Prezidentiniam sraigtasparniui „Marine One“ nusileidus Baltųjų rūmų Pietų pievelėje D. Trumpas išėjo iš pastato ir pasakė: „Buvo didelė garbė [dirbti prezidentu], viso gyvenimo garbė.“

D. Trumpas nuvyko į Andrewso karinių oro pajėgų bazę netoli Vašingtono, kur persėdo į prezidentinį lėktuvą „Air Force One“ ir išvyko į savo privatų kurortą „Mar-a-Lago“ Floridoje.

Kaip skelbė CNN, norėdamas pasimėgauti paskutinėmis buvimo prezidentu akimirkomis jis surengė trumpą atsisveikinimo ceremoniją prieš paskutinį skrydį prezidento lėktuvu į Palm Bičą.

Jau savaitę D. Trumpas nebuvo išvykęs iš Baltųjų rūmų, nesirodė viešumoje. Praėjusį pirmadienį vakare jis nusifilmavo Baltųjų rūmų Mėlynojoje salėje, sakydamas paskutinę kalbą, kurioje paminėjo kelis pasiekimus, jo manymu, apibrėžiančius besibaigiančią prezidento kadenciją.

Filmuotas reportažas pasirodė antradienį rytą. Prieš tai D. Trumpas pasirašinėjo malonės suteikimo ir bausmės sušvelninimo dokumentus. Malonė buvo suteikta ir buvusiam jo strategui Steve‘ui Bannonui ir reperiui Lil Wayne.

D. Trumpas pasakė trumpą kalbą, prieš išvykdamas iš Andrewso karinės bazės. Jo draugams, bendražygiams ir buvusiems administracijos darbuotojams išsiųstuose kvietimuose nurodyta, kad kalba bus sakoma 8 val., tačiau D. Trumpas su žmona kiek vėlavo. Kiekvienas kvietimą gavęs žmogus galęjo atsivesti dar penkis asmenis.


Bazėje įvyko kariškių organizuojama trumpa išlydėjimo ceremonija. Keturios patrankos atliko 21 šūvio saliutą.

Buvęs D. Trumpo komunikacijos skyriaus direktorius Anthony Scaramucci CNN teigė nedalyvausiantis ceremonijoje Andrewso bazėje, tačiau kvietimą laiko ženklu, kad Baltieji rūmai nori pagausinti svečių būrį.

Kai vyks išrinktojo prezidento Joe Bideno ir išrinktosios viceprezidentės Kamalos Harris inauguracijos ceremonija, D. Trumpas jau bus Floridoje.

Kreipėsi į savo šalininkus

Atvykęs į Andrewso karinę bazę, kur buvo sukviesti jo rėmėjai, D. Trumpas pakvietė pirmosios JAV ponios pareigas paliekančią sutuoktinę Melianią Trump tarti keletą žodžių, o tada ėmėsi vardinti savo administracijos pasiekimus, tarp kurių – JAV kosmoso pajėgų įkūrimas, mažesni mokesčiai ir, ką jis kartoja nuolat, stipriausia Amerikos ekonomika šalies istorijoje.

„Viskas labai sudėtinga, būkite atsargūs“, – sakė postą paliekantis prezidentas ir pareiškė, kad „neįtikėtini skaičiai“, kurie pasimatys jau prie J. Bideno administracijos, visgi yra jo nuopelnas.

Tai, kad vakcina nuo naujojo koronaviruso buvo sukurta vos per devynis mėnesius, anot D. Trumpo prilygsta „medicinos stebuklui“, nors tiesa ta, kad Jungtinės Valstijos nėra vienintelė pasaulio valstybė, prisidėjusi prie tokio spartaus skiepų atsiradimo.

D. Trumpo teigimu, jo administracija „darbe atidavė viską“ ir tikrai savęs nekaltins, esą, galėjo dirbti dar sunkiau. Savo kreipimosi pabaigoje netrukus buvusiu prezidentu tapsiantis D. Trumpas pareiškė: „Jūs nuostabūs žmonės, ir ši šalis labai puiki, puikiausia, tad buvo didžiulė garbė ir privilegija būti JAV prezidentu. Minia jam dėkojo „Ačiū, Donaldai Trumpai“.

