Tapti „uodeguotu“ gali bet kuris žmogus ir apie tai net neįtarti, nepastebėti, ypač jeigu seka profesionalai, pavyzdžiui, privatūs detektyvai.

Kas jus gali sekti?

Tačiau jus gali sekti ne tik detektyvai, bet ir policijos operatyvinio skyriaus pareigūnai, ir saugos tarnybos kartais pasamdomos atlikti detektyvų darbą. Gali sekti ir paprasti žmonės, pavyzdžiui, sutuoktinė paprašo savo pažįstamų ar giminių patykoti vyrą, ar šis „nežingsniuoja į kairę“. Čia jau klasika tapusi sekimo priežastis.

Labai dažnai policija sekimui pasitelkia vadinamuosius policijos informatorius, kuriais gali būti netgi jūsų kaimynai, bendradarbiai. Labai dažnai policijos informatoriais tampa nuteistieji – policijai toli ieškoti nereikia, be to, toks žmogus yra silpniausia grandis šioje sistemoje. Tokie informatoriai gali būti pasitelkiami tik tam kartui, konkrečiai užduočiai atlikti, pavyzdžiui, jūsų kaimynystėje gyvenantis žmogus ar žmonės, paprašomas stebėti, kada jūs būnate namie, informuoti, kada jūs išeinate (tada „prisiklijuoja“ kitos „uodegos“ ar „uodega“), kas pas jus lankosi ir t.t. Šie informatoriai dažniausiai veikia „iš idėjos“, tačiau kartais jiems yra sumokama už paslaugas. Nesunku suprasti, kad dažniausiai informatoriais tampa asocialūs asmenys, nedirbantys, kurie gali kiaurą dieną pasikeisdami trainiotis po jūsų langais. Gali būti ir cekava ciocia Zita, kuriai vienas malonumas atlikti tokio tipo užduotis. Tačiau iš tiesų informatoriais tapti gali bet kas.

Informatoriai bendradarbiai taip pat gali būti pasitelkti rinkti apie jus informaciją. Dažniausiai jų yra paprašoma į jūsų darbo kompiuterį įdiegti sekimo programėlę arba jūsų darbo kabinete sumontuoti pasiklausymo įrangą.

Kodėl jus gali sekti?

Priežasčių gali būti daugybė. Į detektyvus, kaip jau buvo rašyta, kreipiamasi dėl įtariamos neištikimybės. Darbdaviai ar potencialūs darbdaviai gali tikrinti jūsų patikimumą ir t.t. Atsiverskite bet kurio privataus detektyvo puslapį, ten surašytos visos teikiamos paslaugos.

Policija jumis gali susidomėti, jei esate įtariamas kokio nors nusikaltimo padarymu, nors oficialiai jokie įtarimui jums nėra pareikšti. Sekama yra tik dėl įtarimo padarius ar darant kai kurias vadinamąsias apysunkes veikas ir įtariant jus darant ar padarius sunkias nusikalstamas veikas. Sakysite, kad jums tai neaktualu, nes nieko blogo nesate padaręs. Nebūkite tikri, kad jūsų negali sekti policija. Galbūt esate apkalbėtas, neteisingai apkaltintas, ir todėl policija tikrina kieno nors pateiktą versiją. O galbūt jus mato kaip liudininką kokioje nors byloje.

Kaip jau buvo minėta, jus gali sekti ir saugos tarnybos. Jas, kaip pagalbininką, gali pasitelkti policija. Taip pat saugos tarnybos atlieka ir privačių detektyvų funkcijas, todėl jos gali būti pasamdytos ir neištikimybe įtariančios sutuoktinės ar sutuoktinio.

Tačiau, jei pastebėjote „uodegas“, neatmestinas variantas, kad jus persekioja nusikaltėliai, turėdami tikslą užpulti, apvogti, sumušti – maža ką. Ypač jeigu turite priešų.

Kaip atpažinti policijos informatorių?

