Tinklaraščio „AntKoju.lt" ir parduotuvės „AntKoju.lt" autorė neseniai pasidalijo įrašu, kur jos dukra nutarė pati nusikirpti kirpčiukus.

„Mes šeimoje nepraktikuojame bausmių (tiesą pasakius, nemanau, kad vaikai apskritai yra girdėję tokį žodį). Kodėl? Nes skirtingai, negu kartais galvojama, bausmė vaiko neskatina nei gerai elgtis, nei būti mandagiam, nei mokytis, nei tvarkytis, nei apmąstyti savo poelgius ir jų padarinius. Vienintelis bausmės rezultatas – tai sutrūkinėjęs ryšys ir sugriautas vaiko pasitikėjimas tėvais. Ir paskui stebimasi, kad vaikai meluoja, slapstosi, nutyli tiesą, nesikreipia pagalbos į tėvus ištikus bėdai.

Mes už tai, kad vaikas galėtų patirti savo veiksmų (ar neveikimo) natūralias pasekmes, nes tai yra geriausia pamoka.

Štai Noela užsimanė kirpčiukų. Ir įdarbino žirkles. Kai užtikau ją prie veidrodžio, akimirką sutrikau. Kol mąsčiau, ką čia pasakius, prisėdau šalia ir tylėdama ją stebėjau. Kaip susikaupusi ji darbavosi! Atidžiai rinko sruogas, jas vis trumpino, trumpino ir trumpino. Ramiai pasiteiravau, koks jos planas. Ji žvilgtelėjo į mane ir atsakė, kad bando nusikirpti kirpčiukus ir vėl sutelkė dėmesį į darbą. Suteikiau jai erdvės. Taip, plaukų gaila, bet šiaip ar taip jau visas priekis iškedentas. Kai baigė, paklausiau, ar patenkinta rezultatu. Atsakė, kad nelabai pavyko, kaip planavo. Pakalbėjome, ką čia daryti toliau. Galop Noela nusprendė tuos pakarpytus plaukus sulyginti mašinėle. Rezultatu buvo labai patenkinta ir vakare prašė, kad ir likusius plaukus nukirpčiau. Susitarėme, kad jeigu rytoj vis dar norės, galėsime. Atėjus rytojui vis dar norėjo. Nukirpau.

Mergaitė kerpasi plaukus

Taip, šioje situacijoje buvo galima šaukti, barti, uždrausti filmukus, nebeleisti naudotis žirklėmis iki kol sulauks pilnametystės ar prigalvoti dar bala žino kokių bausmių.

Bet tai, ko ji išmoko ir dar išmoks šitame plaukų reikale natūraliai, bus neįkainojama. Pavyzdžiui:

  • Kai kerpu plaukus pati, išeina kreivai ir nelygiai.
  • Nukirptų plaukų atgal nebepridėsi.
  • Mano poelgiai, net tiesiogiai neliečiantys kitų asmenų, sukelia jiems stiprius jausmus: vienas žmogus pamatęs beplaukę galvą liūdėjo ir verkė, kitas aikčiojo iš nuostabos, trečias žėrė susižavėjimo liaupses, ketvirtas juokėsi.
  • Nukirpti plaukai ilgai auga.
  • Ir svarbiausia – net kai susimaunu ir pasielgiu neapgalvotai, mama ir tėtis manęs nesmerkia ir aš galiu jais pasitikėti.


Esu tikra, ateis diena, kai bus ašarų, pasiilgus ilgų kasų. Tądien aš būsiu šalia, paruošusi glėbį užuojautai ir empatiškai priimsiu jos liūdesį. Taip, kartais būna labai sunku leisti vaikui išbūti jo skausme ir norisi žūtbūt jam padėti. Bet taip vaikai ugdosi atsparumą, mokosi ir ruošiasi priimti gyvenimą su visais jo džiaugsmais ir sunkumais.

Tad tais atvejais, kai negresia pavojus sveikatai ar turtui, leiskime vaikams priimti sprendimus, net jei manome, jog jie klaidingi. Kada, jei ne dabar, pradėti klysti?"

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (217)