Priimtus pakeitimus po Vyriausybės posėdžio trečiadienį pristatė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

„Vyriausybė papildė savo nutarimą, jog jau nuo rytojaus vaikai, kurie patiria sunkumų, mokantis namuose nuotoliniu būdu, galės mokytis saugiai mokykloje arba vaikų gerovės centre, taip pat gali būti ir atvirame jaunimo centre. Tai yra labai svarbu, kad visi vaikai turėtų vienodas galimybes mokytis nuotoliniu būdu ir kad tos galimybės būtų kuo kokybiškesnės“, – sakė ministrė.

Ji pranešė, kad turi ir dar vieną žinią.

„Kitas svarbus dalykas, jog šiandien savo įsakymu patvirtinau 7,5 mln. eurų vertės priemonių planą, kuriuo padėsime moksleiviams nuotolinio ugdymo procese, kurie patiria sunkumų. Tai yra kelios mums labai svarbios grupės. Tai vaikai, kurie gyvena sunkesnėmis sąlygomis, taip pat abiturientai, taip pat bus teikiama pagalba ir mokytojams“, – detalizavo J. Šiugždinienė.

Tai, ministrės teigimu, yra naujai šios Vyriausybės paskirtos lėšos, kurios ankstesnės Vyriausybės nebuvo numatytos. Jos bus skirtos kompiuterinei technikai, kuri pasieks vaikus, kurie jų arba neturi, arba vietoje kompiuterio naudojasi telefonais ar nekokybiškomis planšetėmis. Kita dalis lėšų bus skirta konsultacijoms, atviroms pamokoms, skirtoms abiturientams, yra planuojamos vasaros mokyklos vaikams, kurie patiria ugdymo praradimus.

„Taip, tokiai situacijai nebuvo pasirengta (ankstesnės Vyriausybės – aut.past.). Nebuvo parengtas priemonių planas pagalbai mokiniams. Taip pat ir nebuvo numatytos lėšos naujoms technologijoms įsigyti ar papildomoms konsultacijoms, ar pamokoms teikti. Tai mes tą parengėme“, – paaiškino ministrė.

Kas galės grįžti į mokyklas?

Sprendžiant klausimą, kas galės sugrįžti į mokyklas, anot ministrės, yra parengtas algoritmas, nurodantis, kaip reikėtų atpažinti tuos vaikus, kuriems sunkiau sekasi.

„Sprendimas bus mokyklos vaiko gerovės komisijoje“, – teigė J. Šiugždinienė.

Daug klausimų sprendžia pačios svaivaldybės ir pačios mokyklos. Savivaldybės, anot ministrės, spręs, kas organizuos pavežėjimą ir kas budės tuo metu mokykloje. Nemokamo maitinimo procesą, pasak J. Šiugždinienės, taip pat organizuoja ir toliaus organizuos savivaldybės.

„Tas vyksta ir dabar. Kaip žinome, tie vaikai, kurių tėvai neturi galimybių užtikrinti mokymosi namuose, jie dirba šiandien pirmose fronto linijose, jiems taip pat yra sudarytos galimybės mokytis nuotoliniu būdu mokykloje. Noriu pabrėžti: mokytis nuotoliniu būdu mokykloje, tai nebus pamokos, kurios vyks mokykloje“, – pabrėžė ministrė.

Trečiadienį priimtu pakeitimui siekiama padėti mokiniams, ugdomiems pagal pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas, iš socialiai pažeidžiamų šeimų, kurie neturi sąlygų mokytis namuose ir dėl to praleidžia pamokas. Ministrų kabinetas pritarė, kad jiems būtų suteikiamos priežiūros paslaugos ir galimybė mokytis nuotoliniu būdu iš mokyklos, vaikų dienos centrų ar jaunimo centrų.

Tai turės užtikrinti savivaldybių administracijos, taip pat tiekti priežiūrą ir maitinimo įstaigose, užtikrindamos numatytus saugumo reikalavimus.

Tai bus daroma dviem atvejais:

Pirma, kai tėvai, įtėviai, globėjai, atstovai pagal įstatymą darbo funkcijas (darbus) privalo atlikti darbo vietoje ir negali užtikrinti vaikų, ugdomų pagal pradinio ugdymo programą, priežiūros namuose.

Antra, kai vaikai, ugdomi pagal pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas, neturi sąlygų mokytis namuose arba dėl kitų objektyvių priežasčių reikalinga kita pagalba mokantis nuotoliniu būdu mokyklos vaiko gerovės komisijos sprendimu.

Tikslas – pastebėti sunkumus patiriančius vaikus

Pasigirdus mokyklų vadovų skundams, kad šie nespėja jau rytoj pradėti įgyvendinti pakeitimo, J. Šiugždinienė tikino, kad apie sprendimą mokyklos ir savivaldybės informuotos kur kas anksčiau.

„Tikrai kartu dirbome jau ilgą laiką, tai tikrai čia nėra sprendimas, kuris priimtas vakar ar šiandien. Savivaldybės tikrai buvo informuotos, su jomis derinti šitie klausimai. Mes ne kartą buvome susijungę tiek su savivaldybėmis, tiek su mokyklų vadovais. Galbūt ne visi buvo prisijungę, bet tikrai šita informacija ir kad toks sprendimas laukia, buvo žinoma jau seniai, sakyčiau, dar gruodžio mėnesį“, – aiškino ji.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė taip pat išskyrė ir priimto sprendimo esmę.

„Sprendimo esmė yra, kad mes pastebėtume tuos vaikus, kad mokytojas pastebėtų, klasės auklėtojas pastebėtų ir mokykla neabejingai žiūrėtų į tai, kad yra tokių vaikų, kurie neturi sąlygų“, – pabrėžė ministrė.

Ministrė informavo, kad jau yra parengti planai dėl etapinio moksleivių sugrįžimo į mokyklas, jei leis epidemiologinės aplinkybės. Prioritetas bus teikiamas abiturientams ir pradinukams.

„Terminai priklausys nuo epidemiologinės situacijos. Tai labai priklausys nuo vakcinacijos apimčių ir galimų testavimo apimčių“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)