Man yra skirta pakaitinė hormonų terapija, bet ji mažai veiksminga. Neturiu kitos išeities, kaip tik vartoti antidepresantus, nors mano simptomai kyla dėl hormonų svyravimų.

Šalutinis šios būklės poveikis – drastiškai sumažėjęs lytinis potraukis (iki tol gyvenau sveiką lytinį gyvenimą ir visuomet lengvai pasiekdavau orgazmą). Tačiau vienas dalykas man buvo netikėtas – fiziškai susitraukė mano klitoris ir pasiekti orgazmą man tapo beveik neįmanoma.

Dabar antidepresantų nevartoju nuo rugpjūčio pabaigos, nes man nepatiko mano savijauta ir pojūčių bei orgazmo stoka. Mano klitoris neatsistatė ir man nepavyko susigrąžinti pojūčių, kurie bent kažkiek primintų ankstesnius potyrius. Jaučiuosi taip, tarsi nieko nejausčiau. Mane gniuždo mintis, jog turėsiu gyventi kaip moteriškos lyties eunuchas. Su savo gydytoju apie tai nekalbu, nes jaučiuosi nepatogiai.

Theguardian.com svetainėje skaitytojos problemą komentuoja Mariella Frostrup.

Taip džiaugiuosi, kad parašėte. Deja, man trūksta medicininių kvalifikacijų, kad galėčiau išreikšti savo nuomonę daugybe įvairiausių klausimų, todėl negalėsiu jums pasiūlyti deramo medicininio patarimo. Tačiau apie menopauzę tikrai kai ką žinau.

Klitorio atrofija yra sutrikimas, kuris perimenopauzės metu ištinka dalį moterų. Tai viena iš menopauzės paslapčių, apie kurias pasaulis mums nieko nepasako, kol neatsiduriame pavojaus zonoje. Jums ne tik reikėtų apsilankyti pas gydytoją, bet ir nereikėtų gėdytis, nes šis sutrikimas gana lengvai pagydomas lubrikantais ir rūpestinga priežiūra.

Man kelia didelį nusivylimą tai, kad kiekvienos moters gyvenimo pereinamoji fazė, kai mus dėl hormonų pokyčių užklumpa daugybė negalavimų, vis dar yra laikoma gėdinga tema. Taigi noriu pakartoti, kad jums reikia gero gydytojo, kuris pasakytų, kad viskas yra taip, kaip ir turi būti, ir, galbūt, pasiūlytų tolesnį gydymą.

Galbūt nesu pakankamai pasikausčiusi, kad atsakyčiau jums iš medicininės pusės, bet tikrai žinau, kad vienas iš antidepresantų šalutinių poveikių yra dingęs klitorio jautrumas ir tuo pačiu nesugebėjimas pasiekti orgazmo. Iš tikrųjų tai yra viena iš dažniausių priežasčių, kodėl žmonės atsisako antidepresantų, jeigu jų simptomai nėra pernelyg sunkūs – paprasčiausiai jie nenori prarasti galimybės patirti nors truputį nežabotos emocinės ir fizinės iškrovos, kuri prasklaido slogios nuotaikos rūką.

Taigi noriu jums pasakyti, kad tai, kas vyksta jūsų gyvenime, yra normalu. Kadangi stimuliacijos metu klitoris paburksta, tai seksualinės sausros metu jis turėtų sumažėti. Taigi neaktyvumas veikiausiai sukėlė jums jausmą, kad jis susitraukė. Vienintelis būdas tai išsiaiškinti yra, žinoma, grįžti prie senų įpročių.

Sumažėjęs lytinis potraukis yra tik simptomas, o ne nuosprendis visam gyvenimui. Šią problemą galima išspręsti daugybe būdų, pradedant hormonų kiekio atstatymu ir baigiant nuotaiką keliančiais momentais, kuriuose gali sukirbėti ir erotiniai pojūčiai.

Viena iš daugelio menopauzės problemų yra ta, kaip mes kovojame su savo negalavimais bei simptomais, kurių dažnai neatpažįstame ir nesame jiems pasiruošusios. Jie užplūsta iš skirtingų pusių, dažnai vienu metu, ir gali būti itin traumuojantys. Panašu, kad jūs patyrėte tikrą pačių stipriausių atakų audrą, bet galiu jus patikinti, kad tai tėra praeinantis etapas jūsų reprodukcinės sistemos cikle. Užuot užsiėmusi čia beprasme diagnostika, dar kartą paraginsiu jus grįžti pas savo gydytoją, skyrusį pakaitinę hormonų terapiją, ir paprašyti kitokių veiksmingų preparatų, pavyzdžiui, testosterono (tyrimai rodo, kad moterims per menopauzę sumažėja testosterono kiekiai). Tai gali padėti susigrąžinti lytinį potraukį ir pakelti energijos lygį. Man panašu, kad jus tikrai pribloškė šis sunkus laikotarpis, kurį turi išgyventi visos moterys. Tačiau jos šiuo laikotarpiu sulaukia pasibaisėtinai mažai palaikymo ir supratimo.

Galiausiai šis perėjimas, kad ir koks skausmingas bebūtų, atveria kelią naujam, laisvam ir turiningam gyvenimo etapui – gyvenimui be menstruacijų ir galimybės pastoti. Jūs dar nepasiekėte šios ramybės krantų, kai viskas vėl atrodo įmanoma, ir gyvenimas vėl atgimsta, dažnai į geresnę pusę.

Ieškokite tinkamos medicininės pagalbos, dalykitės savo nerimu su partneriu bei draugėmis ir garsiai kalbėkite bei didžiuokitės genetiškai užprogramuotais neramumais. Tai jūsų kelias geresnių potyrių link ir galimybė sugrįžti prie jausmo, kas iš tikrųjų esate, o ne iki ko sumenkote per šį sąmyšio laikotarpį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)