Tikros COVID-19 kilmės išsiaiškinti dar nepavyko, versijos tebesyruoja tarp šikšnosparnių ar skujuočių (jų mėsa yra tradicinių kinų ir vietnamiečių virtuvių delikatesas) kaip COVID-19 skleidėjų ir dirbtinės viruso prigimties. Užtat veši sąmokslo teorijos koronaviruso tema. Kaip be jų, juk viešosios erdvės dėmesio įvairaus plauko „herojai“ geidžia nenumaldomai.

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) lapkritį pradėjo tyrimą, pašauktą nustatyti užkrato šaltinį, jame dalyvaujančių ekspertų (virusologų, epidemiologų) pavardės neskelbiamos, pirmas etapas planuojamas Kinijoje, kol kas tik virtualių pokalbių su kinų specialistais formatu. Kinija iki šiol neprisileido PSO specialistų, jiems nepavyko prasibrauti į Uhaną (pagal vieną versijų, viskas prasidėjo nuo šio miesto laukinių gyvūnų turgaus) susipažinti su dokumentais pandemijos pradžios tema. PSO tikisi vis dėlto išmušti galimybę ekspertams ne tik pabendrauti su pirmais ligoniais Kinijoje, bet išstudijuoti jų kraujo, kitas analizes.

Jau metus koronavirusas praktiškai visose šalyse laikas nuo laiko verčia gyventojus likti namuose dėl visuotinio karantino ar dalinių ribojimų. Kovos su COVID-19 frontuose pavyzdingai pirmauja Japonija ir Pietų Korėja, veido kaukės šiose šalyse įprastos nuo paukščių, kiaulių gripo epidemijų šio amžiaus pirmą dešimtmetį. Pasaulis priprato prie kaukes būtinai dėvinčių japonų ar pietų korėjiečių turistų grupių pasaulio oro uostuose, miestų centruose, viešbučiuose etc. Drausmę, socialinę atsakomybę lemia šių nacijų tradicijos – jos įprastai pasitiki valdžia, be to, gyvenantys kompaktiškose, „tankiose“ bendruomenėse pripratę prie aplinkinių kontrolės.

Skirtingai nuo drausmingų rytiečių, individualistus vakariečius nežinomybė slegia, reikia kažkaip atsipalaiduoti, nusiraminti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)