Gyvenimo šeimoje nauda yra ta, kad paauglys, mokydamasis kaip gyventi, daro klaidų, tačiau mes esame tam, kad būtume apsauginis tinklas. Ne visada juos gelbėjame (bet galbūt kartais mūsų meilė ir malonė reiškia, kad mes juos išgelbėsime), bet taip pat svarbu, kad galėtume juos nukreipti teisinga linkme pasimokant iš klaidų.

Jūratė Bučienė

Aptarkime keletą itin svarbių gyvenimiškų įgūdžių, kurių turėtume išmokyti savo vaikus.

1. Pinigai ir biudžeto sudarymo įgūdžiai. Pinigai gal ir nėra pats svarbiausias dalykas gyvenime, tačiau jie tikrai yra būtini komfortiškam gyvenimui. Todėl finansinė drausmė yra svarbus įgūdis, kurį reikia išmokti paauglystėje. Biudžeto sudarymo įgūdžiai padeda paaugliams suvokti pinigų vertę, kontroliuoti išlaidas ir planuoti ateitį.

Susidarykite biudžetą ir jo laikykitės. Jūsų vaikai turėtų žinoti, kada išleisti, o kada – taupyti. Kiekvienas paauglys turi žinoti, kokiais būdais galima atidaryti banko sąskaitą, kaip naudotis bankomatu, kaip atliekami pavedimai internetu.

Aptarkite, kas yra kreditinė kortelė, kaip ja naudojamasi ir kaip tai daryti „protingai“. Svarbiausia pamoka, kurią čia turėtų išmokti jūsų vaikas, yra tai, kaip veikia kreditas ir kaip greitai jis gali įtraukti į skolų sūkurį. Paaiškinkite, kad taupymas svarbus ne tik dėl daiktų įsigijimo be paskolų, bet ir atsidėjimo nenumatytiems atvejams, ir pan.

2. Maisto gaminimas ir maisto vartojimo įgūdžiai. Žinios, kaip įsigyti maisto ar gaminti maistą, yra vienas iš pagrindinių paauglių gyvenimo įgūdžių. Išmokykite žemiau pateiktų pagrindinių maisto įgūdžių, kad vaikai galėtų išgyventi bet kurioje situacijoje.

Norint gaminti maistą, būtina pirkti maisto produktus. Vienas iš svarbiausių įgūdžių čia yra mokėjimas nustatyti skirtingus ingredientus ir žinoti, kur jie yra. Svarbu planuoti savaitės meniu, taip išvengsite išmetamo maisto.

Vaiką turite išmokyti naudotis virtuvės prietaisais. Būtinos žinios apie indus, stalo įrankius ir kaip juos naudoti. Galimybė paruošti maistą iš turimų ingredientų. Išmokykite paauglį, kaip paruošti maistą iš paprastų ingredientų, kurie yra virtuvėje. Kalbėkite apie tai, kaip tinkamai laikyti maistą, kad jis kuo ilgiau išliktų kokybiškas. Be to, kad žino apie maistinių medžiagų svarbą kiekvieną dieną, jie taip pat turėtų mokėti perskaityti maisto produktų etiketes, kuriose pateikiama informacija apie maistingumą ir ingredientus. Paaugliai turėtų žinoti apie gręsiantį pavojų sveikatai, jei jie valgo per daug „šlamšto“.

Asociatyvi nuotr.

3. Rūbų pasirinkimo įgūdžiai ir stiliaus pojūtis. Pasirinkti reikėtų tinkamo dydžio drabužius. Tinkamų drabužių pasirinkimas atskiroms progoms. Siuvimas yra įgūdis, kurį gali naudoti tiek vyrai, tiek moterys. Ir čia nekalbu apie tai, kad pasisiūti sau rūbus, tačiau būna situacijų, kai reikalingas įgūdis įsisiūti sagą ar prairusį kelnių kampą. Išmokykite lyginti rūbus – svarbu yra atskirti drabužius, kuriuos reikia lyginti, ir drabužius, kurių nereikia. Skalbimas – išmokykite paauglį skalbti drabužius rankomis ar skalbimo mašina ir susitvarkyti su paprastomis dėmėmis. Ne vienas suaugęs nemoka susilankstyti drabužių ir dailiai susidėti spintoje, tačiau šis įgūdis būtinas. Drabužius ir gražiai įdėkite juos į savo spintelę. Švelniai pasakykite paaugliui, ką apie juos sako jų drabužiai, nes dėl draugų įtakos jūsų paaugliai gali visiškai pakeisti savo stilių.

