Žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė informavo, kad lengvatinis 9 proc. PVM tarifas užšaldytiems mėsos produktams gali būti įvestas ne anksčiau kaip 2007 metais, nes tokios pataisos turi būti planuojamos tik kartu su biudžetu.

Ministrė taip pat mano, jog lengvatinis PVM tarifas turėtų būti taikomas ir kitiems maisto produktams, pirmiausia vaisiams ir daržovėms. Ji pabrėžė, jog dabar Lietuvos gamintojams sunku konkuruoti su lenkiška produkcija - ten analogiški PVM tarifai žemesni nei Lietuvoje.

Ar šiems planams gali pritarti Finansų ministerija, ministrė nedrįso prognozuoti.

Finansų ministerijos sekretorė Ingrida Šimonytė patikslino, kad PVM lengvatos turėtų būti svarstomos šių metų antrąjį ketvirtį, o pakeitimai anksčiausiai galėtų įsigalioti 2007 metais.

Pasak jos, verslininkai, kalbėdami apie tarifo sumažinimą, savo prašymą grindžia didėsiančiomis apyvartomis, todėl Finansų ministerija norėtų matyti jų skaičiavimus, pati juos įvertinti ir tik tada siūlyti Vyriausybei sprendimą.

"Tačiau perdirbėjų siūlymas sumažinti PVM tarifą šaldytai mėsai yra keistas, nes tai yra ne galutinis produktas, kurį perka vartotojas, o produktas, kurį perka gamintojas. Pastarajam PVM taikomas sušaldytai mėsai visada sugrįžta, todėl jo dydis neturėtų būti svarbus", - teigė I.Šimonytė.

Dabar lengvatinis 5 proc. PVM tarifas taikomas tik atšaldytai mėsai.