Nutukimas nėra vien Lietuvos problema. Tai didelė, visą pasaulį apimanti žudančios ligos pandemija. Pasaulio sveikatos organizacija skaičiuoja, kad 2016 metais 39 proc. suaugusiųjų turėjo viršsvorio. Beveik kas antras. Vos per 31-erius metus nuo 1975-ųjų nutukimo ligos atvejų beveik patrigubėjo ir ši pandemija, skirtingai ne staiga pakeitęs mūsų gyvenimą koronavirusas, skiepu išspręsta būti negali.

Gal norite kalbėti apie pasaulio žiniasklaidos nuotraukose matomus badaujančius žmones, bet iš tiesų didžioji populiacijos dalis gyvena šalyse, kur viršsvoris ir nutukimas nužudo daugiau žmonių nei nepakankamas svoris. Nesakau, kad nereikia spręsti bado problemos – ji XXI amžiuje sunkiai net įsivaizduojama, bet sau po nosimi turime ne mažesnę problemą – perteklių.

Lietuva Europos šalių topuose veržiasi į priekį. Su 26.3 proc. nutukusių žmonių (ne turinčių viršsvorį. Kas ketvirtas suaugęs lietuvis – nutukęs), mes esame penktoje vietoje Europoje. Tiesiai po Turkijos, Maltos, Jungtinės Karalystės ir Vengrijos. Jei skaičiuotume Europos Sąjungą, na, pasiskaičiuokite patys. Statistika nedžiugina? Palaukit, yra dar.

Pakalbėkim būtent apie moteris. Jos Europoje, šįkart jau neįtraukiant Turkijos, yra trečioje vietoje pagal viršsvorį ir nutukimą. Pirmoje vietoje – Malta, antroje – Latvija, o trečios – mes, lietuvės. Daugiau nei 50% lietuvių. Italės su picom, pastom ir ilgomis vakarienėmis – paskutinėje sąrašo vietoje. Nesueina galai, ar ne?

Aistė Simėnaitė

Ir dar kaip sueina. Gyvename dietų kultūroje, kur kas antra paauglė laikosi dietos. Stebuklas – dietų šalutinis poveikis – svorio augimas. Juokinga, bet mūsų pasirinktos priemonės siekti tikslui, ilguoju periodu, nuo to tikslo tik tolina. Bandydami išlipti iš duobės, kalniuką bandom susipilti tik ją gilindami.

Matyt, esate girdėję tą nejautrų pasisakymą apie tai, kad „koncentracijos stovyklose nutukėlių nebuvo“, bet gal negirdėjote štai ko. Atliktos studijos rodo, kad žmonėms, ekstremaliomis sąlygomis išgyvenusiems nacių koncentracijos stovyklose, vėliau dažniau išsivystė persivalgymo sutrikimai. Negana to, žmonės, išgyvenę maisto trūkumą, dažniau sirgo nutukimu, diabetu, kraujagyslių ligomis, padidėjusiu cholesteroliu ir kitomis ligomis.

Dietos nelieknina. Dieta – gydytojų paskirtas gydymo – ligos gydymo – būdas, dažnai net visam gyvenimui. Tai, ką mes laikome dietomis yra nevykusiai sudėlioti mitybos planai, kuriais siekiame koreguoti savo kūno formas, o dažniausiai pakoreguojame trumpam arba į kitą pusę. Ko mums iš tiesų reikia mokytis – tai sveiko santykio su maistu ir savo kūnu. Tik rasti naują dietą – daug lengviau, nei pasiryžti daug ilgesniam ir labiau varginančiam keliui.

Ir vis dėlto, ne gąsdinti susirinkome. Atvirkščiai. Visi šie skaičiai, milžiniški skaičiai, tik įrodo, kad nutukimas ir viršsvoris mūsų visuomenėje – vos ne didesnė norma, nei lieknas kūnas. Nutukimas – liga, kurią gydyti reikia tiek, kiek kitas mirtinas ligas, bet ir juo sirgti normalu. Tai – ne išskirtinumas, ne nevertumo patvirtinimas, o tiesiog – liga.

Toks lieknas kūnas, kokį matome žurnalų puslapiuose – yra išimtis. Labai reta išimtis daugumai mūsų net nepasiekiama. Ne dėl tingumo, o iš tiesų – dėl genetikos. Neišsportuosime plačių pečių ar laikrodžio formos figūros, jei tokios neturime. Jei esame linkę būti pilnesni, noras būti liekniems mums kainuos beprotiškas pastangas, o dažnai – ir daugybę šalutinių poveikių. Pagrindinė bėda, kad dėl visuomenės normų esame pasiruošę į tuos šalutinius poveikius nusispjauti ir siekti to niekur raštu nepatvirtinto grožio standarto.

Aistė Simėnaitė

Nors labai norėčiau, bet sprendimo teksto pabaigoje pasiūlyti negaliu. Kuo giliau lendu į kūnų, dietų, maisto ir mūsų požiūrio į save pačius temą, tuo geriau suprantu, kaip stipriai esame sugedę. Kaip neįtikėtinai toli nuėjome bandydami atrasti teisingą kelią į tobulumą, kuris absoliučiai daugumai žmonių yra tiesiog neįmanomas pasiekti. Ne dėl tingumo ar kažkokių negebėjimų, o todėl, kad jis tiesiog gimė toks, o ne kitoks. Nes jam neduotas kūnas, greitai reaguojantis į raumenų ryškinimą ar liemuo, prie savęs netraukiantis riebalo.

Šito laivo kurso staigiai pakeisti mes negalime, bet kol kas visai daug būtų vien supratimas, kokia didelė dalis žmonių aplink mus turi netobulą (pagal tuos niekur nenustatytus, bet keistai visų žinomus standartus) kūną. Daugiau moterų turi viršsvorio, nei yra lieknos. Viršsvoris yra norma. Ne lieknumas, o viršsvoris. Ir kad ir kaip lengva pasijusti, kad visi tobuli, tik mums nesiseka, iš tiesų – dauguma visai kitoje pusėje. Kai pradėsime suprasti, kad ir su lendančiu alaus pilvuku ar liulančiomis šlaunimis esame visiškai normalūs, gal galėsime pradėti leistis gilyn į tą neįtikėtinai užpainiotą labirintą ir po truputį kurti kažką sveiko. Sutikite, tai, ką darėme iki šiol – neveikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)