Grįžkim prie tų, kurie yra arčiausiai jūsų – kaimynų ir bendradarbių, dirbančių policijai.. Kaip atpažinti, ar netapote tokio informatoriaus – kaimyno ar bendradarbio taikiniu? Čia jums padės tik atidumas detalėms ir intuicija.

Pirmiausia, į ką turėtumėte atkreipti dėmesį, tai pasikeitęs kaimyno ar bendradarbio elgesys. Pavyzdžiui, kaimynystėje gyvenantis asmuo, su kuriuo nebendraudavote, net nesisveikinote, staiga jumis susidomi, ima sveikintis, kalbinti, gali sugalvojęs kokį pretekstą, atsidurti prie jūsų durų. Be to, nebus taip, kad jus stebėtų vienas kuris nors informatorius. Jie bus keli, dažniausiai tos pačios šeimos nariai (bet nebūtinai, čia tik dažniausiai). Jie bet kokiu atveju stengsis neišsiduoti dėl banalios priežasties – bijo, kad taps nekenčiami, kad jiems bus keršijama. Todėl bendraudami su savo „taikiniu“, „stebėjimo objektu“ jie jaudinasi, nervinasi, elgiasi nenatūraliai. Lygiai taip pat nenatūraliai elgsis ir bendradarbis. Tiesiog pasijaus, kad kažkas yra ne taip, kažkas pasikeitė bendravime.

Informatoriai kaimynai dažnai trinasi kieme, spokso į jūsų langus tiek būdami lauke, tiek stebėdami pro savo langą, dažnai naudoja žiūronus. Taip pat galite pastebėti keistą reiškinį; informatoriai savo „budėjimo poste“ keičiasi kas tam tikrą laiko tarpą, pavyzdžiui, lygiai dvi valandas trainiojosi vienas informatorius, po to jį pakeičia kitas. Šis irgi trainiojasi lygiai dvi valandas. Gali keistis ir kas valandą, ir kas tris valandas, tačiau dažniausiai tai būna tolygus laikas.

Taip pat būkite atidūs, kai galimi informatoriai jus užkalbina. Labai tikėtina, kad ir vienas informatorius, ir kitas, ir trečias sakys jums tas pačias frazes, pavyzdžiui, ko nors iš pirmo žvilgsnio „nekalto“ jūsų paklaus ir stebės jūsų reakciją, ar paprašys ką nors paskolinti, ar tiesiog užkalbins ir klaus kiek valandų – sakyti jie gali bet ką, bet dažniausiai visi – tą patį. Kai išeinate iš namų ir kieme matote galimą informatorių, ramiai pro jį praeikite, paėjėkite kiek toliau ir staiga apsisukite, grįžkite. Jei tai tikrai informatorius, jis greičiausiai su kuo nors kalbės telefonu ir nueidinės iš „stebėjimo posto“. Pamatęs jus grįžtantį, jis gali sutrikti, tai išduos jo kūno kalba.

Apskritai, stebint, ar nesi „uodeguotas“, reikia atkreipti dėmesį į sistemingus požymių pasikartojimus, pavieniai požymiai nereiškia absoliučiai nieko.

Kaip atpažinti gatvinę „uodegą“?

Gatvinis sekimas yra kur kas retesnis, nes jis pakankamai sunkesnis nei jūsų kaimynų ar bendradarbių teikiama informacija. O ir pastebėti sunkiau. Bet įmanoma. „Uodegas“ realiai jūs matote, bet neatskiriate iš minios. Ypač sunku jas pastebėti tiems žmonėms, kurie prastai įsimena veidus. Todėl lavinkite regimąją atmintį.

