Lietuvos statistikos departamento duomenimis kasmet (bent nuo 2015-ųjų metų) išleidžiama vis daugiau knygų ir brošiūrų. Tad skaityti tikrai yra ką. Ir mes noriai skaitome. Su šiltu kavos puodeliu rankose ar katinu-radijatoriumi greta kojų. Kad skaitome – tai puiku, kad laiko tam tamsiais vakarais yra – šaunu, tačiau ką mes imame į rankas? Tikriausiai dažnas skaitytojas imasi knygų, kurių siužete būtų bent kiek žiemos. Tokių kūrinių literatūros pasaulyje tikrai netrūksta.

Antai už lango jau galime pamatyti vieną kitą kruopelę sniego, šaltukas kutena nosis ir norisi tikėti, kad tikra senoviška žiema į mūsų kraštą iš tikrųjų atėjo. O su atėjusia žiema atėjo ir noras imtis žiemiškų pomėgių. Knygų skaitymas tikrai yra vienas tokių. Lietuvos statistikos departamento duomenimis kasmet (bent nuo 2015-ųjų metų) išleidžiama vis daugiau knygų ir brošiūrų. Tad skaityti tikrai yra ką. Ir mes noriai skaitome. Su šiltu kavos puodeliu rankose ar katinu-radijatoriumi greta kojų.

Kad skaitome – tai puiku, kad laiko tam tamsiais vakarais yra – šaunu, tačiau ką mes imame į rankas? Tikriausiai dažnas skaitytojas imasi knygų, kurių siužete būtų bent kiek žiemos. Tokių kūrinių literatūros pasaulyje tikrai netrūksta. Štai „The Guardian“ net sudarė geriausių literatūrinių žiemų dešimtuką. Bet ar tai tikrai vienintelis žiemiškas skaitymo įgeidis? Abejoju. Jokių tyrimų ir statistikų šia tema aptikti nepavyko, tad teko pačiai pakalbinti knygas mylinčius žmones ir viską sužinoti. Savo skaitymo pasirinkimais 3 mano pašnekovės dalinasi ir su jumis.

Lina Bieleckienė

Kokią knygą šiuo metu skaitote? Papasakokite.

Gyvenu jau nemažai metų Norvegijoje, todėl skaitymas lietuviškų knygų man didelis malonumas... Ir ne tik dabar... Ir ne tikm žiemą. Išmokau skaityti 5 metų ir nuo to laiko įpročiai nesikeičia. Skaitau daug. Dabartinė mano skaitoma knyga yra romanas „Ragautojos“. Pasakojimas pagal tikrus gyvenimo įvykius, moters, kuri ne savo valia ragaudavo maistą, skirtą Hitleriui. Prieš tai skaičiau „Cilkos kelias“. Kai kurios mano draugės jos skaityti negalėjo – žiaurūs mergaitės išgyvenimai labai sukrėtė emociškai. Aš skaičiau, nes prieš tai buvau skaičiusi „Aušvico tatuiruotoją“ – ten Cilka jau buvo paminėta, todėl buvo įdomu sužinoti jos likimą.

Kokį knygai duotumėte įvertį dešimt balų skalėje ir kodėl?

Šią knygą vertinu 10 balų. Pasakojimas sukrečiantis, vaizdžiai nupasakoja to meto įvykius ir žmonių likimus.

Ar skiriasi jūsų skaitymo įpročiai žiemą nuo skaitymo įpročių kitais metų laikais?

Žiemos metu skaitau daugiau, nei vasarą. Taip buvo visada, ne tik dabar. Kas gali būti maloniau, kai šaltą žiemos vakarą susisuki į anklodę, pasidarai mėgstamą arbatą ir paimi į rankas gerą knygą (šypsosi).

Kokie tolimesni jūsų planuojami žiemiški skaitiniai?

Šioje nuotraukoje šios žiemos planai. Dar laukiu iš Lietuvos atsiunčiamos knygos („Mano turbano paslaptis“ – aut. past.).

Knyga

Violeta Valančienė, administratorė

Ką šiuo metu skaitote? Papasakokite apie knygą, jos sukeltus įspūdžius.

Šiuo metu skaitau Gillian Flynn „Dingusi“. Labai įtraukiantis trileris, kuriame puikiai atskleidžiami sociopatinės asmenybės veiksmai, kuriems neegzistuoja jokios visuotinai priimtinos ribos.

