Šiaurės ilgasnukių banginių (Hyperoodon ampullatus) patelė Temzėje pirmą kartą buvo pastebėta penktadienį prie Britanijos parlamento rūmų, maždaug 65 km nuo jūros. O nugaišo ji šeštadienį vakare gelbėjimo operacijos metu - įkelta į baržą ir gabenama jūros link.

"Mirties priežastis buvo tikriausiai kelių veiksnių kompleksas, tarp kurių paminėtina ir dehidratacija, tam tikras raumenų pažeidimas bei inkstų funkcijos sutrikimas", - paskelbė Londono zoologų draugija.

Zoologų nuomone, vargu ar banginio orientaciją galėjo sutrikdyti kariniai sonarai, - pastarąją versiją buvo pasigavusi žiniasklaida.

Anot specialistų, maždaug šešių metrų ilgio banginis suklydo, įplaukdamas į Šiaurės jūrą, po to aplenkdamas Škotiją, pasuko vandenyno link per anksti. Matyt, jis mėgino plaukti iš Šiaurės jūros į vakarus, į rytinę Atlanto dalį, bet pateko į upę.

"Banginio mirtis Temzėje nuo dehidratacijos patvirtina mūsų versiją, kad banginis veržėsi į upės seklumą, nes jautėsi blogai ir buvo praradęs orientaciją", - sakė Pasaulinės gyvūnų apsaugos draugijos kampanijų direktorė Leah Garces.

Kiek anksčiau vienas iš banginio skrodimo dalyvių, veterinaras Paulas Jepsonas sakė, kad kraujo tyrimai parodė, jog šis jūrų žinduolis neturėjo jokių parazitų ir nesirgo jokia liga, taip pat nerasta, jog būtų buvę kokių nors vidinių žaizdų. Atliekami dar kiti testai.

"Vis dėlto banginio mirtis nebuvo bevertė Šis incidentas parodė mūsų tautos užuojautą šiems gyvūnams ir norą juos išsaugoti", - pažymėjo P.Jepsonas.

Ta proga jis priminė, kad visame pasaulyje kasmet sumedžiojama daugiau kaip du tūkstančiai banginių - "mokslo" ir komerciniais tikslais. Banginių medžiokle vis dar verčiasi Norvegija, Islandija, Japonija.