Iki 2050 metų rūkymas išnyks Jungtinėse Valstijose, dalyje Europos, Australijoje ir dideliuose Lotynų Amerikos ruožuose, jeigu mažėjimo tendencija, fiskuota pastaruosius dešimtmečius, ir toliau tęsis, antradienį publikuotame pranešime rašė „Citigroup Inc.“ analitikas Adamas Spielmanas.

Analizė parodė, kaip svarbu didžiausioms pasaulio tabako pramonės bendrovėms apsiginkluoti konkurencingomis alternatyvomis. Pramonė išgyvena kai kuriuos ryškiausius pokyčius per savo istoriją: šiuo metu rūkančių vaikų skaičius per pastaruosius dvidešimt metų sumažėjo beveik trimis ketvirtadaliais, tabako vartojimas tarp vyrų pirmą kartą oficialiai smunka, o parduotų cigarečių apimtys krinta kelis dešimtmečius iš eilės.

Bendrovė „Philip Morris International Inc.“, „Marlboro“ ir „Chesterfield“ cigarečių gamintoja, taip pat nusiuntė ženklą, jog cigaretės per dešimtmetį gali pradėti nykti. Bendrovė užėmė pirmaujančias pozicijas rūkymo alternatyvų pramonėje su savo IQOS pakaitinto tabako įrenginiu ir dabar jau uždirba beveik ketvirtadalį savo pajamų iš šildomų nedegių tabako gaminių, pakurstydama lenktynes su tokiais konkurentais kaip „British American Tobacco Plc.“ dėl vartotojų, vartojančių bedūmius produktus, pavyzdžiui, elektronines cigaretes ir nikotinų maišelius.

Rūkymas

„Altria Group Inc.“ šiame kontekste yra didžiausia atsilikėlė, kaip rodo ataskaita, - maždaug 82 proc. jos verslo sudaro cigaretės, sakė A. Spielmanas. Ir nors ši įmonė investuoja į alternatyvas, ji ne visada kontroliuoja šią sritį, atsižvelgus į tai, kad jos elektroninių cigarečių technologija siejama su turimomis tabako bendrovės „Juul Labs Inc.“ akcijomis, o jos kaitinamųjų tabako gaminių (angl. „heat-not-burn“) kategorija priklauso nuo „Philip Morris“ IQOS prekybos.

Vis dėlto naujos kartos produktai sulėtino nikotino vartojimo mažėjimą daugelyje rinkų, o kai kuriose - galimai net pakeitė kryptį, rašė A. Spielmanas.

Tokiose valstybėse kaip Kinija, Prancūzija ir Rusija cigarečių rūkymas 2050 metais greičiausiai vis dar bus įprastas.

„Dabartinės tendencijos nežada pasaulio be cigarečių“, - rašė A. Spielmanas.

Parengta su Tiffany Kary pagalba