Kaip manote, kas labiausiai liūdina žmones? Be abejo, pinigų stygius. Negana to, pinigų katastrofiškai trūksta beveik kiekvienam iš mūsų.

Piniginės mintys

Pabandykite atsakyti į klausimą: kodėl jums trūksta pinigų? Galbūt kažkada jų turėjote pakankamai, bet išleidote vėjais? O gal investavote juos į verslą, bet jie neskuba duoti dividendų? Gali būti ir taip, kad niekada jie nepasirodė jūsų akiratyje…Apskritai, kodėl turite problemų, susijusių su pinigais, bet neturite pačių pinigų?

Pirmiausia mintis (arba pasiteisinimas), atėjusi į galvą – finansinė šalies krizė. Sakote: „Ekonomika pašlijusi, o su mano išsilavinimu (išvaizda, amžiumi ir t.t.) nėra ko norėti, įsidarbinti galima tik per pažintis…“ Šių priežasčių mes neliesime.

Kodėl? Todėl, kad tai neturi jokios perspektyvos ir, be eilinio susierzinimo, tai nieko jums neduos. Pinigų nuo to nepadaugės. Tai pernelyg paprastas būdas nusimesti atsakomybę nuo savęs ir visus šunis sukarti nepalankioms aplinkybėms. Pažvelgus giliau, tai nėra tikroji skurdo priežastis, o tik jūsų pozicija. Jei visi taip galvotų, tai pasiturinčių žmonių išvis nebūtų. O juk turtingųjų ne tiek jau mažai. Gal net ne tikrų turčių, bet piliečių, gyvenančių bent jau vidutiniškai ir leidžiančių sau tai, ką jūs vadinate prabanga. Ir jie tokie patys žmonės kaip jūs, visai ne Deivido Rokfelerio palikuonys, kaip bandote įsivaizduoti.

Kas galvoje – tas ir piniginėje

Tai, kas vyksta, vyksta ne be mūsų iniciatyvos. Ne išimtis ir materialinė padėtis. Jei nuolat ar periodiškai iškyla finansinės problemos, ieškokite priežasčių savyje.

Taip yra todėl, kad mes, net patys to nepastebėdami, galime užblokuoti kelią pinigams į mūsų piniginę. Mūsų mintys ir pasąmonė gali imti trukdyti gerovės kūrimui.

Klausimas gali pasirodyti keistas, bet vis dėlto – ar jūs galvojate apie pinigus? Žmogaus pasąmonė taip jau sutvarkyta, kad mintys ima ir materializuojasi. Užtenka, kad mintys ateina į galvą reguliariai ir turi neigiamą atspalvį.

Kokią vietą jūsų mintyse užima pinigai? Kiek minučių kasdien pagalvojate apie pinigus? Galbūt prisimenate juos tik tada, kai jie baigiasi? Žinokite, kad kuo mažiau apie pinigus galvosite, tuo mažiau jų ir turėsite.

Kitaip būti ir negali – kuo labiau rūpinayės savo gerove, tuo daugiau šansų ją susikurti. Taigi, pozityvus mąstymas turi realų pagrindą. Galvoti reikia ne apie kažkokią abstrakčią šnarančių kupiūrų krūvą, bet apie konkrečias sumas, kurias turėtumėte gauti už konkrečią veiklą ar investiciją. Tad kiekvieną dieną skaičiuokite kiek pinigų turite, kiek išleidote, kur galėjote sutaupyti ir kur dar galima uždirbti. Pamažu pastebėsite tai, apie ką anksčiau net nesusimąstydavote. Jūsų gyvenime atsiras daugiau progų. Tiksliau, jūs patys jas atrasite. Jei galvoje suksis vienintelė mintis: „Pinigų nėra ir niekada nebus“, tai niekada ir nepraturtėsite.

Tačiau mintys apie pinigus – tai tik pirmasis žingsnis. Vien to nepakanka.

Šalin iliuzijas

Šalia jūsų tikrai gyvena bent keletas žmonių, kurie stengiasi, dirba, bet visos jų pastangos nueina šuniui ant uodegos. Gal ir jūs patys esate pakliuvę į šią beviltišką situaciją? Kodėl taip atsitinka?

Galbūt jums trukdo klaidingas požiūris į pinigus, gal tiesiog nemokate jų vertinti? Štai keletas pavyzdžių:

Ø Ne pinigai svarbiausia.

Ø Pinigai gadina žmogų.

Ø Kam pinigus leisti, apsieisime ir be to…

Ø Lengvai pinigai neateina.

Ø Negražu būti turtingu, kai tiek giminaičių vargsta…

Ø Vargšas gimei, vargšu ir mirsi.

Ø Dideli pinigai – dideli rūpesčiai.

Asociatyvi nuotr.

Iš kurgi į mūsų pasąmonę ateina tokios nevykusios idėjos? Jas gali perduoti tėvai, kurie augo sovietinėje epochoje, kai nepykanta pinigams buvo laikoma geruoju charakterio bruožu. Šie principiniai įsitikinimai gali būti ir nevykusios asmeninės gyvenimiškos patirties rezultatas.

Bet kuriuo atveju negatyvų mąstymą pakeisti pozityviu ne taip jau ir sunku. Pagalvokite – juk jūs iš tiesų esate nusipelnę geresnio gyvenimo ir jei tik norėsite, jį susikursite.

Pinigai – diskomforto šaltinis

Štai dar viena jūsų negatyvaus mąstymo paslaptis! Tarkim, uždirbate pakankamai pinigų ir susitaupote kokiam nors svarbiam ir stambiam pirkiniui. Problema tokia – šią sumą sukaupėte, bet toliau – niekaip. Kaip iš gausybės rago pasipila visokios nenumatytos išlaidos, kažkam būtinai turite šiek tiek paskolinti ir t.t. Kodėl taip atsitinka?

Egzistuoja dar viena, nepaisant susiklosčiusių aplinkybių, priežastis. Jūs nesąmoningai vengiate pinigų. Tiksliau, šalinatės ne pačių pinigų, o diskomforto, kurį jie gali atnešti.

Galbūt jaučiate apiplėšimo baimę, kai su savimi turite didelę sumą? O gal nerimaujate, kad nemokėsite tinkamai investuoti ar nusipirksite nevykusį pirkinį. Kokia turi būti pinigų suma, kad imtume nerimauti? To apibrėžti neįmanoma. Vieniems daug ir 50 eurų, kitiems ir tūkstančiai nedaug. Kiekvienas turi savo nekomfortabilumo slenkstį. Ši problema aktualesnė postsovietinėse šalyse. Taigi, iškart gerai apgalvokite kaip saugosite pinigus: namie, pas pažįstamus, seife, banke ir t.t.

Kai įveiksite šias aukščiau aprašytas problemas, bus lengviau tvarkyti visus su finansais susijusius reikalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)