Naujai administracijai D. Trumpas „palinkėjo didžiulės sėkmės“, tačiau pridūrė, kad „tam tikra forma jis tikrai sugrįš“.

Prieš lipdamas į lėktuvą, savo rėmėjams D. Trumpas pareiškė, kad tai buvo „neįtikėtini“ ketveri metai, padėkojo savo šeimai. Tuo metu jo dukra Tiffany nesulaikė ašarų. Jis pridūrė, kad „padarė viską, ką galėjo“ ir „kad buvo didžiulė garbė ir privilegija būti jūsų prezidentu“.

Kaip teigia gerai informuotas šaltinis, D. Trumpas savo įpėdiniui J. Bidenui paliko žinutę. Jos turinys kol kas nežinomas, rašo CNN.

Viena iš šiuolaikinių inauguracijos dienos tradicijų – postą paliekantis prezidentas savo įpėdiniui parašo laišką, kuriame linki sėkmės ir pateikia patarimų. Įprastai laiškas paliekamas ant prezidento stalo, kad į Ovalųjį kabinetą įėjęs naujasis šalies vadovas iš karto jį perskaitytų.

Bus inauguruotas J. Bidenas

Praėjus 34 metams po to, kai pirmą kartą siekė šio posto, trečiadienį Joe Bidenas bus prisaikdintas 46-uoju Jungtinių Valstijų prezidentu, užbaigdamas chaotiškiausios šių laikų administracijos darbą ir nustatydamas naują kovos su koronaviruso pandemija bei vienijimosi kursą smarkiai susiskaldžiusioje šalyje.

Prezidento postą paliekantis D. Trumpas prieš ketverius metus įžengė į Baltuosius rūmus kaip arogantiškas milijardierius politikos pašalietis. Dabar jį pakeis visiška priešingybė – politikas, kurio atsidavimas darbui, puikus Vašingtono vidaus virtuvės išmanymas bei išgyventos skaudžios asmeninės tragedijos neabejotinai užduos naują toną.

J. Bidenas, 78 metų buvęs viceprezidentas ir ilgametis senatorius, pirmą kartą kandidatu į prezidento postą siekęs tapti 1987-aisiais, valstybės vadovo priesaiką duos vidurdienį (19 val. Lietuvos laiku) vakarinėje Kapitolijaus pusėje, kur sausio 6 dieną D. Trumpo šalininkai susirėmė su policija prieš įsiverždami į kompleksą.

Nors valdžios perdavimas vyks beveik taip pat, kaip vykdavo daugiau nei du šimtmečius, ši inauguracija bus išskirtinė.

Už Baltųjų rūmų tvoros Vašingtono centras prieš inauguraciją įgijo distopišką vaizdą: jame budi 25 tūkst. Nacionalinės gvardijos karių, turinčių užtikrinti, kad nepasikartotų sausio 6-osios įvykiai.

Dėl siaučiančios koronaviruso pandemijos visuomenė negalės dalyvauti prisaikdinimo ceremonijoje, todėl Nacionalinė alėja, kurioje per prezidentų inauguracijas paprastai susirenka didžiulės minios, šiuo metu visiškai tuščia.

D. Trumpas, kuris viešumoje nesirodė savaitę, kelias dienas trukusią tylą nutraukė iš anksto įrašyta atsisveikinimo žinia.

Vaizdo įraše jis pirmą kartą paprašė amerikiečių „melstis“ už būsimos administracijos sėkmę. Prieš tai jis kelis mėnesius įtikinėjo savo šalininkus respublikonus, kad demokratai apgaule laimėjo rinkimus.

D. Trumpas, kurio pastangos kovoti su COVID-19 pandemija ir paguosti jos aukas sulaukė daug kritikos, J. Bideno inauguracijoje nedalyvaus.

Jis dar nėra asmeniškai pasveikinęs J. Bideno su jo pergale ar pakvietęs tradicinio arbatos puodelio Ovaliajame kabinete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (322)