Niekam jau nebekelia nuostabos, kad “vakarykštis liberalas”, šiandien - socialliberalas ar socialdemokratas. Vakar propagavę rinkos ekonomiką, šiandien kai kurie politikai jau agituoja už socialiai orientuotą rinką - “su žmogišku veidu”.

Štai, buvusi liberalė Jūratė Juozaitienė pasiblaškiusi tarp Eugenijaus Gentvilo liberalų, Rolando Pakso liberalų demokratų, pasirinko kairiuosius. Prieš keletą dienų ji tapo socialdemokrate.

Kiek anksčiau buvęs Vilniaus vicemeras liberalas Juozas Raistenkis taip pat “atrado” Socialdemokratų partiją. Tiesa, kairiosiomis idėjomis J.Raistenkis žavėjosi ir prieš keletą metų, LDDP buvimo valdžioje metu. Prieš 2000-ųjų parlamento rinkimus, kylant Liberalų sąjungos reitingams, jis patraukė su liberalais.

Buvęs komunistas, konservatorius, liberalas Rolandas Paksas prieš savaitę sutvėrė 36-ą partiją. Jis vadovauja Liberalų demokratų partijai.

Tiesa, buvęs jo bendražygis Jonas Lionginas, regis, pasimetęs. Padirbėjęs konservatorių Vyriausybės finansų ministru, vėliau su R.Paksu įstojęs į Liberalų sąjungą, šiandien nebesiryžta šlietis prie jokios partijos.

Tuo tarpu Vytautas Kvietkauskas kurį laiką blaškėsi nuo kairiosios LDDP prie dešinesnių politinių jėgų. 2000-ųjų parlamento rinkimuose buvo išrinktas pagal Naujosios sąjungos (socialliberalų) sąrašą, tačiau ilgai delsė tapti šios partijos nariu. Prieš bemaž mėnesį pagaliau V.Kvietkauskas taip pat gavo socialliberalo bilietą. Tiesa, ir vėl nesėkmė - jis netapo Naujosios sąjungos pirmininko Artūro Paulausko pavaduotoju, kaip buvo prognozuota.

Blaškosi ir 1996-2000 m. Seime daugumą sudarę konservatoriai. Partijoje vis aiškiau matomi du sparnai - modernusis Andriaus Kubiliaus ir konservatyvusis - Vytauto Landsbergio. Vyresniosios kartos konservatoriai apeliuoja į senukus, o modernesnieji, kol V.Landsbergis prie partijos vairo, nedrįsta imtis ryžtingesnių veiksmų, jie pasimetę nežino, į kokius rinkėjus turi lygiuotis.

Taigi tokio margo Seimo Lietuvoje dar nebuvo.

Panašu, kad šiuo metu vienintelė rimta politinė jėga - socialdemokratai. Socialdemokratų partija - tvirta parlamentinė partija, žinanti, kas jos elektoratas. Socdemai, priešingai nei dauguma tiek valdžios, tiek opozicinių jėgų, nesiblaško, dirba kryptingai. Tuo tarpu patys politikai neretai atsainiai mesteli, girdi: kokia Lietuva, tokios ir partijos. Tačiau ar iš tikrųjų taip?