4. Socialiniai įgūdžiai ir manieros. Norint, kad socialinis gyvenimas būtų sklandus, būtina išmokyti vaiką įgūdžių ir manierų, kurias jie parodys socialinėje aplinkoje. Keli socialiniai įgūdžiai, kurie jiems gali padėti: pomėgiai, rekreacinių interesų ir užsiėmimų veikla, norint susitikti su bendraminčiais.

Pakalbėkite apie tai, kaip užmegzti ir palaikyti draugystę. Vertinti santykius ir žmones savo gyvenime. Išmokykite juos palaikyti sveikus santykius šeimoje. Mokytis vakarėlio etiketo, įskaitant tai, kaip būti šeimininku ir svečiu. Gerbti žmones ir jų pažiūras, nepaisant to, ką jie galvoja apie kitus.

5. Organizaciniai įgūdžiai. Organizavimo sugebėjimų stoka yra vienas iš veiksnių, lemiančių prastą laiko planavimą. Prastai organizuotas žmogus beveik visada pasimetęs. Skamba pažįstamai? Štai kaip jūs galite padėti savo paaugliui būti geriau organizuotam: išmokykite juos paprastos Kaizeno taisyklės.

Kaizeno metodo pagalba japonai tapo vieni iš efektyviausių žmonių savo darbe. (Jums tereikia nustatyti tikslą, kurį galite pasiekti bent kartą per dieną, o įgyvendinimui turi pakakti minutės).

Padėkite jiems įgyvendinti šią taisyklę, o kitą kartą jiems nereikės ko nors vilkinti. Galite padėti jiems padėti išsirinkti organizacijos įrankį ar sistemą tvarkant knygas, drabužius ir kitus dalykus. Organizavimas taip pat padeda susitvarkyti kambarį ir lengviau rasti ką nors per trumpesnį laiką. Paaiškinkite jiems, kad jie gali išvengti klaidų, kai yra labiau organizuoti.

6. Navigaciniai įgūdžiai. Pagrindiniai navigacijos įgūdžiai yra svarbūs, net ir neturėdami automobilio, jie gali keliauti iš vienos vietos į kitą. Keletas dalykų, kuriuos galėtų išmokti, yra šie:gebėjimas skaityti autobusų, traukinių ar skrydžių tvarkaraščius. Išmokykite juos perprasti žemėlapius – nors ir turime navigacines programas, šis įgūdis vis tiek yra vertingas. Padėkite suprasti kryptis – Šiaurė, Pietūs, Rytai ir Vakarai. Žinokite eismo ir kelio ženklinimo terminus, tokius kaip kreivės, išvažiavimai, greitkeliai ir kt. Išmokinkite atrasti informaciją apie skirtingas transporto galimybes, kad pasiektumėte skirtingas vietas.

7. Bendravimo įgūdžiai. Bendravimas gali atrodyti labiau kaip verslo įgūdis. Bet pagalvokite, ar jūsų paaugliui nereikės bendrauti asmeniniame gyvenime? Svarbu išmokyti paauglį, kaip perteikti jo žinią neįžeidžiant kito žmogaus. Bendravimas yra kritinis įgūdis, kurį paauglys turės įvaldyti kokybiškiems santykiams kurti asmeniniame ir profesiniame gyvenime.

Pabandykite pasikalbėti su savo paaugliu apie šiuos svarbius bendravimo įgūdžius. Juk kiekvienas žmogus pasitelkia skirtingą kalbos interpretaciją. Prieš nustatant, kaip su žmogumi bendrauti, reikia suprasti asmens temperamentą. Niekam nepatinka, kai jiems aiškina, ką reikia daryti. Net jūsų paauglys to nevertina.

Paaiškinkite, kodėl svarbu išmokti klausytis kito. Būtina empatija norint suprasti kito žmogaus perspektyvą. Labai svarbūs ir derybų įgūdžiai, norint sukurti naudingą situaciją. Svarbu išmokyti skirtingų bendravimo formų (pavyzdžiui, rašymas, kalbėjimas ir neverbalinis bendravimas), skirtingų komunikavimo būdų, tokių kaip telefonas, laiškai ar el. paštas.

8. Elgesio įgūdžiai. Asmens charakteris parodo, kaip jis elgiasi. Padėkite paaugliui sukurti stiprią asmenybę. Štai keli pagrindiniai dalykai, kuriuos galėtumėte apsvarstyti, kaip juos išmokyti: klaidos pripažinimas ir atsakomybės už veiksmus priėmimas yra pirmieji dalykai, kuriuos galite išmokyti savo paauglį. Daugumai paauglių kyla problemų atsiprašyti. Išmokykite juos sakyti „atsiprašau“ ir nesijausti dėl to gėdingai. Išmokyk juos elgtis mandagiai ir prireikus sakyti „prašau“ ir „ačiū“.

