Nors Antrojo pasaulinio karo metais buvo ne vienas karinis dalinys, kurio bijota, garsiausias ir žiauriausias yra SS (vok. Schutzstaffel, liet. „apsaugos rinktinė“). Šios sukarintos organizacijos nariai prisiekdavo ne Vokietijai, o pačiam Adolfui Hitleriui.

Naciai sunaikino ne vieną kaimą, įskaitant Pirčiupių, Miliūnų, Ablingos ir kitus, esančius Lietuvoje, tačiau Prancūzijos pietuose įsikūrusio kaimelio Oradour-sur-Glane istorija išskirtinė.

Kai 1944 metų birželio 10 dieną SS divizijos „Reichas“ vienas iš batalionų (apie 200 vyrų) įžygiavo į kaimelį, gyventojai nekreipė dėmesio į nacius – juk jie iki šiol nelindo ir netrukdė tų kraštų civiliams. Tik keli gyventojai supanikavo ir bandė pasprukti. Meras Jeanas Dsourteaux iš tokių žmonių juokėsi ir sakė, kad kitą dieną jie galės parodyti, kur slėpėsi nuo esesininkų.

Tačiau meras tą pačią dieną buvo nužudytas. Veiksmai, kurių tą dieną ėmėsi kariai, buvo tokie žiaurūs, kad SS vadai nusprendė surengti karo tribunolą. Vos keli žmonės išgyveno ir galėjo papasakoti, kas iš tiesų įvyko.

Jei dantis sugedęs – į SS nepateksi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)