Po tokio kruvino „rekordo“ klaipėdietis patenka į vieną aukščiausių amžiaus žiauriausių šalies nusikaltėlių sąrašo pozicijų. Iš viso S. Gaidjurgis apkaltintas dėl 37 nusikaltimų, iš jų 29 – sunkūs.

Kadangi net dabar, praėjus beveik dviems dešimtmečiams nuo dienos, kai S. Gaidjurgis buvo izoliuotas visiems laikams ir uždarytas į kalėjimą, buvęs Klaipėdos 6-ojo skyriaus šefas Jurijus Balandinas šiame video pasakojime atvirai pripažino, kad pirmais nepriklausomybės metais S. Gaidjurgis buvęs kone faktinis Lietuvos uostamiesčio vadovas visomis prasmėmis. Ir ne tik nusikaltėlių pasaulyje. Nes visi jo tuo metu labai bijojo...

Kriminalistai atsiminė, kad 1990-ųjų pradžioje tuometinėje Klaipėdos „Vėtrungės“ biliardinėje susirinkdavo didžiausių miesto kriminalinių gaujų lyderiai ir eiliniai nariai. Nepaisant bendrai pamėgtos vietos, jie netgi ten nesutarė – tad konflikto ir barnių židiniais tapdavo geriausi biliardo stalai ir tiesiausios lazdos, menkai sudaužyti kamuoliai. Dėl to apsipyko ir minėtą biliardinę įsteigęs Sergėjus Bėglikas ir joje nevaržomai pramogauti užsigeidęs S. Gaidjurgis. Būtent jų karas ir prasidėjo dėl įtakos biliardinėje arba noro perimti geriausią klubo stalą.

Sigitas Gaidjurgis

S. Gaidjurgis praeityje buvo teisiamas keturis kartus. Buvo tris kartus nuteistas ir du kartus kalėjo. Beje, pirmąsyk buvo teisiamas 1975 metų vasarą, sulaukęs vos 16-os – už vagystę. Bet kas įdomiausia, kad laukinius mafijos karus sėkmingai praėjęs S. Gaidjurgis gerokai rimčiau į teisėsaugos rankas pateko tik po 1999-ųjų vasario puotos, kai buvo surengtas rimtas pokylis tuometiniame Palangos „Simrio“ viešbučio restorane. Tąsyk jame susirinko ne tik įtakingiausi to laikmečio kontrabandos vežėjai ir mafijos veikėjai iš visos Lietuvos, bet ir muitinės, pasienio ar net Rusijos FSB pareigūnai. Klaipėdos bosų bosas buvo suimtas dėl to, kad jo kišenėje buvo surasta sulenkiamas peilis...

„Kai pradėjau dirbti Klaipėdos ONTT vadovu, 1999 m. rankiniu būdu surašytuose dokumentuose buvo teigiama, kad mieste egzistavo apie 15 grupuočių (kiekvienoje iš jų buvo bemaž 20 – 30 asmenų). Vadinasi, tuo metu mieste veikė bemaž 300 organizuotų nusikatėlių. Pamenu, informacija apie S. Gaidjurgį kriminalistų duomenų bazėje buvo nulinė. Tada turėjome tik vieną jo nuotrauką, kurioje S. Gaidjurgis su dideliu pilvu pozuoja kažkokioje plantacijoje, – prisiminė Vladimiras Plotkinas. – Tarp pareigūnų buvo kalbama, kad ten ir kitur Sigis ar jo žmonės praeina, bet didžioji dalis mūsų darbuotojų net nebuvo matę, kaip atrodo tas S. Gaidjurgis…Tačiau vėliau taip padirbėjome, kad buvo surinkta net 14 tomų operatyvinės informacijos ir ne vien tiktai apie S. Gaidjurgį, o taip pat ir apie S. Bėgliko vadovaujamų Bėglikų ar Akademikų, Žardinių, Storinių bei kitas grupuotes. Būtent apie S. Gaidjurgį visi pirmąsyk ir sužinojo po garsaus 1999-ųjų sulaikymo Palangos restorane“.

Čia pašnekovai netgi prašneko apie buvusį Seimo narį, kuris realiai dėl praeities ryšių su Gaidjurginiais, neteko politinio pasitikėjimo. Buvo metas, kai jis netgi buvo apkaltintas užsakytos žmogžudystės organizavimu. Nors ir liko išteisintas, tačiau po šito skandalo visiems laikams buvo ištrintas iš politinės padangės.

Sigitas Gaidjurgis

Antrajame „Narkobarono pėdsakais iš Klaipėdos“ epizode – pirmąsyk žiūrovams pateiksime unikalią vaizdo medžiagą, kur S. Gaidjurgis dviems garsiems Lietuvos prokurorams pasakoja, kaip ne kartą buvo pasikėsinta į jo gyvybę – kaip į jį šaudė, bandė susprogdinti važiuojantį distanciniu būdu valdomu sprogmeniu. Taip pat jis mini, kokie Kauno veikėjai tada „stogavo“ Klaipėdoje reketu bei nekilnojamojo turto supirkinėjimu besivertusius būsimus milijonierius. S. Gaidjurgis prokurorus bandė įtikinti, kad tais laikais S. Bėgliko grupuotės nariai keitėsi informacija su tuometiniais uostamiesčio kriminalistais.

O kai sykį žurnalistai S. Gaidjurgio pasiteiravo, kodėl ir kas į jį kėsinasi, Klaipėdos Kaponė tada atsakė: „Iš kur aš žinau? Reikia jų paklausti... Dažniausiai Bėgliko kompanija kėsinasi...“.

Sergejus Beglikas

Daugiau Dailiaus Dargio video epizodų pamatysite bet kada prisijungę jo Patreon platformoje – https://www.patreon.com/dailiusdargis

Norintiems įsigyti visas D. Dargio knygas su autoriaus parašais bei jums skirtomis dedikacijomis – galite apsilankyti e.knygyne - https://www.dailiausknygos.lt