga taktika, – sakė buvęs JAV Ramiojo vandenyno Jungtinio žvalgybos centro operacijų direktorius Carlas Schusteris. – Tik profesionalūs jūreiviai žino, kad tai melas – niekas „neieško užuovėjos“ savo laivams audringame regione likus kelioms savaitėms iki audros. Jei tai iš tiesų yra komerciniai laivai, jiems ten tuščiai stovėti kainuoja šimtus, jei ne tūkstančius dolerių per dieną.“