– Koks buvo Tavo kelias iki šios veiklos?

– Savo gyvenimą kurį laiką kūriau užsienyje. Milane, Italijoje baigiau bakalauro ir magistro studijas. Įgijau išsilavinimą ryšių su visuomene srityje, mano specializacija buvo mados ir prabangos prekių vadyba, o praktikos sėmiausi Niujorke ir Prancūzijoje. Įdomu tai, kad darbavausi ne tik pagal išsilavinimą, bet ir plus size modeliu, ką toliau tęsiu ir dabar.

Grįžusi į Lietuvą kelerius metus dirbau „Julia Janus“prekės ženklo rinkodaros ir komunikacijos vadove. Būtent tuo metu dar labiau prisiliečiau prie maisto. Per porą metų kartu su geriausias Baltijos šalių šefais išleidau net keturias „Mada ir Maistas“ knygas. Organizuodavau maisto fotosesijas geriausių restoranų virtuvėse, žiūrėdavau kaip profesionalai gamina ir, žinoma, valgydavau jų paruoštą maistą.

Tačiau mano antroji pusė yra iš Australijos ir atvyko gyventi į Vokietiją – reikėjo priimti sprendimą ar likti Lietuvoje, ar bandyti gyvenimą kurti kartu.

Taigi visgi išvykau pas savo mylimąjį į Miuncheną, kur dirbau su vienu dizaino startuoliu. Kadangi dirbau iš namų, pradėjau dar daugiau gaminti. O tuo pačiu ir toliau dažnai lankydavomės restoranuose, susipažindavome su įvairiomis virtuvėmis. Toks gastronominis pažinimas jau kuris laiko buvo mano pomėgis, kuris tiesiog įaugo į kraują nuo gyvenimo Italijoje laikų.

Pradėjau vis dažniau grįžti iš Vokietijos į Lietuvą ne tik aplankyti draugų, bet ir gaminti vakarienių – tai būdavo šeimos, draugų šventės, kurios man tapo puikia praktika. O eksperimentai namuose taip pat nesiliovė, kol galų gale, nusprendus grįžti į Lietuvą, aš įkūriau patyriminio maisto agentūrą „Another Bite“, kurios pradžia buvo to paties pavadinimo tinklaraštis.

– Užsiminei apie tinklaraštį. Kaip jis gimė?

– „Another Bite“ istorija apskritai prasidėjo iš didžiulės aistros maistui ir jo ragavimui. Mes (aš ir mano partneris) daug keliavome ir ragavome kuo įvairesnį maistą. Milanas, Niujorkas, Pietų Prancūzija, Vokietija, Italija – aplankiau tuzinus vietų. Nuo prabangių restoranų, įspūdingų terasų ant viešbučių stogų iki jaukių ir stilingai apšepusių kavinių bei bičiulių virtuvių, kuriose godžiai degustavome su meile pagamintas vakarienes. Aš gyvenau ir iki šiol gyvenu skonių pasaulyje, kuriuo mėgaujuosi be jokio sąžinės graužimo – kąsnis po kąsnio, patiekalas po patiekalo.

Tuomet aš pradėjau gaminti. Maistas jau nebebuvo tik sensorinis malonumas, veikiau jis tapo eksperimentų, mokymosi ir tobulėjimo lauku. Kiekvieną laisvą akimirką dedikavau maisto gamybai ir įvairių derinių atradimams. Ingredientų degustavimas ir jų lyginimas tapo žavia, nenuspėjama mano kasdienybe. Analizavau druskų skonių natas, įsimylėjau Provanso žoleles, atradau dešimtis pomidorų rūšių...

Maistas įgavo tiek spalvų ir atspalvių – rafinuotas, žvilgus, kristališkas, tekstūriškas ar švelniai saldžiarūgštis. Ir.. nenoriu girtis, bet tie poskoniai – tiesiog pritrenkiantys! Dabar, žvelgiant atgal, visiškai nestebina, jog šios gastronominės kelionės finišu tapo „Another Bite“ – mano tinklaraštis pavirto maisto patirčių agentūra, gimusi iš aistros patirti skonius bei nepamirštamas akimirkas.

– Viskas tarsi prasidėjo nuo gastronominių kelionių?

– Iš dalies taip – man ir mano draugui itin patinka skaniai valgyti ir gaminti. Kai keliaujame, vienintelis dalykas, ką suplanuojame – tai į kokius restoranus ir barus eisime.

Natūralu, kad visada fotografuodavome tai, ką gaminame ar valgome restoranuose, ir vieną dieną prieš kelerius metus sugalvojome, kad reiktų visas nuotraukas sudėti į vieną platformą. Taip ir gimė tinklaraštis! Iš pradžių tarsi viską darėme dviese, bet vėliau perėmiau tai į savo rankas.

