Panorau šiame tekste išvardinti 6 problemas, su kuriomis susiduria moterys visame pasaulyje.

Moterų per mažai galios pozicijose. Ar tai yra lygybė? Baikit, nemanau.

Savo šalį galime sveikinti, Vyriausybės kabinetas su Ingrida Šimonyte priešakyje – valio! Tačiau tokio ministro kabineto turėjome gana ilgokai palaukti. O jeigu žvelgtume į visą pasaulį, vaizdas tampa nykus. Kuo labiau kilsime į viršų pagal užimamas pareigas, tuo ten mažiau rasime moterų. Jų ten gerokai per mažai!

Klausi, kodėl reikia daug moterų vadovaujančiose pozicijose? Nes vyrai, būdami galios pozicijose ir priimdami sprendimus susijusius su moterimis, kartais prajuokina iki absurdo (ne absoliutinu). Moterys, dalyvaudamos priimant sprendimus, gali pateikti visai kitokią perspektyvą apie vykstančius dalykus: smurtas artimoje aplinkoje, seksizmas, atlygio atotrūkis tarp lyčių ir t.t.

Patriarchija. Ar tai yra lygybė? Baikit, nemanau.

Vyraujanti patriarchija pasaulio visuomenėse – akivaizdi. Galime pažvelgti į Iraką, Iraną, Indiją, Afriką, šiose šalyse vis dar yra manoma, jog moterys yra mažiau kompetetingos įgyti išsilavinimą, o apie karjeros sukūrimą kalbėti draudžiama. Tokios patriarchalinės visuomenės bijo išsilavinusios, uždirbančios savų pinigų moters, jiems tai atrodo ne kaip galimybė, bet kaip grėsmė.

Palikime apkalbėtas šalis ir keliaukime labiau į Vakarus (Vakarams priskiriu ir mus). Medija – vis dar patriarchalinė. Žiniasklaidos priemonėse moterų pirmiau yra klausiama, kur vaikai, kaip jums pavyko po gimdymo išlaikyti tokią dailią figūrą, kiek jums metų, jums jau 30 metų, kur vyras? Ir visi kiti briedai, kurių niekada nebus klausiama vyro. Tik vėliau gali būti paklausiama apie moters pasiekimus ar įgytus įgūdžius. Tokie klausimai yra patriarchalinės visuomenės padarinys. Susitelkti į išvaizdą ir ją akcentuoti kaip pasiekimą, bet ne moters talentus, nes moters talentas – grėsmė.

Seksizmas. Ar tai yra lygybė? Baikit, nemanau.

Žinau, kad ir vyrai susiduria su seksizmu. Tačiau moterys turbūt gana dažniau turi kovoti su juo. Prasilenkti moteriai pro grupelę vyrukų ir būti neužkalbintai (labai gražų žodį dar pavartojau) – misija neįmanoma. Beveik 98 proc. iš 100, būsi pakybinta šlykščiais komentarais, kviečiančiais „pasismaginti“. Moteriai pravažiuoti su dviračiu ir šortais pro vyrukus, gali tapti nemalonia patirtimi (aš tai patyriau), kai imama švilpti, kabinėtis bei mėtytis į kairę ir į dešinę komentarais apie kojas.

Neįvertinti moters įgūdžių, bet aptarinėti jos išvaizda – mums yra tapę įprasta. Visa tai yra seksizmas.

Moterimi būti yra nesaugu. Ar tai yra lygybė? Baikit, nemanau.

Mus moko, kad bare ar klube visada reikia turėti su savimi gėrimą, nes niekad nežinai ar palikus gėralą, jį rasi tokį patį. Pavyzdžiui, į tavo gėrimą gali priberti narkotikų, kurie apsvaigina taip stipriai, jog ryte prabudus save pamatai be rūbų, svetimuose namuose. Tačiau niekas nemoko tų pasirūpinančių moters tokia neaiškia rytine padėtimi, nepilti moteriai narkotinių medžiagų į jos gėrimą.

