Šioje pramogų oazėje yra ir išskirtinis, 32 metrų pločio akvariumas, leidžiantis iš labai arti grožėtis tūkstančiais vandens gyvūnų. Tiesa, akvariumo grožį galima įvertinti ir iš išorės – mokėti 34 eurus už pasivaikščiojimą po vandeniu įrengtu tuneliu pasirodė tikrai neverta. Tačiau visai netoli yra kitas objektas, kuriame apsilankyti tiesiog būtina kiekvienam miesto svečiui.

Tai – pagrindinis miesto ir JAE simbolis, didingasis „Burj Khalifa“ dangoraižis. Būtų tikra nuodėmė neužsukti į aukščiausią pasaulio statinį, kurio inžineriniams sprendimams pasaulyje nėra lygių. Iš 125 pastato aukšto atsiveria platūs Dubajaus horizontai ir neaprėpiamų statybų mastai. Turistams skirta lankymo zona įrengta per du aukštus, čia yra ir po atviru dangumi įrengta terasa. Besižvalgant iš tokio aukščio, automobiliai ir net kiti miesto pastatai atrodo kaip mažyčiai taškeliai. Į 454 metrų aukštyje įrengtą apžvalgos aikštelę kilome naujos kartos liftu, kurio greitis – net 10 metrų per sekundę. Bilietus į dangoraižį patogiausia pirkti internetu: taip ir sutaupysite, ir nereiks stovėti ilgoje eilėje (pakilimas į apžvalgos aikštelę kainavo apie 32 eurus).

Dubajus

Tuo tarpu vakare centrinė miesto dalis įgauna visai kitą atspalvį. Sutemus savo muzikinius pasirodymus reguliariai rengia Dubajaus fontanas, nuolat prikaustantis tūkstančių miesto svečių dėmesį. Šio fontano vandens čiurkšlių aukštis siekia net 150 metrų – tai yra dar vienas pasaulio rekordas. Vakarais muzikinė fontano programa vyksta kas pusvalandį, o kitu metu susirinkusius žmones džiugina „Burj Khalifa“ pastato šviesų ir muzikos šou. Per visą 828 metrų aukščio dangoraižį sumontuoti LED šviestuvai sukuria sunkiai apibūdinamą reginį. Ko gero, tai buvo įspūdingiausia mano patirtis visos viešnagės JAE metu.

Dubajus

Nors apie Dubajų dažnai galima išgirsti, kad čia viskas dirbtina ir nėra autentikos, taip sakyti nebūtų iki galo tikslu. Šiaurinėje miesto dalyje esančiame Deiros mikrorajone yra įsikūręs senasis aukso turgus, garsėjantis kokybiškais dirbiniais, bei kitos jaukios krautuvėlės. Tačiau man daug didesnį įspūdį paliko kitoje užutėkio pusėje išsidėstęs istorinis Al Bastakiyos (dar vadinamas Al Fahidi) kvartalas, alsuojantis autentika. Čia galima susipažinti su senuoju Dubajumi ir iš arti pamatyti, kokį gyvenimo būdą propagavo vietiniai iki naftos atradimo žemių gelmėse. Iki tol Dubajus buvo pakankamai kuklus emyratas, kurio daugelis gyventojų vertėsi žvejyba. Tad labai įdomu buvo patyrinėti tuometinius primityvius namelius bei apžiūrėti istorinius žvejų laivelius.

Dubajus

Nustebino, kad šioje miesto dalyje pakankamai neblogai išvystytas vandens transportas ir abi istorines lokacijas – aukso turgų ir senovinį miestelį – galima pasiekti mažais mediniais laiveliais, kurie vadinami abromis. O senajame Dubajaus uoste verda aktyvus gyvenimas – keliose vandens transporto trasose be perstojo zuja dešimtys laivelių. Tarp vietinių abros yra itin populiarios ne tik dėl svarbaus maršruto, bet ir dėl stulbinančios kainos. Kelionė šiuo vandens taksi kainavo vos 1 dirhamą žmogui (0,25 eur).

Dubajus

Trokštantiems pasigrožėti išskirtine prabanga, rekomenduoju nepamiršti aplankyti Dubajaus prieplaukos (Dubai Marina) kvartalo. Čia miesto svečius pasitinka gausybė blizgančių dangoraižių, kanale plaukioja naujutėlaitės jachtos, o keliautojus užsukti kviečia geriausi restoranai. Nerealus jausmas vaikštinėti po Marinos promenadas.

Dubajus

Būdamas Dubajuje vis susimąstydavau, kurgi yra tie baisieji draudimai ir rūstūs pareigūnai, pasiruošę nubausti turistus už menkiausius pažeidimus, kaip dažnai rašoma viešojoje erdvėje. Savo akimis įsitikinau, kad tai tėra didelis mitas, nes šiame mieste tokių didelių žmogaus laisvių ribojimų nėra. Šiame arabiškame krašte netgi yra galimybių legaliai įsigyti alkoholinių gėrimų. Smalsumo vedamas, tokią vietą Dubajaus centrinėje dalyje radau vos per kelias minutes. Tereikia įdėmiai skaityti restoranų skelbiamus meniu, kuriuose mažomis raidėmis rašoma, jog tokie gėrimai čia parduodami. Tiesa, kainos nėra iš mažųjų – vienas bokalas alaus kainuoja apie 8 eurus.

Apibendrinus, Dubajus yra beprotiško dydžio miestas, leidžiantis kiekvienam atvykėliui rasti norimų veiklų bei patirti nepamirštamų įspūdžių. Šis miestas yra ir labai dinamiškas, mat čia nuolat vyksta grandiozinės statybos. Taigi, jau po kelerių metų pasaulis bus nustebintas naujais architektūriniais sprendimais.

Dubajus
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)