Ar ši knyga atspindi jūsų skaitymo skonį?

Taip, dažniausiai renkuosi detektyvus, trilerius, patinka skaityti apie tamsias, ribines asmenybes.

Kas knygoje patinka, kokios jos silpnos vietos?

Patinka tai, kad knygoje netrūksta veiksmo, įtampos ir netikėtų siužeto posūkių bei istorijos pasakojimas iš abiejų herojų perspektyvos. Kadangi knygos didžiąją dalį jau perskaičiau, galiausiai pradėjo erzinti pagrindinio veikėjo Niko pasyvumas ir susitaikymas su situacija.

Ar laikote save užkietėjusiuia skaitytoja?

Skaityti mėgstu nuo vaikystės ir šis pomėgis, nepaisant keleto pertraukų, keliauja su manimi per gyvenimą.

Kiek vidutiniškai knygų perskaitote per mėnesį?

Skaičius labai kinta pagal sezoniškumą. Šaltuoju metų laiku perskaitau apie 5–7 knygas per mėnesį, vasarą galiu ir nė vienos neperskaityti, nes tuomet norisi džiaugtis gražiu oru ir pramogomis lauke.

Kokia jūsų mėgstamiausia skaitymo vieta? Namai? Kelionė į darbą autobusu?

Skaitau tik namie, nes man patinka skaityti po daug puslapių iš karto ir įsijausti į istoriją, negalėčiau „trupinti“ po pusę lapo laukdama eilėje. Todėl neretai tenka eiti į darbą mažai miegojus, nes kaip galėčiau padėti knygą, jei taip įdomu, o liko tik 50 ar 100 puslapių (šypsosi).

Živilė, pardavėja

Ką šiuo metu skaitote? Papasakokite apie knygą, jos sukeltą įspūdį.

Michael Robotham „Amnezija“. Tai psichologinis trileris apie pagrobtą mergaitę ir jos ieškantį inspektorių Ruizą. Vos nenuskendęs Temzėje ir pragulėjęs komoje, jis pabunda ir suvokia, kad neprisimena pastarųjų savaičių įvykių. Jam pagelbėja intelektualus ir sarkastiškas psichoterapeutas Džo O'Loflinas, kurio gyvenimą temdo Parkinsono liga. Knyga buvo kaip aukščiausios kokybės šlifuotas deimantas: charakteringi personažai, įtikinamas siužetas ir logiški įvykių posūkiai. Iš po šios knygos su dar didesne pagarba žiūrėsiu į darbuotojus, dirbančius kanalizacijų labirintuose.

Asociatyvi nuotr.

Ar ši knyga daugiau atsitiktinis skaitinys, ar ilgai planuotas skaitymo malonumas?

Atsitiktinis. Namie turiu asmeninę bibliotekėlę, tad nežinojau, ką noriu skaityti toliau. Tad paprašiau vyro. O jis tiesiog leptelėjo „geltona“, mat šios knygos šonas ryškiausiai matėsi iš visų esančių knygų, nes buvo ryškiai geltonos spalvos.

Ar knygą išsirinkote pati, o gal rekomendavo draugai?

Ši knyga pateko į mano asmeninį iškeltą iššūkį, kai įsigijau 15 knygų iš vieno knygų tinklalapio perdaug nenagrinėdama nei viršelio, nei aprašymo, nes norėjau patikrinti teoriją, ar įmanoma taip ekspromtu atrasti „perliukų“. Įmanoma.

Ar skiriasi jūsų skaitymo įpročiai žiemą nuo skaitymo įpročių kitais metų laikais?

Taip, skiriasi. Žiemą labiau mėgstu magiškus, rimtesnio žanro ir didesnės apimties kūrinius. Nes sudėtingesnio aprašymo skaitiniai reikalauja visiško atsidavimo, tai žiemos metu turiu daugiau laiko juos perskaityti. O vasarą mėgstu skaityti lengvas ir neįpareigojančias istorijas.

Kokie tolimesni jūsų planuojami žiemiški skaitiniai?

Maja Lunde „Sniego sesė“. Niekas taip nešildo tamsių ir šaltų žiemos vakarų kaip laikas praleistas su jaukia Kalėdų istorija bei įdėmiai jos klausantiems dviems mažiems angeliukams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)