„Lietuvoje dalis jaunų žmonių, turinčių tam tikrų sunkumų besimokant ar įsidarbinant, iki šiol buvo už dėmesio ribų. Nebaigę mokyklos jaunuoliai negali įgyti profesijos ir įsidarbinti. Todėl jų galimybės save realizuoti visuomenės gyvenime bei darbo rinkoje yra labai apribotos. Tačiau jaunų darbingų žmonių šalies ūkiui vis labiau trūksta, ypač asmenų, baigusių profesinės mokyklas“, - problematiką apibrėžė JUMS projekto vadovė Edita Šaltenienė.

Pasak jos, ir praktika, ir tyrimai rodo, kad šalies ūkis neatsinaujina, darbo jėga sensta. Darbo jėgos emigracija kelia susirūpinimą ir aukščiausiuose valstybės valdymo institucijose – iš šalies išvažiuoja jauni darbingi žmonės. Taigi šalies ūkiui reikia tų jaunuolių, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių atsidūrė socialinėje atskirtyje – todėl visuomenė turėtų susirūpinti jais.

„Pasitelktos ES fondų lėšos turėtų padėti jauniems žmonėms atsistoti ant kojų bei integruotis į darbo rinką. Projekto metu tiesioginė pagalba bus suteikta 100 jaunuolių, tačiau tikimasi, kad projekto sukurtos naujos žinios ir efektyvesnės viešosios politikos priemonės padės tūkstančiams Lietuvos jaunuolių esančių socialinėje atskirtyje“, – pasakoja E.Šaltenienė.

Pasak jos, projektas JUMS yra vienas pirmųjų šalyje projektų, skatinančių socialinę partnerystę tarp valstybinių institucijų ir nevyriausybinių organizacijų sprendžiant jaunimo socialinės atskirties klausimus.

Projekto tikslinė grupė – per 100 Vilniaus miesto bei Alytaus apskrities jaunuolių, su kuriais dirba 24 projekto partneriai – t.y. įvairios valstybinės institucijos ir nevyriausybinės organizacijos. Projektui vadovauja Viešosios politikos ir vadybos institutas.

Šiuo metu jau yra sukurta ir vykdoma jaunuolių socialinių įgūdžių ir profesinio mokymo programa, kuri turėtų suteikti jauniems žmonėms socialinių įgūdžių ir juos motyvuoti integruotis į darbo rinką ar siekti mokslų.

Darbui su jaunais žmonėmis pasitelktos netradicinės darbo priemonės – meno terapija, bendravimo pamokos, asmeninių vertybių ugdymo paskaitos, komandinės veiklos mokymai ir profesinių įgūdžių pamokos.