Vasario 28-ąją Orlando mieste (Floridoje) įvyko kasmetinė JAV konservatorių politinio veiksmo konferencija (Conservative Political Action Conference). Konferencijos pagrindinės salės fojė papuošė animacinio filmuko personažą primenanti natūralaus dydžio paauksuota D. Trumpo statula. Tai, kad ji pagaminta Meksikoje, nuo kurios D. Trumpas bandė atsitverti siena, statulai suteikė ypatingo pikantiškumo.

Betgi ne statula konferencijoje buvo svarbiausia, o – pats Trumpas! Pasirodęs joje paskutinę renginio dieną, jis žengė į sceną ir sušuko: „Ar jau pasiilgote manęs?!“ Ir tęsė: „Aš čia prieš jus šiandien stoviu, kad paskelbčiau: mūsų neįtikėtinas žygis, kurį kartu pradėjome, kurį mes įveikėme kaip niekas kitas, ir niekada dar nebuvo tokio sėkmingo žygio... Mes jį kartu pradėjome prieš keturis metus, bet jis dar toli gražu nebaigtas. Jis tik prasideda. Ir galų gale mes laimėsime! Kova pačiame įkarštyje, istorinė kova už Amerikos ateitį, Amerikos kultūrą ir jos institutus. Mūsų saugumas, mūsų klestėjimas, pati mūsų tapatybė – visa tai pastatyta ant kortos, ir ko gero, šis statymas dar niekada nebuvo toks didelis“.

Donaldas Trumpas

D. Trumpas paneigė nuogąstavimus, esą jis buria naują partiją. Vietoje to jis deklaravo norįs sutelkti ir sustiprinti Respublikonų partiją. Vienok toli gražu ne visi šioje partijoje yra Trumpo sekėjai.

Balsuojant už buvusio prezidento apkaltą Senate, už ją balsavo ir septyni respublikonų senatoriai, ir iki apkaltos pritrūko tik 10 balsų. Partijos pirmininkas Mitch‘as McConnell‘as pareiškė, kad D. Trumpui tenka „praktinė ir moralinė atsakomybė“ už sausio 6-osios įvykius, kuomet buvo šturmuojamas Kapitolijus. D. Trumpas į tai atsakė, pavadindamas McConnellą „užsispyrusiu, paniurusiu, nesišypsančiu politiniu nagu“, kuriam esą trūksta lyderiui reikalingo politinio instinkto, išminties, profesionalumo ir asmeninių savybių.

Kapitolijaus šturmas

Tačiau M. McConnellas įsitikinęs, kad partija stiprėja, ką rodo neseniai vykę rinkimai. Jis teigia: „Respublikonų partija yra labai geros formos. Mes gavome papildomų vietų Atstovų Rūmuose. Į Senatą buvo išrinkta penkiasdešimt respublikonų, nors buvo prognozių, kad prarasime Senatą. Demokratai jokioje valstijos įstatymų leidžiamojoje valdžioje nepelnė papildomos daugumos. Lapkričio 3-oji Respublikonų partijai buvo labai laiminga. Mes esame gana konkurencingi, ir būsime dar labiau konkurencingi 2022 m.“

Respublikonų kongresmenas Billas Cassidy taip pat balsavo už D. Trumpo apkaltą. Jis tvirtai įsitikinęs, kad partija turi ryžtingai nusikratyti D. Trumpo palikimo ir atsinaujinti iš esmės.

„Manau, kad jo įtaka mažėja. Respublikonų partija yra ne tik vienas asmuo. Respublikonų partija – tai idėjos. Mes buvome partija, įkurta siekiant panaikinti vergiją, buvome partija, kuri išgelbėjo Jungtines Valstijas nuo žlugimo, buvome partija, priėmusi pirmąjį pilietinių teisių įstatymą, buvome partija, kuri baigė šaltąjį karą. Mes esame partija, kuri iki koronaviruso užsitikrino rekordiškai žemą nedarbo lygį... Amerikiečiai nori, kad idėjos išsipildytų, tačiau taip pat nori lyderio, kuris prisiima atsakomybę ir kuriuo galima pasitikėti. Manau, kad ateityje pasikeis mūsų vadovybė, tačiau ir toliau išpažinsime tas pačias idėjas“, – sakė Billas Cassidy.

Nuosaikūs konservatoriai kaip alternatyvą D. Trumpui mato Liz Cheney, George'o W. Busho kabineto viceprezidento Dicko Cheney dukterį. Neseniai ji viešai pareiškė, kad D. Trumpas – tai jau praeitis.

Yra ir kitokių sumanymų bei pasiūlymų. Štai gana didelė grupė (daugiau nei 120 buvusių respublikonų administracijos pareigūnų) vasario 5 d. surengė internetinę diskusiją apie galimybę įkurti naują centro dešiniųjų partiją. Tačiau šios idėjos autoriai neturi ryškaus lyderio, o tie, kurie galėtų juo tapti – Atstovų Rūmų nariai Liz Cheney ar Adamas Kinzingeris, balsavę už apkaltą, atmetė tokią iniciatyvą iš esmės.

Niujorke D. Trumpą pasitiko jo gerbėjai

L. Cheney teigia, kad ji priešinsis „bet kokiems bandymams suskaldyti partiją“, nes tai tik sustiprintų demokratų pozicijas, o A. Kinzingeris pareiškė, kad ketina „reformuoti partiją iš vidaus“. Jis jau suorganizavo politinių veiksmų komitetą, kurio užduotis bus palaikyti nuosaikius kandidatus – antitrampistus. Betgi ta kova bus gan sunki. Remiantis neseniai atlikta apklausa, jei reiktų rinkti partijos kandidatą į prezidento postą, 53 proc. respublikonų rinkėjų balsuotų už Donaldą Trumpą. Antroje vietoje su vos 13 proc. yra buvęs viceprezidentas Mike'as Pence'as, o buvę JAV ambasadoriai JT Nikki Haley ir Donaldas Trumpas jaunesnysis dalijasi trečiąja vieta – po 6 proc.

Neabejotina, kad D. Trumpas turi galimybių vėl vadovauti partijai. Vasario pradžioje žurnalo „Economist“ užsakymu buvo atlikta apklausa, kurios duomenimis, 36 proc. respublikonų rinkėjų Donaldą Trumpą paskelbė geriausiu prezidentu JAV istorijoje. Antras – Ronaldas Reaganas su 18 proc., o Abraomo Linkolno reitingas yra tris kartus mažesnis nei D. Trumpo – tik 13 proc. Net koronaviruso pandemija nebuvo pajėgi sugadinti 45-ojo prezidento populiarumą. Jei prieš 4 metus Trumpą palaikė apie 8 proc. afroamerikiečių, tai dabar – 12 proc., ispanakalbių palaikymas padidėjo nuo 29 iki 31 proc., o gėjų parama – nuo 14 iki 28 proc.

Vienok D. Trumpo oponentams respublikonų gretose nei šie skaičiai, nei buvusio prezidento retorika jokio įspūdžio nedaro. Jie nusiteikę partiją atnaujinti iš esmės, sugrįžti prie pirminės partijos idėjos – nuosaikiojo konservatizmo, atsikratant populizmo ir radikalumo. „Konservatorių konferencija – tai toli gražu ne visa partija“, – sakė senatorius Billas Cassidy. Jo nuomone, partija turėtų kreiptis į savo nuosaikiai nusiteikusius rinkėjus, tuos, kurie praėjusiuose rinkimuose nusprendė balsuoti už Bideną. „Jei jų negrąžinsime, prarasime viską“, – sakė jis

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)