Vis daugiau žmonių pastaraisiais metais, būdami izoliacijoje ir dėl apribojimų bendrauti, jaučia nerimą, baimę ir nežino kaip susitvarkyti su savo jausmais. Visa tai daro neigiamą įtaką jų psichinei sveikatai. Vienas iš būdų, padėsiančių susitvarkyti su neigiamomis emocijomis, gali būti ir kinoterapija.

Tinkamas filmas turi nepaprastą galią. Juk žiūrėdamas filmą kokia nors jam svarbia tema, žmogus ima atrasti įvairiausius savo problemos sprendimo scenarijus, turi puikią progą apmąstyti ir analizuoti tam tikras situacijas su kuriomis susiduria filmo herojai ir jie patys realiame gyvenime.

Žemiau pateiktos kino juostos apie depresiją atlieka reikšmingą šviečiamąją funkciją: jos pamoko, įkvepia, informuoja, leidžia įsijausti į kitų mintis ar išvysti kovos su depresija būdus.

Atrinkti filmai tiks įvairaus amžiaus grupės žmonėms – paaugliams, studentams, tėvams, namų šeimininkėms, karjeros siekiantiems ir aukštas pareigas užimantiems žmonėms. Dauguma šiuose pasakojimuose tikrai atras dalelę savęs, pasisems įkvėpimo ir optimizmo.

1. „Išgyventi vasarą“ 2018 m. IMDb 7.7

Vienintelis šio sąrašo filmas, kuris yra lietuvių kūrybos. Apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ laureatės Marijos Kavtaradzės debiutas „Išgyventi vasarą“ pripažintas geriausiu Baltijos šalių filmu. Juosta sulaukė didelio žmonių susidomėjimo, nes pasakojime gvildenama daugybei žmonių aktuali tema – depresija.

Neseniai psichiatrinėje klinikoje pradėjusi dirbti psichologė Indrė sutinka iš Vilniaus į Palangą nuvežti du sergančius pacientus – bipolinį sutrikimą turintį Paulių ir depresiją sergančią Justę. Filme pavaizduota kelionė pakeičia jaunuolių gyvenimą. Jie padeda vienas kitam pažvelgti į save kitomis akimis ir patikėti, jog gali pasveikti.

Pasakojimas svarbus tuo, kad jame iš arti parodoma kaip jaučiasi žmonės, turintys psichologinių problemų ir tarsi kviečia juos labiau suprasti bei padėti.

2. „Atskalūno laiškai“ 2012m. (angl. „The Perks of being a Wallflower“) IMDb 8

Filmas skirtas paaugliams, tačiau puikiai tiks bet kokio amžiaus žmonių grupei. Pasakojimas sukasi apie intravertą paauglį Charlie, kuris bando užgniaužti skaudžius praeities įvykius, susidoroti su geriausio draugo savižudybe ir jį užklupusia depresija, tuo pat metu bandydamas pritapti mokykloje. Šioje dramoje gražiai pateikta draugystės svarba, kuri padeda atsitiesti ir parodo koks vis dėlto gyvenimas yra gražus.Filmas atskleidžia ne tik kasdienes paauglių problemas, bet ir kalba apie traumos padarinius.

3. „Valandos“ 2002 m. (angl. The hours) IMDb 7.5

Filmas apie trijų skirtingų moterų, gyvenusių skirtingu laikmečiu, gyvenimus. O tos moterys – kino industrijos karalienės – Meryl Streep, Julianne Moore ir Nicole Kidman. Jas visas vienija romanas „Ponia Dalloway“, kurį parašė viena iš filmo herojų Virginia Woolf. Kitos dvi herojės romane randa paguodą ir skaito, kad išvengtų monotoniško gyvenimo.

Juostoje paliečiamos jautrios temos: savižudybė, kova su depresija, nelaiminga santuoka, kasdienybės rutina ir kūryba, kuri gelbsti nuo greitai bėgančių gyvenimo valandų.

4. „Anomaliza“ 2015 m. (angl. Anomalisa) IMDb 7.3

Filmas yra apie vyrą, kuris yra prislėgtas ir susvetimėjęs su pasauliu. Michael‘as Stone‘as rašo motyvacines knygas apie klientų aptarnavimą, važinėja po konferencijas ir bando įkvėpti kitus, tačiau pats serga depresija.

Tai puikus ir kiek kitoks filmas, kuriame vaidina ne žmonės, o lėlės. Tačiau šios lėlės kovoja su tokiais pat vidiniais demonais kaip ir mes, bando suprasti savo gyvenimo prasmę ir ko nori iš gyvenimo.

Filmą įgarsina tik trys žmonės. David‘as Thewlis‘as yra pagrindinio herojaus balsas. Drovią ir jauną moterį, kuria susižavi Michael‘as, įgarsina Jennifer Jason Leigh, o visus kitus – vienas ir tas pats žmogus – Tomas Noonan. Režisierius tokį sprendimą priėmė ne atsitiktinai. Michael‘ui Stone‘ui visi žmonės ne tik atrodo taip pat, tačiau ir skamba vienodai.

Eilinės konferencijos išvakarėse viename viešbutyje Michael‘as sutinka gerbėją Lizą, kuri atvyko jo paklausyti gyvai. Vyras susižavi mergina, nes, jo akimis, ji nepanaši į kitus. Ji yra anomalija.

Juostoje kalbama apie paslaptingą tapatybės ir sąmonės kalėjimą ir būtinybę išsilaisvinti iš šios būsenos. Nagrinėjama vidinė žmogaus savijauta, kuomet jis serga depresija.

