Galbūt atrodo, jog dovanoti parduotuvėje pirktas dovanas tokiu metu, kai dauguma žmonių nerimauja dėl savo finansinės padėties – netinkama. Taigi šiais metais geriau dovanoti dovaną, kuri padės tvirčiau žengti finansinės nepriklausomybės link arba išmokti geriau taupyti ar investuoti.
Štai keletas idėjų, kaip paversti šventes linksmesnėmis, o finansinę ateitį šviesesne. Pagal kainą sudarytame sąraše rasite įvairiausių idėjų – nuo knygų apie pinigų psichologiją iki „Bitcoin“ ir dar kūrybingesnių, labiau į karjerą nukreiptų idėjų – pavyzdžiui, scenarijų rašymo pamokų.

Knygos pinigais besidominčiam skaitytojui

50 dolerių (~ 41 eurą). „Norint įgyti tvirtą finansinį pagrindą reikia ilgą laiką priiminėti nedidelius, bet gerus sprendimus“, – teigia įmonės „Lionheart Capital Management“ finansų planuotojas Christopheris Struckhoffas. – Vystyti tokią mąstyseną gali padėti gera knyga.“

C. Struckhoffas draugams ir klientams mėgsta duoti Morgano Houselio knygą „The Psychology of Money: Timeless Lessons on Wealth, Greed and Happiness“ („Pinigų psichologija: nesenstančios pamokos apie turtą, godumą ir laimę“). Tai – viena iš nedaugelio knygų apie finansus, kuri paversta filmu.

Jam taip pat patinka Joshua Browno ir Briano Portnoy knyga „How I Invest My Money: Finance Experts Reveal How They Save, Spend and Invest“ („Kaip aš investuoju pinigus: finansų ekspertai atskleidžia, kaip taupo, leidžia ir investuoja“). C. Struckhoffas taip pat rekomenduoja klasikinį Burtono Malkielo kūrinį „A Random Walk Down Wall Street“ („Atsitiktinis pasivaikščiojimas Volstryte“).

Stebintiems akcijų biržą

100 dolerių (~ 82 eurus). Šiais laikais dalinių akcijų programos suteikia galimybę visiems, kurie neišgali nusipirkti akcijų, pirkti jų dalis. Jei tokios akcijų dalys dovanojamos nepilnamečiui, jas galima laikyti globėjo sąskaitoje finansinėje įmonėje, kurioje jau turite savo sąskaitą. JAV dovanotų akcijų dalių grąžinti nebegalima, tačiau jas galite valdyti, kol vaikas sulaukia 18 m. (ar kito amžiaus, laikomo pilnametystės riba). Jūsų šalyje taip pat turėtų būti tokia galimybė.

Darbo ieškančiam žmogui

150–216 dolerių (~ 123–177 eurus). Jei norite padovanoti galimybę įgyti naujų žinių ir įgūdžių, tokios platformos kaip MasterClass.com arba „Great Courses Plus“ teikia narystės dovanų korteles. „Profesinio ir asmeninio augimo“ kategorijoje galima rasti puikių programų pradedantiesiems tokiose srityse kaip interneto svetainių kūrimas ir mašinų mokymasis. Metų trukmės planas kainuoja 150 dolerių. Tuo tarpu „MasterClass“ teikia dvi metines narystes už 180 dolerių – už šią kainą jūs ir dar vienas žmogus gausite prieigą prie daugiau kaip 90 skirtingų kursų.

Pradedantį scenarijų rašytoją gali sudominti Aarono Sorkino kursas arba Shondos Rhimes kursas norintiems rašyti scenarijus televizijai. Taip pat galite padovanoti galimybę megzti ryšius – apmokėti „Premium Career“ narystę tinklalapyje „LinkedIn“. Šią narystę turintys asmenys gali siųsti žinutes visiems „LinkedIn“ nariams bei pažiūrėti, kas tikrino jų profilį per paskutiniąsias 90 dienų. Kaina – 29,99 doleriai per mėnesį arba 216 dolerių per metus.

Asociatyvi nuotr.

Turintiems nesumokėtų paskolų

100–1 000 dolerių (~ 82–822 eurai). Pasak įmonės „Intrepid Eagle Finance“ finansinio patarėjo Charlesas Thomas IIIiojo, vieną kartą apmokėta paskolos įmoka gali padaryti labai daug gero. Dažniausiai tokias dovanas vaikams dovanoja tėvai, tačiau idėja tiks ir kitiems.

Reikėtų nepamiršti, kad tokia dovana jūsų šalyje gali būti apmokestinama dovanų ar panašiu mokesčiu.

Žmonėms, nemėgstantiems galvoti apie finansus

Įvairios sumos. Kai kuriems žmonėms mintys apie finansų valdymą sukelia tiek streso, kad jie stengiasi jų vengti. Jiems galite padovanoti vieną sesiją pas finansų planuotoją – žinoma, jei pavyks įtikinti, kad tai – galimybė atsikratyti streso, o ne sunkus darbas. Už tai gali tekti sumokėti kelis šimtus arba (labiau tikėtina) kelis tūkstančius dolerių.

Galite pabandyti pridėti ir draugišką kyšį – ant dovanų kortelės užrašyti, kad po apsilankymo padovanosite dovanų kelis šimtus dolerių investicijoms. Jei neturite savo finansų planuotojo, štai keletas gerų planuotojų tinklų: „Garrett Planning Network“, „National Association of Personal Financial Advisors“ ir „XY Planning Network“.

Tikintiesiems „Bitcoin“ – arba skeptikams

100–19 246 doleriai (~ 82–15 828 eurai) arba naujausia 1 bitkoino kaina. „Bitcoin“ vertinamas prieštaringai, tad gali būti, kad ši dovana vertės teiks dar ilgai – arba iškart nuvertės. Taip žmonėms, kurie pernelyg atsargiai žiūri į kriptovaliutas, galite suteikti galimybę jas išbandyti. Pasak „Bloomberg Intelligence ETF“ analitikės Morgan Barna, „Grayscale Bitcoin Trust“ (GBTC) seka kintančią „Bitcoin“ kainą, tačiau akcijas pardavinėja neviešai, todėl suteikia pastovią grąžą.

Asociatyvi nuotr.

Toks metodas populiarus tarp tų, kas nori investuoti į „Bitcoin“ per tarpininkų sąskaitą, o ne atskiroje platformoje, tad šiais metais „Grayscale Bitcoin Trust“ valdomas turtas išaugo 1,6 mlrd. dolerių. Žinoma, daug paprasčiau „Bitcoin“ dovanoti tiesiogiai platformoje, kur tiek jūs, tiek gavėjas turite sąskaitas, pavyzdžiui „Coinbase“ arba iš „Coinbase“ sąskaitos į kriptovaliutos elektroninę piniginę. 100 dolerių vertės „Bitcoin“ galima persiųsti el. paštu vartotojams arba į elektroninės piniginės adresą.

Taupantiems pirmiesiems namams

Įvairios sumos. Šiek tiek ekstremalu, tačiau įmonės „Open World Financial Life Planning“ finansų planuotojas Ianas Bloomas teigia kartą matęs tėvus, kurie per Kalėdas suaugusiam vaikui padovanojo pradinę įmoką namui. Tėvai padovanojo dėžutę su mažyčiu namo modeliuku ir užrašu: „Aš tau skolingas 40 tūkst. dolerių“. Dovana suteikė vaikui galimybę sumokėti 20 proc. pradinio įnašo už namą ar butą. Kuta vertus, nebūtina ir tokia didelė suma: taupantiems pradiniams įnašui jauniems žmonėms reikšminga bet kokia suma.