Ar jūs esate vienas iš jų?

Kiekvienas ekonominis laikotarpis lemia situaciją ir NT rinkoje. Kiekvienas perversmas, laikotarpis NT rinkoje atranda savo pirkėją, tiksliau, pirkėjas atranda sau palankių galimybių ir progų dalyvauti NT rinkoje. Didžioji dalis gyventojų prisimena 2007-2008 metų pasaulinę finansų krizę. Nors šis laikotarpis buvo itin sunkus didžiajai daliai ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio gyventojų, kai kam jis tapo „sėkmės valanda“ ir galimybė įsigyti būstą 30-40 proc. pigiau.

Panašių tendencijų buvo tikimasi ir šiemet, pavasarį, kai pasaulį užklupo koronaviruso pandemija ir karantinas. NT analitikai ir ekspertai pasiskirstė į dvi barikadų puses: vieni teigė, kad kainų korekcija – neišvengiama, kiti tvirtino, kad krizė – trumpalaikė, žmonės gyvena geriau, bankai, dalydami paskolas, elgiasi protingiau nei tai darė prieš 2007 metų finansų krizę. Netrukus visi NT rinkos dalyviai ir tie, kurie planavo tokiais tapti, pamatė rezultatus: NT kainos nekrito, nors, tiesa, jų augimas sulėtėjo. NT bendrovės „Ober-haus“ duomenimis, bendras butų kainų lygis Lietuvos didmiesčiuose per pastaruosius 12 mėnesių augo 4,1 proc. (2020 metų rugsėjį metinis augimas sudarė 4,2 proc.). Taigi, trumpas sukrėtimas ilgam iš vėžių NT rinkos neišmušė.

Taigi, koronaviruso krizė (bent jau kol kas) nėra galimybė pigiau įsigyti būstą, nors dar liepos-rugpjūčio mėnesiais Lietuvos banko atliktos gyventojų apklausos rezultatai rodė, kad net 25 proc. respondentų tikėjosi NT kainų kritimo. Ši apklausa parodė ir dar daugiau įdomių tendencijų: 51 proc. respondentų teigė, kad dabar yra tinkamas metas pirkti būstą. Apklausą galėtų pagrįsti ir rekordiniai NT pardavimai rugsėjo-spalio mėnesiais. Tai tik įrodo, kad ir šiuo metu NT rinka randa savo pirkėją. Kas tie gyventojai, kurie mano, kad dabar – jų galimybė pirkti NT ir ar jūs esate vienas iš jų?

Daugiau nei pusė būsto įsigyti neplanavo

NT vystytojai, ekonomistai ir NT analitikai turi nemenką užduotį: išsiaiškinti, koks yra šių dienų jų tikslinis pirkėjas, kam galima parduotą būstą ir koks jis turi būti. NT bendrovė „Realco“ atliko tyrimą, kurio metu aiškinosi, kokie gyventojai šiandien svarsto įsigyti būstą, kokiu tikslu ir kokio būsto jie pageidauja. Tyrimo rezultatus bendrovė pristatė metinėje Lietuvos banko rengiamoje NT konferencijoje. Apklausa buvo atlikta Vilniuje, ten, kur NT rinka yra didžiausia ir aktyviausia.

Apklausos rezultatai parodė, kad tuo metu net 58 proc. respondentų NT įsigyti neplanavo. Kodėl? 88 proc. respondentų tikino, kad juos tenkina būstas, kuriame jie gyvena, 16 proc. – nenorėjo patirti išlaidų, o 3 proc. atsakiusiųjų teigė, kad NT pirkimą atidėjo dėl koronaviruso pandemijos ir rinkos neapibrėžtumo. Tačiau kuo toliau, tuo rezultatai įdomesni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)