5. „Jaunosios savižudės“ 1999 m. (angl. Virgin suicides) IMDb 7.2

1970-ieji. Matematikos mokytojas ir religinga namų šeimininkė griežtai auklėja savo penkias paaugles dukteris. Mergaitės gyvena, įspraustos į griežtus rėmus ir tai jas pamažu gniuždo. Po to, kai viena iš seserų, sirgdama depresija nusižudo, tėvai, norėdami apsaugoti likusias keturias dukras, jas izoliuoja namuose. Tai tik pablogina paauglių emocinę savijautą.

Tai sukrečiantis ir mistiškas filmas apie tragiškai pasibaigusius penkerių seserų gyvenimus. Viso pasakojimo metu jaučiama slogi nuotaika, nepaaiškinama beprasmybė, tačiau siužetas taip įtraukia, jog net praėjus daugeliui metų, filmo neįmanoma pamiršti.

6. „Gana juokinga istorija“ 2010 m. (angl. It‘s kind of a funny story) IMDb 7.1

Puikiai mokykloje besimokantis ir gerą gyvenimą gyvenantis 16-metis Craig‘as pastebi, kad vis dažniau jaučiasi prislėgtas. Jis pradeda mąstyti apie savižudybę. Kovodamas su savo nepilnavertiškumo jausmu ir pykčiu, jis tiki, kad viskas, ką jis daro, pasibaigs nesėkme ir tai sugriaus jo gyvenimą. Pripažinęs, jog serga depresija, jis patenka į psichiatrijos ligoninę, kur susipažįsta su Bobby ir Noelle. Nauji draugai padeda paaugliui kovoti su vidiniais demonais.

Šis filmas ne tik pamokantis, tačiau suteikiantis drąsos ir vilties. Atsižvelgiant į tai, kokios rimtos temos yra nagrinėjamos, kino juostoje, netrūksta pozityvumo ir įkvėpimo.

7. „Mergina su trūkumais“ 1999 m. (angl. Girl interrupted) IMDb 7.1

Šis filmas buvo kurtas, remiantis tikra Susanna‘os Kaysen gyvenimo istorija. Veiksmas vyksta 1960-ųjų metų pabaigoje. Po bandymo nusižudyti merginai diagnozuojamas galimas asmenybės susidvejinimas ir depresija. Ji atsiduria psichiatrijos ligoninėje ir ten praleidžia 18 mėnesių.

Sutrikusi, negalėdama susitvarkyti su savo gyvenimu, ji, padedama gydytojų, bando geriau suprasti savo sutrikimą ir kartu susipažįsta su kitomis įstaigos merginomis.

Šis filmas vaizdžiai ir tikroviškai parodo žmones, kurie turi psichinių sutrikimų ir tuo pačiu pabrėžia bičiulystės svarbą.

8. „Veronika nusprendžia mirti“ 2009 m. (angl. Veronica decided to die) IMDb 6.4

Veronika, rodos, turi viską ko galėtų norėti jos amžiaus moteris – jaunystę, grožį, šeimą ir karjerą. Vis dėlto atsiradusi rutina aptemdo jos gyvenimą ir ji suserga depresija. Veronika praranda norą gyventi ir siekti svajonių. Ji ryžtasi mirti. Po nesėkmingo bandymo nusižudyti ji prabunda ligoninėje, kur yra informuota, kad tablečių perdozavimas sukėlė širdies priepuolį ir aneurizmą, tad jai liko gyventi tik savaitė.

Filmas, kuris buvo sukurtas, remiantis to paties pavadinimo Paulo Coelho knyga, parodo kaip depresija sergantys žmonės nemato nieko teigiamo bei pozityvaus ir tiki, jog nėra išeities iš esamos situacijos. Pasakojimas ypatingai aktualus šiais laikais, kai visi skuba ir nevertina tikro gyvenimo bei tiems, kas yra pagalvoję apie savižudybę.

9. „Pyragas“ 2014m. (angl. Cake) IMDb 6.4

Dramoje „Pyragas“ aktorė Jennifer Aniston, dažniausiai įkūnijanti linksmas herojes, šį kartą vaidina sudėtingą gyvenimo tarpsnį išgyvenančią Claire. Moteris patiria chroniškus skausmus, kurie prasidėjo jai netekus sūnaus per autoavariją. Užklupusią depresiją ji bando gydyti vaistais ir terapija. Tačiau jai sunkiai sekasi. Po vienos terapijos grupės narės nusižudymo Claire būklė tik pablogėja. Ji tampa nepakenčiama.

Filmas yra apie depresiją, beviltiškumo jausmą, praradimo skausmą ir susitaikymą. Šis pasakojimas tiks tiems, kas išgyvena artimo žmogaus netektį ir nežino kaip su tuo susitaikyti.

10. „Prozako karta“ 2001 m. (angl. Prozac nation) IMDb 6.3

Filmas sukurtas, remiantis autorės Elizabeth Wurtzel autobiografinė knyga. Pasakojimas sukasi apie jauną ir talentingą pirmo kurso studentę, kuri kovoja su depresija ir priklausomybe nuo vaistų.

Nors filmas sulaukė griežtos kritikos dėl neišnaudotų galimybių, kurias siūlė knyga, vis dėlto, pasakojimas vertas dėmesio, nes jame gvildenama visuomenėje opi tema, kuria žmonės bando nuslėpti. Filme tikroviškai atskleista ne tik klinikinė depresija, tačiau ir parodyti jaunos merginos išgyvenimai, pasimetimas ir nežinojimas kaip sau padėti. Puikiai iliustruoti sudėtingi tėvų ir vaikų santykiai, aplinkinių nuovargis būti su emociškai nestabiliais mylimaisiais.

Verta pažiūrėti tiems, kurie galvoja, kad serga depresija ar kuriuos puola liūdesys ir beprasmiškumo jausmas.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)