Nepanašu. Jis moksliškai patvirtino, jog yra teisus. Savo metodikos dėka, vyras išmoko kontroliuoti kvėpavimą, širdies ritmą, kraujotaką bei atlaikyti ekstremalią temperatūrą. Jis įrodė, jog įmanoma kontroliuoti savo mintis ir net imuninę sistemą.

Šiais nelengvais pandemijos laikais, dauguma žmonių jaučiasi depresuoti, išgyvena artimųjų netektį, tad galbūt dėl to „Wim Hof“ metodas taip sparčiai populiarėja ne tik užsienyje, tačiau ir Lietuvoje. Socialiniuose tinkluose vis dažniau galima išvysti žinomus žmones, kurie praktikuoja jo mokymus ir ragina prie jų prisijungti ir savo sekėjus.

Šiandien Wim Hof metodas keičia žmonių gyvenimus. Tai meditacija, joga, sportas, pramoga – viskas viename. Taigi, kas tai per metodas? Kas šis vyras ir kaip jis sukūrė šią plačiai naudojamą techniką?

Wim Hof – kas šis vyrukas?

Iš Olandijos kilęs 62 metų ekstremalus sportininkas Wim‘as Hof‘as kitaip dar vadinamas „Ledo žmogumi“, yra sumušęs daugybę pasaulio rekordų, įskaitant: lipimas į Kilimandžaro kalną su šortais, maratono bėgimas per dykumą, negeriant vandens ar išbuvimas lediniame vandenyje (sugebant nepakeisti savo kūno temperatūros) ilgiau nei 112 minučių.

Wim Hof

Jis nėra keistuolis, šnekantis šokiruojančius dalykus. Jis – tikras įrodymas, ką gali žmogaus kūnas ir mintys. Vyras įrodė, kad žmogus neturi ribų – visos ribos yra mūsų galvoje. Wim‘as Hof‘as teigia, jog jo gyvenimo misija yra padėti žmonėms atrasti neišsenkamas savo sveikatos galimybes ir tapti laimingiems. Todėl jis daro eksperimentus su mokslininkais ir leidžia jiems tyrinėti savo kūną.

Wim Hof‘as, kaip jis pats teigė, visą gyvenimą siekė atrasti balansą tarp kūno ir minčių. Jis yra išbandęs meditaciją, jogą, karate bei daugelį kitų technikų, tačiau visi bandymai baigdavosi nesėkmingai. Iki kol visai netikėtai jis atrado šaltį.
Tiesa, jis nuo jaunystės mėgo maudytis lediniame vandenyje, tačiau tik po vieno tragiško įvykio, vyras atrado tikrąsias ledinio vandens gydymo savybes.

Tragedija, pakeitusį Wim Hof gyvenimą

Wim‘as Hof‘as buvo laimingai vedęs ispanę, vardu Olaya. Pora susilaukė keturių vaikų ir, nors turėdami mažai pinigų, šeima gyveno namuose, pripildytuose juoko ir meilės.

Vis dėlto šeimyninė idilė pasikeitė 1995 metais, kuomet pablogėjo Olaya‘os psichinė būsena. Jos mintis vis dažniau užvaldydavo tamsa ir iš atviros, besijuokiančios ir kalbios asmenybės, ji pavirsdavo į užsisklendusią ir tylią motiną, kuri kiauras dienas gulėdavo lovoje, negalėdama pasirūpinti vaikais.

Wim Hof gyvenimas

Moters psichinė būsena sparčiai blogėjo ir, kaip teigė Wim‘as, jis niekuo negalėjo jai padėti. Daktarų teigimu, ji turėjo bipolinį sutrikimą ir sirgo maniakine depresija. Deja, tačiau gydytojai buvo bejėgiai prieš jos ligą.

Vieną dieną, kuomet vyras buvo išvykęs į darbą, Olaya atsisveikindama pabučiavo savo vaikus ir nušoko nuo aštunto pastato aukšto. Moters savižudybė skaudžiai paveikė visą šeimą. Wim‘ui Hof‘ui teko surasti būdą kaip gyventi toliau ir vienam rūpintis vaikais. Nusiraminimą, kad ir kaip keistai tai skambėtų, jis rado, pradėjęs nardyti lediniame vandenyje.

Kaip gimė Wim Hof metodas

Wim‘o Hof‘o kelionė su lediniu vandeniu, kaip jau minėta anksčiau, prasidėjo dar ankstyvoje jaunystėje, tačiau tik po žmonos mirties, jis atrado tikrąsias jo gydomąsias savybes.
Kartą vaikštinėjant po parką, kuris buvo šalia vyro namų, jam kilo noras išsimaudyti lediniame upės vandenyje. Apsižvalgęs ir pamatęs, jog šalia nėra žmonių, Wim‘as nusirengė ir įšoko į upę. Vandenyje jis praleido tik vieną minutę, tačiau jo kūną užliejo adrenalinas. Vyrui patiko jausmas, užplūdęs jo kūną. Jis apsirengė ir grįžo namo. Niekam apie tai nieko nesakė. Sekančią dieną jis ir vėl grįžo į tą pačią vietą ir vienai minutei panėrė į šaltą vandenį. Taip W. Hof‘as pradėjo savo kelionę link naujo gyvenimo. Jo maudynės dažnėjo ir buvimas po lediniu vandeniu ilgėjo. Olandas eksperimentavo su savo kūnu ir pojūčiais. Jis žiūrėjo kas iš to išeis ir kur link visa tai veda.

