Pirma hipotezė. Senovės

Kad atsimintų

Mūsų protėviai buvo įsitikinę, kad naktį siela atsiskiria nuo kūno, valandai išsilaisvina ir pradeda klajoti. Kur ją nuneš - į nerūpestingą vaikystę, neramią vakarykščią dieną ar giedrą rytojų, ji būtinai praneš per sapną. Pažadinti žmogų - vadinasi, nutraukti sielos kelionę. O tai, manė senoliai, labai pavojinga, juk keliautoja avantiūristė gali „pasiklysti" ir nespėti grįžti į mirtingąjį kūną.

Antra hipotezė. Materiali

Kad suspėtų atsibusti

Ilgą laiką mokslininkai manė, kad per dieną žmonės prikaupia ypatingų dalykų (sutartinai pavadintų „sapnų faktoriais"), kurie sukelia smegenų nuovargį. Sapnuojant tie faktoriai sklaidosi, dėl to smegenėlės ir du pusrutuliai turi galimybę nemiegoti, o jų šeimininkas - užsiimti aktyvia veikla.

Trečia hipotezė. Optimistinė

Kad norai taptų realybe

Be siaubo filmų, naktimis galime sudalyvauti melodramoje arba fantastikoje. Nuolankus pavaldinys sapne staiga pradeda bėgioti paskui viršininką su ginklu. Pilkoji sekretorė ima kurti muziką, mokytis filosofijos ir galų gale pakeri visus, prabilusi penkiomis užsienio kalbomis. Sapnuose realizuojame savo norus, juose kuriame ir fantazuojame.

Genialios idėjos, kažkieno sapne „nuleistos" iš viršaus, toli gražu ne retenybė. Be Mendelejevo periodinės lentelės, buvo ir benzolo formulė, kurią susapnavo Kekule, ir geriausia Tartini sonata, sugrota vidurnaktį Dievo ir velnio viename pavidale.

Edgaro Allano Poe ir Mary Shelley detektyvai, Stivensono ir Kafkos romanai taip pat parašyti naktinių melodramų ir košmarų motyvais...

Ketvirta hipotezė. Tamsioji

Nuo beviltiškumo

Freudas neabejojo, kad visi kūrybiški žmonių sapnai yra jų nerealizuoti norai, atsiradę iš vaikystėje užslopintų traumų ir baimių. O jo mokinys Jungas pridurtų, kad sapnai - tai mažytės durelės į pačias slapčiausias sielos gelmes.

Penkta hipotezė. Skeptiškoji

„Šlakams" pašalinti

Šiuolaikiniai nihilistai nusiteikę ne taip poetiškai. Dauguma jų mano, kad nemokamas kinas, kurį žiūrime naktimis - beprasmė biologija, įsivaizduokite, sako jie, aktyvius pliūpsnius, sukeltus atsitiktinių proto dirgiklių, kuriuos jis, dar kartą atsitiktinai, perdirbo į vaizdinius. Štai jums ir sapnas! O jūs - apie dieviškumą ir pasąmonę...

Gali būti, kad sapnai yra ne kas kita kaip „šlakai", kurie formuojasi kaip smegenų veiklos rezultatas. Šiukšlių reikia atsikratyti - štai žmogus ir atsikrato, kaip gali. Jeigu racionalesni individai užmerkia akis ir nugarma į tamsą be jokių vaizdinių, tai jausmingesnės prigimties žmonės kartais spėja pamatyti bereikšmes nuotrupas. Atsibudę bando sudėlioti viską, ką pamatė, į vieną siužetą, kuris galų gale jiems gali priminti bet ką.

Šešta hipotezė. Netikėtoji

Kad treniruotųsi

Neseniai Harvardo medicinos centro mokslininkai ištyrė, kurie smegenų centrai dirba žmogui miegant. Paaiškėjo, kad miegodami žmonės lavina motorinius įgūdžius (kūdikis - griebiamuosius veiksmus, muzikantas - pirštų miklumą, dailininkas - riešo judėjimą ir panašiai), kuriuos įgijo tikrovėje.