Žinoma, dabar dėl dabartinės situacijos pasaulyje, mano sraute karaliauja įvairiausi patiekalai, kuriuos gera gaminti namuose.

– Ar nebuvo baisu, galima sakyti, kardinaliai pakeisti sferą?

– Iš tiesų, viskas įvyko natūraliai. Kadangi Vokietijoje net teko padirbėti privačia maisto šefe vienoje šeimoje, o Lietuvoje gaminau privačioms vakarienėms, tai tokiu keliu įgavau vis daugiau pasitikėjimo savo jėgomis.


Vis pagalvodavau, kad noriu daugiau skirti laiko šiai aistrai ir tam palankios sąlygos susidėliojo būtent per pirmąjį karantiną. Didžiulis sporto renginys, su kuriuo dirbau tarp Vokietijos ir Ispanijos, ir buvau atsakinga už komunikaciją, buvo nukeltas ir staiga, be streso, atsirado laiko mano pomėgį paversti kasdiene veikla.

Pradėjau organizuoti privačias vakarienes miške – tiek didesnėms kompanijoms, tiek poroms; net įgyvendinau social dining koncepciją, apie kurią seniai svajojau ir Lietuvoje nebuvau dar girdėjus, kad kas būtų realizavęs. Social dining – tai toks susibūrimas ar tiesiog tikra maisto patirtis, kuri į vieną kompaniją privilioja panašaus gyvenimo būdo žmones, kuriems yra gera kartu mėgautis maistu, gėrimais; kurie atviri naujoms pažintims ir bendravimui.

Tokios eksliuzyvinės vakarienės (iki 20 žmonių) tampa nuostabiu įrankiu sujungti mus – foodies (žmones, kurie gyvena maistu). Bandysiu jas organizuoti bent kartą į sezoną, tad jei norite patekti į sekančią – sekite naujienas mano instagrame.

– Kas Tau yra maistas?

– Tai yra neatsiejama kasdienybės dalis, lyg kažkoks ritualas, kurio metu susirenkame ir dalinamės patirtimis, gyvenimo akimirkomis. Taip pat – tai būdas pažinti kitas šalis, kultūrą ir žmones. Tai yra kažkas, kas užimą didžiąją mano gyvenimo dalį. Aš tuo gyvenu. Nuolat galvoju, ką įdomaus pagaminti, kur gauti geresnės kokybės produktus. Kai susitinkame su šeima ar draugais – viskas sukasi aplink virtuvę, gaminimą, valgymą kartu, tiesiog buvimą. Maistas man yra laimė, kuri viską apjungia į visumą.

– Iš kur semiesi idėjų?

– Visų pirma – kelionės. Tačiau dabar jų nebeliko, tad keliauju kitais būdais. Vienas iš įkvėpimo šaltinių – Netflix kuriamos laidos Salt.Fat.Acid.Heat, The Chef Show, atrandu idėjų ir skirtingose instagramo paskyrose. Viena iš didžiausių favoričių yra Mimi Thorisson (@mimithor). Pažiūrėjus jos profilį, iškart pajusite, kaip aš suprantu maistą ir kokybišką gyvenimo būda. Kaip tik dabar laukiu paštu atkeliaujančios jos naujausios knygos Old World Italian. Tikrai daug pasiimu iš italų virtuvės, gal net galėčiau teigti, kad ji – viena mėgstamiausių.

O geriausiai mano gaminimo filosofiją apibūdina vieno italo šefo frazė: The simplier food is, the better, so the ingredients can’t hide (Kuo paprastesnis maistas – tuo geriau, nes ingredientai negali pasislėpti). Todėl ir mano beveik visi gaminami patiekalai yra, jei taip galima sakyti, gan gryni, su labai mažai keistų prieskonių. Svarbiausia yra pats ingredientas, geras alyvuogių aliejus, druska, šviežios žolelės, o toliau – viskas pagal pajautimą.

– Per pirmąjį karantiną susikūrei savo kelią, o koks Tau antrasis karantinas? Kokie atradimai gimsta Tavo virtuvėje?

– Taip, per pirmą karantiną pagaliau supratau, kaip sujungti savo darbo patirtį komunikacijos ir renginių srityje su didžiausia aistra – maistu. Gimė maisto agentūra, kuri organizuoja gero maisto vakarienes, kuria maisto prekės ženklų komunikaciją bei turinį.

Šiuo metu dirbu su keliais prekės ženklais, kuriu planus „Another Bite“ vakarienėms po karantino, ir nuolat ieškau kokybiškų produktų, kuriuos pasitelkus ruošiu vakarienes, bandau naujus receptus.