Wim Hof

Šaltas vanduo buvo vienintelė vieta, kurioje gedintis vyras atrado ramybę. Trumpam, būdamas po vandeniu ir nekvėpuodamas, jis galėdavo atsikvėpti nuo skausmo ir pabėgti nuo gedulo. Wim‘as Hof‘as tapo priklausomas nuo adrenalino, užliejančio jo kūną. Jam patiko vėl jaustis energingu. Keturių vaikų tėvas negalėjo sau leisti susirgti depresija. Maudynės ir buvimas po lediniu vandeniu jam suteikė jėgų gyventi toliau. Pamažu jis išmoko susitvarkyti su savo emocine trauma ir jo tamsios mintys išnyko.

Olandas, treniruodamas savo kūną šaltyje, kartu su meditacijos ir kvėpavimo technikomis, metams bėgant taip ištobulėjo, jog pasiekė net 20 pasaulio rekordų. Keletas iš jų: ilgas išbuvimas ledo voniose, kopimas į apsnigtas kalnų viršūnes, dėvint tik šortus, plaukimas po ledu 66metrų gylyje bei daugybę kitų.

Jo išrastas ir patobulintas „Wim Hof“ metodas apėmė praktikas, susijusias su kvėpavimu, minčių koncentracija bei šalčiu. Žmonės, kurie išbandydavo jo metodiką ir pamatydavo kokia ji yra efektinga, ją rekomenduodavo kitiems. Atgarsiai apie vis labiau populiarėjantį „ledo žmogų“ vieną dieną pasiekė mokslininkus. Jiems buvo smalsu sužinoti kas tas žmogus, teigiantis, jog gali kontroliuoti imuninę sistemą ir mintimis gydyti ligas. Netrukus olandas gavo progą moksliškai įrodyti savo metų metus kurtą „Wim Hof“ metodą.

Wim Hof moksliškai įrodo savo metodo veiksmingumą

2014 m. Wim Hof‘as mokslininkams įrodė, jog jo metodas yra efektyvus. Buvo atliktas tyrimas, kurio metu specialistai suleido endotoksino bakteriją vyrui į kraują ir jis nustebino mokslo žmones, kuomet po kelių valandų jo kraujyje nebuvo aptiktas joks apnuodijimą liudijantis pėdsakas. Wim‘as nesusirgo. Mokslininkai teigė, jog jis tėra išimtis, keistuolis, kuriam pasisekė, tačiau olandas su tuo nesutiko. Wim‘as Hof‘as užsispyrė įrodyti, jog bet kuris žmogus su tinkamu paruošimu gali paveikti savo imuninę sistemą ir įveikti ligas. Vyras pasiūlė savo technikos išmokyti atsitiktinai parinktą grupę žmonių.

W. Hof‘ui užteko keturių dienų, jog išmokytų savo mokinius kvėpavimo technikos. Taigi, kuomet visiems grupėms nariams buvo suleista ta pati bakterija, nei vienas iš jų nesusirgo. Jie, kaip ir jų mokytojas, sugebėjo kontroliuoti savo nervų sistemą ir imuninį atsaką. Tai reiškia, kad Wim‘o Hof‘o metodas — veiksminga priemonė kovojant su įvairiais autoimuninių ligų simptomais. Imunitetą, kaip ir bet kurį kitą mūsų įgūdį, galima išlavinti.

Wim Hof gyvenimas

Kitas, 2018 m. tyrimas parodė, jog jo metodas suaktyvina smegenų dalį, atsakingą už skausmo slopinimą. Jo pratimai suveikia kaip nuskausminamieji.

W. Hof‘as ir jo komanda šiandien ir toliau bendradarbiauja su mokslinių tyrimų institucijomis, siekdami ištirti jo metodo potencialą.

Norintiems pagerinti savo sveikatą — Wim Hof metodas

Wim Hof’o metodą sudaro trys komponentai:

– Kvėpavimo pratimai

– Laipsniškas pratinimasis prie šalčio

– Įsipareigojimas

Kvėpavimo technika:

30 įkvėpimų ir iškvėpimų per burną (be pertraukų). Stipriai įkvėpkite ir pasyviai paleiskite orą. Leiskite orui natūraliai išeiti.

Iškvėpkite ir sulaikykite kvėpavimą.

Įkvėpkite ir sulaikykite kvėpavimą 15 – 20 sekundžių arba tiek, kiek galite. Nepamirškite, kad tai tik treniruotės.

Jei norite atlikti dar vieną ciklą pradėkite nuo pirmo žingsnio.

Šios serijos gali būti kartojamos tris kartus iš eilės. Dažniau praktikuojant, galima kartoti ir daugiau ciklų.

Pabaigai

2014 metais atliktas tyrimas su Wim Hof‘u, kuomet jis įrodė, jog gali valdyti savo imuninę sistemą ir nesusirgti net kai bakterija yra įleista jam į kraują, nuskambėjo per visą pasaulį. Tai buvo aprašyta daugelyje medicininių leidinių, todėl šiandien vyras stebisi, kodėl siaučiant pandemijai niekas nekalba apie šį veiksmingą gydymosi metodą.

Nepaisant to, visi, kas nori pagerinti savo sveikatą ir išbandyti „Wim Hof“ pratimus, gali tai padaryti visiškai nemokamai ir greitai, parsisiųsdami iš Olandijos kilusio vyro sukurtą programėlę (Wim Hof method).

Ar kiekvienas gali išmokti šio metodo? Wim Hof‘as veda įvairiausius mokymus ir per keletą dienų išmokina mokinius atlikti šiuos neįtikėtinus pasiekimus. Tai puikus įrodymas, kad šios technikos išmokti galime visi, tereikia didelės valios bei žinoti tikslius pratimus. Šiuo metu esanti žvarbi ir nuostabi žiema — tam pats tinkamiausias laikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)