"Mūsų vaikai mokosi klasėse, kuriose tik 8, o kartais - 6, 7 laipsniai šilumos. Kiek mes žinome, mokiniai neturėtų mokytis tokiose šaltose patalpose, vilkėdami striukėmis, mūvėdami pirštines, užsidėję kepures. O mūsų vaikai tiesiog kankinami, ir niekas negali jiems padėti", - guodėsi besimokančiųjų šioje mokykloje tėvai, prašė patiems nuvykti įsitikinti ir išsiaiškinti, kodėl taip yra.

Vakar apsilankėme Dzūkijos vidurinės mokyklos priestate įrengtose klasėse. Viena mokytoja tvirtino, kad tik vakar rytą klasėje, pastačius šildytuvą, oras sušilo iki 10 laipsnių. Kita mokytoja laukė, kol atsilaisvins bibliotekos patalpos ir su vaikais keliaus ten vesti pamokos, nes kabinete labai šalta.

Vadovaujantis Lietuvos higienos normose nustatytais reikalavimais, šildymo sezono metu klasėse oro temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 18, sporto salėse - ne žemesnė kaip 15 laipsnių šilumos.

"Nesant techninių galimybių per trumpą laikotarpį temperatūros patalpose padidinti iki nustatytos normos, pamokos gali būti trumpinamos", - stojus šalčiams, pranešimą išplatino švietimo ir mokslo ministras Remigijus Motuzas.

Ketinama laikytis nurodymų

Dzūkijos vidurinės mokyklos direktoriaus Alvydo Gavelio pavaduotoja ūkiui Danutė Palubinskienė vakar "Alytaus naujienoms" sakė, kad įstaigos šildymo sistemą aptarnaujantis "Litesko" padalinys "Alytaus energija" šią dažnai apžiūri. Temperatūra šildymo sistemoje padidinama kiek tik įmanoma, tačiau priestato klasėse vėsu, nors radiatoriai ir nėra šalti.

"Mes dėl šiltesnių kabinetų esame padarę viską: užsisandarinome langus, visi dviejų stiklų, nupirkome elektrinių krosnelių. Tačiau nerenovavus priestato, nepakeitus jo langų, neapšiltinus sienų žiemą šilumos nėra ko tikėtis", - įsitikinusi mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Janina Žeimienė.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas tvirtino, jog stengiamasi paisyti švietimo ir mokslo ministro reikalavimų - per pamokas daryti pertraukėles, vaikams siūlyti šilčiau apsirengti.

Dzūkijos vidurinės mokyklos direktorius jau du kartus kreipėsi į miesto merą Vytautą Kirkliauską ir Švietimo skyriaus vedėją dėl mokyklos priestato renovavimo. Tačiau šiais metais mokykla neįrašyta į renovuojamų švietimo įstaigų planą.

Kol kas nėra galimybių atnaujinti

Miesto savivaldybės taryba 2003-iųjų liepos pabaigoje patvirtino 2004-2007 metų investicijų planą. Juo remiantis vykdoma ir švietimo įstaigų renovacija bei remontas. Šiais metais, paėmus 1 mln. 150 tūkst. litų bankų paskolą, bus tvarkoma "Sakalėlio" pradinė mokykla, baigiamos atnaujinti Piliakalnio ir Vidzgirio vidurinės mokyklos.

Šiemečiame miesto biudžete numatyta 846 tūkst. litų švietimo įstaigų renovacijai ir remontui, bus tvarkomos lopšelių-darželių maisto ruošimo patalpos, lopšeliai-darželiai "Linelis", "Pasaka", "Vilties" darželis-mokykla, Senamiesčio pradinė mokykla, Dzūkijos vidurinės mokyklos mažoji sporto salė ir prie jos esančios patalpos, Dailiųjų amatų mokyklos amatų centras.

Pasak V.Valūno, Dzūkijos vidurinei mokyklai, kaip ir Adolfo Ramanausko-Vanago, Panemunės, Likiškėlių vidurinėms, renovacijos dar teks palaukti.