Autorė: Kamilė Kogstaitė

Pagrindinis bruožas – lankstumas

Tad kas yra tie ambivertai? Tai yra žmonės, kurie geba puikiai prisitaikyti prie aplinkos ir visiems kelia teigiamas emocijas. Nors teigiama, jog visiems patikti neįmanoma, ambivertai, savyje turintys ypatingų savybių rinkinį, geba išlikti mėgstami. Tik nepagalvokite, jog ambivertai visiems bando įtikti. Jų elgesys pagrįstas logika – ambivertai, būdami išmintingi, geba susibendrauti tiek su ekstravertais, tiek su intravertais. Būtent todėl jiems taip lengva socializuotis, būti visumos dalimi. Pavyzdžiui, ekstravertams pakankamai sunku suprasti intravertų uždarą būdą, o intravertus ekstravertų aktyvumas vargina ir išmuša iš vėžių. Ambivertai, turėdami tiek ekstravertų, tiek intravertų bruožų, bendrą kalbą ras su abiejų asmenybinių tipų atstovais.

Ambivertų unikalumas – gebėjimas puikiai jaustis bet kur ir bet kokiomis aplinkybėmis. Tarkime, ekstravertas, ko gero, liptų sienomis, jei jam kasdien tektų dirbti iš namų, o intravertui toks darbo pobūdis gali pasirodyti tobulas. Ir priešingai, šurmuliuojanti darbo įstaiga intravertui trukdytų susikaupti, o štai ekstravertą – pakrautų, motyvuotų, padarytų produktyvesniu. Pasiteiravus ambiverto, koks darbo pobūdis jam priimtesnis, šis atsakytų, jog gebėtų prisitaikyti tiek dirbdamas iš įstaigos, tiek iš namų. Ambivertai yra stiprios asmenybės, kurios lengvai prisitaiko prie gyvenimo pokyčių ir neskirsto visko tik į juodą ar baltą.

Besivejantys sėkmės paukštę

Teigiama, jog pasaulį valdo ekstravertai, kurie kalba garsiai, nebijo reikšti savo nuomonės ir aplink save buria žmonės. Vis dėlto jie dažnai yra linkę į kraštutinumus, pykčius, nepaiso kitų žmonių nuomonės. Būtent todėl, nors dažniausiai pasiekia, ko trokšta, aplink save suburia priešų būrį, kuris, pasitaikius progai, bando ekstravertams pakenkti. Ambivertai, priešingai, nesivadovauja emocijomis, būtent todėl jiems taip sekasi siekiant profesinių aukštumų. Ambivertai neretai tampa puikiais vadovais, mat geba ir išklausyti darbuotojus jų nepertraukdami, ir išsakyti pagrįstą nuomonę, kai jos iš tiesų reikia. Ambivertai sugeba atrasti ryšį tiek su aukštesnio, tiek su žemesnio rango atstovais, nes puikiai išmano žmonių psichologiją ir gali prisitaikyti prie skirtingų socialinių da-sluoksnių žmonių. Tai labai svarbu vadovaujant didesnėms žmonių grupėms. Ambivertai dažnai yra laikomi įžvalgiais, gebančiais susikoncentruoti ir numatyti kelis žingsnius į priekį, vadovais. Be to, ambivertai yra kur kas daugiau atsparūs stresui, nei, pavyzdžiui, intravertai, todėl darbe gali imtis sudėtingesnių užduočių ir greičiau jas išspręsti. Lankstumas, asmenybių skirtumų supratimas, nebijojimas išeiti iš komforto zonos padeda šiems žmonėms pasiekti puikių rezultatų tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime.

Pasaulyje yra nemažai garsių ir daug pasiekusių žmonių, kurie yra priskiriami prie ambivertų kategorijos: tai ,,Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckenbergas, garsus režisierius Stevenas Spielbergas, aktorius Clintas Eastwoodas, aktorė Merylė Streep, išradėjas Albertas Einšteinas ir t. t. Visos šios asmenybės pasižymi ar pasižymėjo įžvalgumu, ypatinga empatija, ir gebėjimu pritraukti dėmesį, bet ne šokiruoti.

Ambivertai – idealūs?