Septinta hipotezė. Genetiškoji

Kad augtų

Kai kurie tyrinėtojai mano, kad sapnuoja netgi kūdikiai moters pilve, tai vyksta jau 25-30 nėštumo savaitę. Ką būtent mato mažyliai ir kam jiems sapnai tokioje jaukioje, šiltoje vietoje, nežino niekas. Yra tik dvi prielaidos: arba tai likučiai genetinės atminties, formuojančios dar negimusio vaikelio jausmus ir mąstymą, arba savita vaisiaus reakcija į tai, kas vyksta išoriniame pasaulyje.

Aštunta hipotezė. Merkantilinė

Kad išgarsėtų

Freudas 14 metų rašė slaptą dienoraštį, fiksuodamas viską, kas jam prisisapnuodavo. Sąsiuvinyje užfiksavo 48 aiškius sapnus, kuriuos paskui publikavo ir išanalizavo savo „Interpretacijose...". Taip Freudas tapo pačiu garsiausiu sapnų aiškintoju ir psichoanalizės teorijos išradėju.

Regėti sapnus taip pat natūralu, kaip ir kvėpuoti. Galbūt šis tylus visokių siurrealistinių siužetų peržiūros laikas - pats produktyviausias mūsų gyvenime?..

Sapnuojant smegenys dirba aktyviau nei nemiegant

Ne labiau, bet kitaip. Sapnuoti - aktyvi būsena, smegenys nesiilsi, jos tęsia tai, ko nesuspėjo išspręsti dieną: apdoroja gautą informaciją, patirtas emocijas. Dieną atsiduriame daugybėje nenuspėjamų, šokiruojančių, stresinių situacijų, ir jeigu ne miegas, neaišku, kaip su tuo susidorotume. Atsibudome - ir vakarykštis kivirčas su tėvais, nesėkmė darbe, žlugusi kelionė jau nebeatrodo tokia tragedija.

Rytas protingesnis už vakarą! Ir vis dėlto, kaip "sukurti" sapnai ir ar visi juos mato?

Visi. Tiesiog dauguma visko neatsimename. Sapnas susidaro iš ciklų. Kiekvieną naktį išgyvename 4-5 ciklus, kiekviename - po dvi fazes: lėto ir greito sapno. Lėto sapno metu žmogus atstato savo resursus, visi vidaus organai „atsiskaito" smegenims, ir jos šias ataskaitas analizuoja. Sapnuojame būdami greito sapno fazėje. Per naktį pamatome 4-5 sapnus, bet įsimename dažniausiai regėtą paryčiui.

Sapnai - dienos gyvenimo atspindys

Iš dienos gyvenimo. Sapnai yra tiek unikalūs, kiek unikalus pats žmogus, įtakos turi intelektas, emocionalumas, asmeninės savybės, profesija, bendravimo sfera, gyvenimiška patirtis... Jei sapne sprendžiate matematines lygtis, greičiausiai tuo užsiimate ir gyvenime.

Jei prisisapnavo Napoleonas ar Rilke, tikriausiai šie vaizdiniai jums kažką simbolizuoja. Sapnas perdirba dienos informaciją ir toliau ją apmąsto - kartais labai konstruktyviai. Periodinės Mendelejevo lentelės atradimas - vienas ryškiausių to pavyzdžių. Tai vadinama nušvitimu.

Galime prisiminti, ką sapnavome

Pats paprasčiausias būdas - ateiti į laboratoriją, prisijungti aparatus, užmigti ir paprašyti specialisto pažadinti jus greitojo miego fazės metu. Tada tiksliai atsiminsite, ką sapnavote.

Jeigu rimtai vertinate savo sapnus, suvokiate jų svarbą, sugebėsite dažniau juos prisiminti. Kai atsibundate kupini nerimo, kad su jumis sapne kažkas įvyko, o tai - jau ne visai aišku, likite svaiginančios snūduriavimo būsenos: greičiausiai atsiminsite kokius nors vaizdinius, siužeto nuotrupas. Laikykitės už jų kaip už siūliukų ir „ištraukite" visą „filmą".

Spalvotus sapnus regi tik šizofrenikai...

Egzistuoja daug mitų apie sapnus, štai vienas jų. Kai kurie mokslininkai mano, kad sapnai būna nespalvoti ir spalvoti. Kitas dalykas, kaip žmogus juos atsimena. Žinoma, kad tai labiau pavyksta emocionaliems, imliems, kūrybingiems žmonėms.