Labai dažnai sekliai jūsų laukia mašinoje prie jūsų namų. Todėl stebėkite visas keistas, anksčiau nematytas mašinas. Jose labai ilgai gali sėdėti žmonės, išeiti pasivaikščioti, ateiti į jūsų kiemą. Dažniausiai tai būna talpesnė mašina, nes jie nežino, kiek reikės laukti, tad būna pasiruošę maisto, drabužių persirengti. Jei jūs pastebėjote keletą kartų šalia einantį žmogų, o jis tą pačią dieną apsirengęs kitaip, o dar matyti, kaip jus stebi, labai tikėtina, kad bus „uodega“, tačiau išvadų daryti neskubėkite, jei tai tikrai sekliai, pastebėsite jau minėtą jų elgesio sistemiškumą. Beje, ne visada bus tie patys žmonės, jie keičiasi. Tačiau gali po kiek laiko vėl būti pasiųsti tie patys asmenys – dėl žmogiškųjų resursų stokos. Yra žinomas vienas geras triukas, kaip atskirti, kad iš minios kažkas tave stebi. Ogi reikia suvaidinti žiovulį. Kaip žinia, žiovulys yra užkrečiamas, taigi jus stebintis žmogus ar žmonės taip pat ims žiovauti.

Kad lengviau identifikuotumėte seklius, autobuse atsisėskite pačiame gale, kad galėtumėte stebėti įlipančius žmones. Beje, paskui visuomeninio transporto priemonę, kuria jūs važiuojate, galite pamatyti sekančią mašiną. Bet vienas ar antras atvejis nieko dar nereiškia, tai turite pastebėti dažnai.

Jei gatvėje ko nors laukiate, o jus seka, būtinai pamatysite netoli stoviniuojančius dažniausiai jauno amžiaus žmones, patogiai apsirengusius, su sportiniais bateliais, su kuprinėmis. Ir būtinai (pabrėžiu – būtinai) jie bus su ausinėmis, dažniausiai su tokiomis didelėmis, ne tokiomis, kaip kad muziką klausosi. Nors gali pasitaikyti ir naudojančių mažas ausines. Kai einate gatve ir įtariate, kad jus „seka“ uodega, greit įlįskite į kokią arką ir laukite. „Uodega“ pamanys, kad jūs nuėjote, lėks iš paskos, pasuks į arką ir kaktomuša susidurs su jumis. Nepatyrę sekliai taip dažnai pasimauna. Nemanykite, kad sekimą vykdo tik detektyvai ar operatyvininkai. Jie labai dažnai pasamdo kitus žmones, kurie labai daug padaro klaidų.

Ir dar – paprastai seka keli žmonės, kurie pasidalina taip, kad jus pametę iš akių, galėtų išsivaikščioti po visą kvartalą, kuriame jūs dingote jiems iš akių. Jeigu jiems kyla įtarimas, kad juos pastebėjote, jie eina ir nueina, o jus ims sekti kiek atokiau atsilikęs nuo jų asmuo. Ausinės jiems tam ir reikalingos, kad greitai perduotų informaciją.

Sekimo požymis yra iki tol nematytų žmonių trainiojimaisi kieme, jūsų laiptinėje. Jei pamatysite laiptinėje žmogų, kuris tiesiog sėdės ant laiptų ar ant palangės ir skaitys knygą, spręs kryžiažodžius, beveik neabejokite, kad jis kažką stebi, kažko laukia. Jei tai jūs, jis jus pamatęs sureaguoja. Gali netgi pasisveikinti ir ko nors banalaus paklausti.

