Lietuvių rašeivija, o ypač pirmieji rašytojai, beveik be išimčių rašymu užsiėmė tik greta kitų savo veiklų. Kaip žinia, mūsų puikioji Žemaitė jaunystėje tarnavo kambarine dvare, didžiąją gyvenimo dalį užsiėmė žemės ūkio darbais ir rašymas į jos dvasią pasibeldė tik brandžiame amžiuje. Maironis, Kristijonas Donelaitis, Juozas-Tumas Vaižgantas, Vincas Mykolaitis-Putinas – tai graži sutanota vyrija, kurią traukė rašymas. Motiejus Valančius, Antanas Baranauskas – vyskupai. „Anykščių šilelio“ autorius dar ir kalbininkas. Šatrijos Ragana buvo pedagogė, o Antanas Vienuolis – farmacininkas.

Dažnai lietuvių rašytojai išvykę į Vakarus imdavosi gana juodų darbų. Antanas Škėma Lietuvoje buvo aktorius, režisierius, o nuvykęs į JAV paragavo liftininko bei fabriko darbininko duonos. Marius Katiliškis gyvendamas anapus Atlanto kurį laiką dirbo duobkasiu ir plieno liejyklos darbininku. Nemažai XX-XXI amžiaus rašytojų greta rašymo ar prieš rašymą užsiėmė žurnalistika, redagavimu, vertėjavimu. O štai Ričardas Gavelis iki rimtesnių literatūrinių darbų sukūrimo buvo tiesiog fizikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)