Košmarus sapnuojame visi

Nėra tokio žmogaus, kuriam nors kartą neprisisapnuotų košmaras. Tai neišvengiami vaikystės palydovai. Kodėl? Vaiką užgriūna galybė informacijos, dažniausiai nežinomos, gąsdinančios, keliančios nerimą. Naktiniai košmarai padeda su ja susidoroti. Tas pats ir suaugusiesiems. Košmarai - būdas pažinti pasaulį. Jie padeda prie jo priprasti, yra visai nebaisūs ir netgi naudingi. Verta į juos rimtai pažvelgti, jeigu šie kartojasi ir vargina. Tada tai negeras signalas.

Sapnininkas - universalus aiškintojas

Netiesa, juk sapnai unikalūs. Patys vaizdiniai ne tokie svarbūs, skirtingi žmonės skirtingai juos išgyvena: Anai Achmatovai, pavyzdžiui, gyvatė sapne buvo labai šviesus, pozityvus simbolis, kitiems ji asocijavosi su kažkuo pikta, negera...

Individualūs sapnininkai taip pat nepadės. Mūsų pasąmonė labai plastiška, laikui bėgant ji keičiasi, kinta ir jos kalba. Juk patys tampame kitokiais, įgyjame naujos patirties. Sapnai - tai užšifruotas laiškas iš pasąmonės, sielos gelmes. Bet kuris sapnas turi užšifruotą informaciją, o iššifruoti ją gali tik pats žmogus. Nėra tokio išminčiaus, kuris išaiškintų, ką reiškia būtent jūsų sapnas. Psichoterapeutas gali padėti ieškoti sapno prasmės, palengva žmogus pradeda suprasti, ką šis sapnas norėjo jam pasakyti.

Sapnai susiję ne su įvykiais, o su žmogaus būsena

Pavyzdžiui, nuogumas sapne gali simbolizuoti bejėgiškumą, gėdą, emocinę nuogybę. Kai, pavyzdžiui, sapne skraidome, simboliškai išsilaisviname iš vidinių tabu.

Dažniausiai sapnuose skraido vaikai

Taip, jie turi mažiau vidinių tabu, moralinių nuostatų - jiems lengviau pakilti.

Erotiniai sapnai byloja apie seksualines problemas

Tokie sapnai regimi visą gyvenimą, tai absoliučiai normalu. Ryškiausi jie paauglystėje. Tai irgi suprantama - hormonų audros, sudėtinga seksualinė savirealizacija. Seksualiniai poreikiai priklauso nuo amžiaus, charakterio, temperamento. Negalėjimą tuo metu realizuoti savo reikmių kompensuoja erotiniai sapnais. Partnerio pasirinkimas sapne gali byloti apie iškilusias problemas tarp sutuoktinių, mylimųjų.

Sapnuose partneriai būna patys netikėčiausi - nuo prezidento iki senyvos kaimynės, o sekso formos - nuo nekalto koketavimo iki tokių, apie kurias net nepatogu kalbėti.

Taip, būna, kad sapnas padeda susivokti seksualinėje orientacijoje: pavyzdžiui, jei sapne vyras dažnai mato save vilkintį moteriška suknele, kokiame nors moteriškame vaidmenyje...

Tam neturi įtakos šiuolaikinė mada būti netradicines seksualinės orientacijos. Mada vienus veikia, kitų ne. Žmogus priima tik tai, kas reikšminga būtent jam. Bet kuriuo atveju sapne juk jo niekas nemato, nė prieš ką nereikia apsimetinėti...

Robertas Petronis, Vilniaus psichinės sveikatos centro psichologas psichoterapeutas

Sapnai yra prasminga mūsų naktinio gyvenimo dalis, jie vienaip ar kitaip atspindi kasdienį gyvenimą: neįsisąmonytas emocijas, baimes, sunkumus ar abejones. Diduma sapnų yra dabarties dalykai: tai, ko šiandien ar vakar žmogus nesugebėjo ar nespėjo išgyventi, įgauna tam tikrą išraišką sapne.

Galėčiau demistifikuoti pranašišką sapno reikšmę. Nebent jie gali padėti nujausti ateitį tada, kai to užuomazgos jau yra dabartyje. Pavyzdžiui, jei žmoguje slypi kokios nors ligos požymiai, tačiau tie ženklai yra per menki, kad žmogus jiems skirtų pakankamai dėmesio ar juos suvoktų. Sapnuose jie jgyja tam tikrą formą, sapno motyvai gali atsispindėti ir žmogaus tolesniame gyvenime, tarkime, po kurio laiko jis iš tiesų suserga. Sapnų pranašiškumas - kaip orų prognozė. Sinoptikai analizuoja tam tikrus atmosferoje esančius požymius ir pagal juos bando numatyti ateitį. Mūsų sieloje, psichikoje taip pat yra ženklų, iš kurių galime nujausti, kas gali įvykti.