Tamsoje gatvėje eiti be dujų balionėlio – neapsimoka. Nesaugumo jausmas einant gūdžia gatve moteriai yra įprastas. Gali būti užpulta, čia pat išprievartauta ir dar duok die, palikta gyva su nuplėštais drabužiais. Nors po tokios patirties daugelis išprievartautų moterų turbūt pagalvoja ir apie savižudybę. Mano mokykloje mokėsi mergina, kuri studijų metais išvažiavo mokytis į Vokietiją. Jos kelias dienas iš bibliotekos išeinančios tykojo vyras, kuris vieną kartą ją pagavo, išprievartavo ir nužudė. Kiek tokių patirčių nutiko visame pasaulyje, kol skaitei šį tekstą?

Smurtas lyties pagrindu artimoje aplinkoje yra paplitęs, kaip visuomenės vėžys. Tad apie kokias absoliučias lygias teises, žiniuoniai, mes kalbame?

Buitinė našta vis dar moterų reikalas. Ar tai yra lygybė? Baikit, nemanau.

Kai reikia prižiūrėti močiutę ar senelį, kam tenka dažniausiai ši atsakomybė? Moteriai. Ir tai puikiai parodė Covid-19 pandemija bei pirmasis karantinas. Vyras likdavo namuose dirbti, mat jis didesnius pinigus uždirbąs, todėl buitinė našta tiek šeimos namų ūkio, tiek senelių namų ūkio krito ant moters pečių. Buitinė našta – dviejų žmonių reikalas, todėl ir ja rūpintis turi du žmonės. Žinoma, dar yra likę manančių, jog visuomenė taps silpnesnė, jeigu vyras pasiners į namų ūkio darbus, neva „subobės“. Vis dar kalbame apie absoliučiai lygias teises, taip?

Žongliruoti tarp motinystės ir karjeros. Ar tai yra lygybė? Baikit, nemanau.

Taip, moteriai tarp šių dviejų dalykų žongliruoti reikia gebėti. Dažnu atveju, moteris dar ir patiria spaudimą būti tobula darbuotoja bei idealia mama, kas veda į absoliutų perdegimą. Bet dar į tai pažiūrėkime iš kitos pusės, kodėl ji turi šitaip žongliruoti? Dėl mums įprastų lyties vaidmenų. Vaidmenys yra skirtingi, nors moterys nuo vyrų talentais niekuo nesiskiria, nes yra žmonės. Jos irgi daro tai, į ką yra labiausiai linkusios, panašiai, kaip orkestrui diriguoja muzikai gabūs žmonės, kariuomenei vadovauja talentingi karo strategai, mechanizmus konstruoja technikai gabūs žmonės. Matote, gabūs žmonės, ne vyrai ir ne moterys, o dar kartą pakartosiu, gabūs žmonės. Tačiau yra vienas trukdantis BET. Moters pareiga yra gimdyti vaikus, prižiūrėti namų ūkį ir ties šia vieta moteris turi pradėti žongliruoti tarp karjeros ir šeimos, nes mums taip įprasta ir neapsimoka, kad būtų kitaip.

Mizoginija. Ar tai yra lygybė? Baikit, nemanau.

Ah, gyvename XXI a., šiuolaikiniame bei technologiniame amžiuje, kur dirbtinis intelektas vis tobulėja, tačiau žmogaus protas sustingęs ties mizoginija (tai yra neapykanta moterims). Kai turime (turėjome) pasaulio lyderį – Trump‘ą, kuris atviru tekstu skleidė neapykantą moterims, imi galvoti, ar tai tiesa ar aš sapnuoju? Deja, bet tokia tiesa. Visame pasaulyje, merginos ir moterys susiduria su didžiuliais iššūkiais, tokiais kaip: negalėjimo gauti maisto, neužtikrinto švietimo bei užimtumo ir žinoma, smurto dėl lyties. Visus šiuos iššūkius lemia sumauta mizoginija.

Aš įvardinau didžiausias ir tik 6 problemas, su kuriomis susiduria moterys visame pasaulyje tik dėl to, kad jos moterys. Kad taip neturėtų būti, net nepradėsiu kalbėti. Bet mane erzina pareiškimai, sakantys, kad moterys turi pilnutinę lygybę su vyrais ir gali veikti ką panorėjusios. Taip, mūsų šalyje mes esame gana laisvos, kol nepradedame klibinėti seksizmo, smurto lyties pagrindu temų ir t.t. Tačiau, mes negalime būti siaurapročiai ir matyti tik savo šalį. Visame pasaulyje moterys patiria neteisybę tik dėl to, kad jos moterys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)