Jei norime viską atidėti, prašykite leidimo. Rašykite prašymą. Nuolankų, atsargų... Galime sulaukti atsakymo: „Kaip tai, daryti gerus darbus? Geri darbai instrukcijoje nenumatyti! Neįvardinti! Nesuplanuoti! Nežinomi! Taip daryti neįprasta, įkyrėli! Nemadinga!! Negalima!!!“

Manoma kad geriausia jei želdinius kuria kažkas kitas, rangovas, o mums prisidėti negalime. Saugokimės tokio požiūrio. Trukdyti ir abejoti, ar tai kelias? Jei nenori, neprisidėk, bet netrukdyk. Kas ne prieš gamtą – tas už gamtą!

Tūkstantį kartų geriau jei augalą pasodinsite Jūs nei jo iš vis niekas nepasodins. Ar manote kad miesto želdiniuose yra koks nors planas kurį Jūs sugriausite? Mūsų žaliosios erdvės dažniausiai nuobodžios, žaliai peržaliavusios briliantine žaluma nes jose auga atsitiktiniai, savaime pasisėję medžiai ir krūmai. Visokios prastos šunobelės, nususę alksniai ir nykūs invaziniai klevai. Manote, čia sukurta pagal planą? Baikit, nemanau. Aš noriu korekcijų. Aš noriu kad mūsų atokvėpio vietos tarp pilkų namų ir purvinų kelių nušvistu ryškiomis spalvomis ir pakviptų aromatingais žiedais. Mes visi šito norime ir esame to verti. Gal ne kiekvienas pagalvojame kad taip galėtų ir turėtų būti. Tai būtų labai gera.

Sodiname medelį

Sodinkime medelius su mažutėliais. Vaikai laukia dėmesio iš suaugusiųjų. Jie supranta, jiems patinka kai įtraukiame juos į rimtą veiklą. Visi kas skiria laiko kad parodyti kaip kepamos bandelės, remontuojamas automobilis, gesinamas gaisras ar ginama tėvynė laimi vaikų širdis. Parodykime vaikams medelio sodinimo pavyzdį. Būkime medelių sodinimo profesionalai.

Pagrindinės rekomendacijos kaip sodinti medelį. Augalas turi būti užaugintas Lietuvoje, neseniai iškastas arba augintas vazonėlyje. Jei tai medis – jo stiebas turėtų būti tiesus, be žaizdų. Kad dovana prigytų labai svarbu išsirinkti augalą su geromis šaknimis. Jos turi būti drėgnos ir gausiai aplipusios šakniaplaukiais. Negalima šaknų susukti, sulenkti, suriesti. Medis ar krūmas sodinamas tame pačiame gylyje kaip augo anksčiau. Derlingą komposto žemę būtina sumaišyti su esamu gruntu. Nekiškime medžių po medžiais.

Taip pat žinokite kad: medžiai yra panašūs į žuvis nes visi mėgsta vandenį. Ruošiam sodinimo vietą, ne duobę. Jeigu rudenį lyja, augalą laistyti vis tiek būtina. Kodėl? Nes po velėna visada sausra. Baigus darbą galima atlikti ritualą. Darome taip: nuleidus rankas – šaknimis į žemę, pakėlus rankas – šakomis į dangų. Šaknimis į žemę, Šakomis į dangų. Kartojame tris kartus. Svarbu nesuklysti. Nes, jei pasakysi, atvirkščiai tarkim, šakomis į žemę... bus negerai.

Vaikai šiame darbe jaučiasi labai stiprūs. Tai pati smagiausia pamoka, pats geriausias pavyzdys. Štai ką Jums galiu patarti miške.

Sodiname medelį
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)