Domintis ambivertų psichologija gali kilti mintis, jog šios asmenybės – kone idealios. Ar ambivertai, kaip ekstravertai ir intravertai, turi neigiamų savybių, kurios jiems trukdo įsitvirtinti gyvenime? Kiekvienas ambivertas – unikalus ir gali turėti į vieną ar kitą asmenybės tipą daugiau išreikštas savybes. Vis dėlto, jei kalbėsime apie bendrinius ambivertų charakterių bruožus, ambivertai taip pat turi keletą neigiamų charakterio savybių. Ambivertai neretai pasižymi perfekcionizmu, yra priekabūs sau. Jiems sunku save teigiamai įvertinti, pagirti už nuopelnus, būtent todėl jie neretai jaučiasi neatlikę užduoties iki galo ir viduje graužia save. Nors ambivertai daugeliui to neparodo, bet yra gana jautrūs ir emocingai išgyvena skaudžius įvykius. Ambivertai, priešingai nei ekstravertai, dažnai yra linkę kaupti emocijas savyje, todėl jiems, dažniau nei ekstravertams, prireikia psichologų ar psichoterapeutų pagalbos.

Bet to, kai kurie ambivertai yra linkę manipuliuoti kitais. Kadangi jie sugeba sukurti ryšį su daugeliu žmonių, ambivertai gali sėkmingai tuo pasinaudoti ir pasitelkdami manipuliacinius metodus gauti iš ryšio naudos. Taip pat kai kuriems žmonėms ambivertai dėl jų lankstumo gali pasirodyti pasalūniški, padlaižiaujantys ar stokojantys natūralumo. Dar viena ambivertams būdinga savybė, kuri kartais pasireiškia – neryžtingumas. Kadangi ambivertai turi išreikštų tiek ekstravertų, tiek intravertų savybių, neretai jiems būna sudėtinga apsispręsti. Pavyzdžiui, dažnai jie dvejoja, kokio tipo poilsio norėtų – akyvaus vakaro mieste, kurio neatsisakytų ekstravertas, ar ramaus vakaro namuose, apie kokį svajoja intravertas.

Kaip suprasti, ar esi ambivertė?

Asmenybės tipus tyrinėjantys psichologai teigia, jog mūsų pasaulyje ambivertų yra net 60 procentų. Tad šansas, jog priklausai ambivertės tipui, gana nemažas. Jei nori išsiaiškinti, ar iš tiesų esi ambivertė, turi žinoti pagrindinius ambivertų bruožus, pagal kuriuos sau galėtum priskirti šį asmenybės tipą:

1. Mėgsti bendrauti su žmonėmis, tačiau lygiai taip pat gerai jautiesi vienumoje. Tau būdingas balansas – darbo dieną gali būti tarp kitų žmonių, socializuotis, tačiau grįžusi namo nori ne triukšmingų susibūrimų, o ramybės. Negalėtum visą dieną būti apsupta klegesio, tačiau spengianti tyla ir keturios sienos taip pat ne tau.

2. Pakankamai dažnai sutinki žmonių, kurie yra panašūs į tave ir greitai pradedi juos mėgti. Neretai žmonėms pajauti simpatiją iškart po pirmo susitikimo. Ir priešingai, gana retai sutinki žmonių, kuriems pajauti staigią antipatiją.

3. Žinai, kada, kur ir kokiomis aplinkybėmis atsidurti dėmesio centre, jog pernelyg neišsišoktum. Visuomet apgalvoji savo veiksmų planą ir kažką sakai ar darai prieš tai gerai apmąsčiusi padarinius. Be reikalo nesiverži į rampos šviesą – žinai, jog pernelyg ekscentriški žmonės kitus glumina.

4. Esi optimistiška. Daugelis žmonių tave laiko optimiste ir žavisi šia tavo savybe. Net ir juodžiausiomis akimirkomis stengiesi išlaikyti gerą nuotaiką bei žinai, kad išeitis, nepaisant aplinkybių, visuomet yra.

5. Žmonėms sunku tave apibūdinti. Tiems, kas tave pažįsta, pakankamai sunku įvardinti, kokia iš tiesų esi. Taip yra todėl, kad priklausai abiem asmenybių tipams – ekstravertėms ir intravertėms, todėl tavo charakterio tipas yra sunkiai apibūdinamas.

6. Nebijai pokyčių. Gyvenamosios vietos kaita, naujas darbas, pokyčiai asmeninėje srityje – tavęs negąsdina jokie pasikeitimai. Žinai, kad sugebėsi prisitaikyti prie aplinkybių ir susibičiuliauti su naujais žmonėmis.

7. Kartais tau būdingas neryžtingumas. Kai kuriais atvejais tau gana sunku apsispręsti, ko norėtum. Tiesa, neryžtingumas dažniausiai būdingas nedidelę reikšmę turinčiose kasdieninėse situacijose, o ne dėliojant ilgalaikius planus.