Praeitą karantiną porą mėnesių niekur nėjau, nebuvo galimybės apsipirkti mažose mėgiamose parduotuvėse, išsirinkti jūros gėrybių. Todėl buvo daug duonos kepimo, makaronų patiekalų. Vienu iš jų pasidalinsiu – jis iki šiol yra vienas mėgstamiausių.

O šis karantinas visiškai kitoks. Galiu nuvažiuoti nusipirkti kokybiškų produktų, jau turiu kontaktų, kur gauti įdomesnių ingredientų – taigi šio karantino vakarienes pavadinčiau restoranas namuose.

Pirmojo karantino atradimas:

Citrininiai spagečiai su česnakiniais, traškiais duonos trupiniais

4 porcijų ingredientai:
8 česnako skiltelės;
Apie 150 g duonos plutelės, supjaustytos mažais gabaliukais;
1 šaukštelis smulkiai tarkuotos citrinos žievelės;
Druska, šviežiai malti pipirai;
Alyvuogių aliejaus;
½ šaukštelio čili pipirų;
1 šaukšto (ar daugiau) šviežių citrinų sulčių;
Apie 350 g spagečių;
Apie 50 g smulkiai tarkuoto Parmigiano Regianno sūrio;
½ puodelio smulkiai supjaustytų petražolių;
2 šaukštai sviesto.

Eiga:

1. 4 česnako skilteles, susmulkintą duonos plutelę bei tarkuotą citirinos žievelę sudėti į smulkintuvą ir smulkiai supjaustyti. Pabarstyti druska ir pipirais.

2. Keptuvėje ikaitinti 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus ir pakepti susmulkintą duonos mišinį. Kai paruduos ir duonos gabaliukai pasidarys traškūs – išimti iš keptuvės.

3. Virkite makaronus pagal instrukciją gerai pasūdytame vandenyje.

4. Kol makaronai verda, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite labai plonai supjaustytus likusius česnakus. Pakepkite apie minutę ir sudėkite čili pipirus. Pakepkite dar apie minutę, kol česnakai pataps auksinės spalvos. Tuomet įpilkite citrinos sultis.

5. Kai makaronams liks virti apie 3 minutes (makaronai dar yra labai al dente) sudėkite juos į keptuvę ir įpilkite porą puodelių makaronų vandens. Gerai išmaišykite ir leiskite dar porą minučių pavirti.

6. Tuomet po truputį pradėkite dėti tarkuotą sūrį, pastoviai maišydami. Kai sūris ištirps, nuimkite nuo ugnies.

7. Tuomet idėkite sviestą, smulkiai supjaustytas petražoles ir pusę duonos trupinių. Maišykite, kol sviestas ištirps.

8. Jeigu norisi daugiau skysčio, įpilkite makaronų vandens ir apšlakstykite kokybišku alyvuogių aliejumi.

9. Padalinkite spagečius į lėkštes ir pabarstykite ant viršaus traškiais duonos trupiniais.

Kiekiai yra apytiksliai. Viską galite koreguoti pagal skonį. Jeigu norite daugiau citrinos skonio, naudokite daugiau citrinos sulčių. Jeigu norite aštriau, dėkite daugiau čili. Jeigu norėsite daugiau traškios duonos gabaliukų, naudokite daugiau duonos ir t.t.

Ir receptas, kurį dabar labai dažnai gaminu:

Orkaitėje kepti pomiduriukai su klevų sirupu, su burata ir traškia duona

Labai paprastas užkandis, kuris neatrodo niekuo ypatingas, bet visų poskonių kombinacija sukuria nukelia į nepamirštamą poskonių pasaulį, dėl kurio šis užkandis tampa stalo žvaigžde.

Reikės:
Pomidoriukų ant šakelių;
Česnako;
Pinijų riešutų;
Extra virgin alyvuogių aliejaus;
Klevų sirupo;
Buratos;
Šviežios mėgstamos duonos (čiabata labai tinka);
Druska;
Pipirai;
Šviežias bazilikas.

Eiga:

Pomidoriukus su šakelėmis sudėti į kepimo indą. Apipilti geru alyvuogiu aliejumi, įdėti smulkiai pjaustyto česnako, pašlakstyti klevų sirupu, druska ir pipirais.

Dėti į orkaitę pusvalandžiui, kol pomidoriukai suminkštėja. Tuomet pasipjaustykite šviežios duonos, pašlakstykite aliejumi ir dėkite į orkaitę šalia ar virš pomidorų. Ir pakepkite ant griliaus funkcijos kokias 7-10 min, kol duona apskrus. Keptuvėje pakepinkite pinijų riešutus.

Viskas! Išimame indą su pomidoriukais. Beriame pakeptus riešutus, dedame supjaustytą į mažas dalis buratos sūrį, pabarstome šviežių baziliko lapelių ir apšlakstome geros kokyb4s alyvuogiu aliejumi. Patiekiame ant stalo su traškia duona.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)