Tie nematyti jums asmenys, kurie trainiojasi netoli jūsų namų, paprastai bando sudaryti įspūdį, kad jie čia yra visiškai kitais tikslais. Pavyzdžiui, ant suoliuko sėdi porelė, vaikinas ir mergina. Sekimo objektas gali pagalvoti, kad jie tiesiog sėdi ir bendrauja. Arba štai „šeimyninio poilsio“ vaizdelis. Kieme ant suoliuko sėdi vyras ir žmona, o ant sūpynių supasi du jų vaikučiai. Kad nebūtų nuobodu, jie pasidėję ir užkąsti ir atsigerti. Ir netgi triušį su visu narveliu atsitempę – kaip kokią dekoraciją, kad tik sudarytų įspūdį, jog jie nieko čia nestebi, tik šeimyniškai ilsisi. Bet labai aiškiai matyti, kaip jiems yra nuobodu, tai „paskrolina“ telefone, tai atsistoję patrypčioja. Tai moteriškė nusiveda kurį nors vaiką, o paskui vėl grįžta. O ir ant saulės taip ilgai išbūna. Nors ir užsidėję akinius nuo saulės, tačiau labai puikiai matyti, kad žiūri į jūsų langus.

Labai svarbus požymis, kad tai yra sekliai yra tas, kad jie viešoje vietoje gali gerti alkoholinius gėrimus. Jiems tai yra leidžiama. Ir kad nustygtų vietoje, ir kad šaltesniu oru nesušaltų, ir kad užsimaskuotų. Daugelis juk pagalvotų, kad tai tiesiog pijokėliai sėdi, juk tokių yra daug. Tačiau iš tiesų dabar retas kuris taip elgiasi, nes gali greitai užsidirbti baudą. Jei pamatėte, kad tie, kurie trinasi po kiemą, vartoja alkoholį, nedelsiant praneškite policijai. Jei tai yra sekliai (ypač operatyvininkai ar jų pasamdyti asmenys), jokia policija neatvažiuos, o jie ir toliau sėdės. Tuomet galite net neabejoti, kad jie yra sekliai. Kita vertus, jie gali sekti nebūtinai jus.

Gatvinę „uodegą“ galite pabandyti identifikuoti ir tokiu būdu. Stenkitės ir jūs jas stebėti, eiti iš paskos, na, tiesiog „lipkite ant kulnų“, labai arti prieikite ir pažeiskite jų asmeninę erdvę. Jei tai nieko dėtas žmogus, jis nustebs, atsitrauks, pasipiktins, ką gi tuomet jūs atsiprašykite ir pasakykite, kad apsipažinote,. Kad sumaišėte su kitu žmogum. Tačiau jei žmogus nesutriks, nepasitrauks ir toliau stovės įsitempęs ir nepajudinamas kaip uola, „nekreips dėmesio“ į jus, tai jau seklio požymis. Jie taip yra mokinami – „nekreipti dėmesio į sekamojo provokacijas“.

Gatvėje jus persekiojantys sekliai gali jus fotografuoti, gali prieiti prie jūsų su keistais klausimais. Jei pastebėjote, kad, pavyzdžiui, vienos savaitės bėgyje, į jus ne vieną kartą kreipėsi žmonės, prašydami parodyti kelią, paklausdami kiek valandų ar netgi paprašydami labai keistos paslaugos – „pažiūrėti, ar gerai stovi jų šukuosena“, tai taip pat yra sekimo požymis. Sekliai nėra tikri, ar tikrai čia jūs ir nori geriau įsižiūrėti jūsų veidą, todėl jus ir užkalbina.

Jums taip pat neprošal būtų įsidėmėti jų veidus, todėl, jei manote, kad matote seklius, juos fotografuokite, filmuokite. Tik būkite atsargūs. Jie šito dalyko labai nemėgsta, todėl gali jus pulti ir atimti vaizdo fiksavimo įrenginį. Taip nesielgs nei detektyvas, nei saugos įmonės darbuotojas, nei tuo labiau pareigūnas. Tačiau, kaip jau rašiau, seka ne vien tik šie asmenys, tarp jų yra ir nusikaltėlių. Turėdami nuotraukas, galėsite labiau įsiminti jų veidus, o gal tas žmogus, kuris įnirtingai jus stebėjo restorane, po kiek laiko „netyčia“ apsilankys jūsų kieme.

Apie kitus sekimo požymius išguldysiu kitose šio ciklo dalyse. Taigi laukite tęsinio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)