Pateikiantys konkrečias prasmes sapnininkai nėra labai vertingi, nes konkretaus sapno reikšmė labai individuali. Tai priklauso nuo konteksto, žmogaus būsenos, kultūrinių ar vertybinių įsitikinimų. Kiekvieną kartą reikėtų aiškinti konkretų to žmogaus sapną, atsižvelgti į konkrečią gyvenimo situaciją. Universalieji sapnininkai neretai gali labiau suklaidinti, nei paaiškinti sapną.

Žmogus sapnuoja labai dažnai, tačiau abejoju, ar kiekvienas sapnas yra prasmingas. Kartais tai gali būti tiesiog emocinio krūvio išraiška. Žmogus turi pajusti, kad būtent tas sapnas yra emociškai stiprus, tam tikri jo motyvai įsimena ir kartojasi. Tuomet tai gali reikšti, kad sapnas iš tikrųjų palietė svarbius žmogaus gyvenimo aspektus ir yra vertas dėmesio.

Vaiva Budraitytė, būrėja

Sapnais tikiu nuo pat vaikystės - tai neatsiejama mano būties dalis. Augdama pas močiutę kaime visada domėjausi jų reikšmėmis. Pasakodavau savo sapnus seneliams, mes juos aptardavome, aiškindavomės. Iki šiol naudojuosi labai senu nedideliu sapnininku, mat naujieji man netinka, ten pateiktos reikšmės - visiška nesąmonė. Per daugybę metų susidariau individualų sapnininką, tiksliai žinau, ką tam tikri simboliai reiškia būtent man.

Dažniausiai sapnai būna spalvoti, pranašingi. Daug metų užsiimu sapnų joga, tad išmokau juos valdyti. Tarkim, pradėdama sapnuoti ką nors bloga, galiu pakeisti sapno tėkmę man palankia linkme, t. y. pakreipti likimą. Pasak tibetiečių, sapnuojant žmogaus siela atsiskiria nuo kūno ir eina pasivaikščioti - jie sujungti sidabriniu siūlu. Sapnas - tai mažoji mirtis. Ko gero, visi esame patyrę, kai naktį iš miegų netikėtai krūptelime. Sakoma, tuomet siela per greitai atsiskiria arba grįžta į kūną.

Turiu du sapnus, kuriuos sapnuoju visą gyvenimą. Jie transformuojasi, bet labai mažai. Netikintieji sapnais nelabai ir sapnuoja, tad daug ką praranda. Jeigu reiškinys yra duotas gamtos, vadinasi, reikalingas. Nesuprantu, kaip galima jį ignoruoti?

Arvydas Gaičiūnas, iliuzionistas

Maždaug prieš dešimt metų labai domėjausi sapnais. Atidžiai studijavau Karlo Kastanedos knygą „Sapnų menas", kurioje sakoma, kad sapnuojant net galima keliauti, persikelti į kitą pasaulio kraštą. Treniravausi, įveikiau pirmąjį etapą - išmokau sapne pamatyti savo rankas, miegant suvokti, kad sapnuoju. Vėliau bandžiau pereiti į kitą lygmenį, tačiau iš esmės manęs tai neįtikino. Dabar netikiu nei sapnais, nei astrologija. Tokiems mistiškiems dalykams mano gyvenime tiesiog nėra vietos.

Sapnuoju tikrai daug, paprastai labai gražius sapnus. Vienas dažniausiai pasikartojančių ir maloniausių - kai pakylu virš žemės ir skrendu. Tikrai fantastiškas jausmas. Jis toks realistiškas, kad prabudus sunku suvokti, jog tai tik sapnas. Tačiau nesu iš tų žmonių, kurie į sapnus žvelgtų kaip į ateities pranašus, keistus lemties ženklus. Mano tėvas domisi sapnų simbolika, kartkartėmis žvilgteli į sapnininką, tačiau aš jį pavartęs tik šypsausi - visa, kas ten rašoma, man atrodo tiesiog juokinga.