Moralė yra sąvoka, kurią turėtumėte anksti pristatyti savo paaugliams. Tai moko juos ginti tai, kas, jų manymu, yra teisinga, sąžininga. Svarbu įskiepyti jiems ištikimybės sau ir kitiems jausmą. Tai galima padaryti priverčiant juos tyrinėti jiems svarbiausias vertybes. Sąžiningumas yra bruožas, kurį reikia skatinti paaugliuose.

Išmokykite juos paprašyti pagalbos, kai to reikia. Svarbu būti savarankiškais, tačiau yra atvejų, kai mums visiems reikia pagalbos. Paaiškinkite jiems, kad prašyti pagalbos yra „gerai“. Vienintelis būdas padėti paaugliui sužinoti apie moralinį elgesį, sąžiningumą ir charakterį yra praktika. Tėvai turėtų rodyti tinkamą pavyzdį ir daugiau tam skirti laiko bei dėmesio.

9. Savisaugos įgūdžiai. Kai jūsų paaugliai vieni lauke, svarbu žinoti, kaip išlikti saugiems. Iš tikrųjų saugumas yra vienas iš svarbiausių paauglių gyvenimo įgūdžių. Čia yra keletas patarimų, kurie gali padėti jūsų paaugliams išlikti saugiems tiek fiziniame, tiek virtualiame gyvenime: išmokykite paauglį naudotis sveiku protu ir vengti nuošalių automobilių stovėjimo aikštelių, apleistų kelių ir tuščių sklypų nuo civilizacijos. Išmokykite paauglius, ką daryti, jei viduryje greitkelio nuleidžia padangą arba naktį apleistame kelyje sugenda automobilis. Paraginkite juos kviestis pagalbos ir vengti naktinio savarankiško užsiėmimo. Keliaudami vieni venkite keliauti su nepažįstamais žmonėmis ar pasiimti autostopininkų. Gera mintis, kad kažkas būtų informuotas apie jų buvimo vietą. Nešiokitės papildomų pinigų tuo atveju, jei reikės važiuoti taksi.

10. Įveikti emocijas. Paauglių mokymas susidoroti su emocijomis leis jiems pamatyti abi situacijos puses. Toliau minimi susidorojimo su emocijomis įgūdžiai, kurių galėtumėte išmokyti paauglius. Savęs valdymas ir kontrolė, tai leidžia jiems suvokti kaip jie reaguoja į įvairias gyvenimo situacijas, žmones ir dalykus. Paaugliams teks įveikti vienatvę ir būti toli nuo artimųjų, kai jie įstos į aukštąsias mokyklas. Jiems gali būti sunkus metas, jei jie neišmoks, kaip elgtis su pokyčiais. Venkite impulsyvių sprendimų, kurie gali turėti sunkių, dažniausiai neigiamų, pasekmių.

Labai svarbu sveikas jausmų valdymas. Išmokykite paauglį galvoti ir elgtis, o ne reaguoti. Reakcijos gali sukelti neigiamų pasekmių, tačiau apgalvotas veiksmas tai daro retai. Suaugęs paauglys turės kovoti su stresu darbe, namuose, asmeniniuose santykiuose ir pan. Streso įveikimas yra svarbus įgūdis, kurį turėtumėte padėti paaugliui įgyti.

Kritiniai įgūdžiai, kuriuos turėtumėte padėti paaugliui, yra jų emocijų priėmimas. Pasakykite jiems, kad jokia emocija nėra bloga ar gera, ir gerai, jei jaučiate džiaugsmą, liūdesį, baimę, piktumą, susijaudinimą, kvailumą, pavydą ir net kaltę. Svarbu ne apsistoti ties tam tikra emocija. Išmokykite juos įvairiais būdais susitvarkyti su emocijomis, pavyzdžiui, fizinio aktyvumo, meditacijos, muzikos klausymo ar tiesiog apie tai kalbėdami. Dvasingumas taip pat gali padėti įveikti pagrindinius gyvenimo pokyčius. Atminkite, kad paauglių smegenys išgyvena didelius pokyčius. Todėl, jei įmanoma, įsijauskite į juos ir supraskite, kad jie vis dar mokosi valdyti emocijas ir išlikti ramūs.

11. Tikslo nustatymas – žinojimas, kaip nustatyti prioritetus. Išmokykite savo vaikus nustatyti jų įgūdžius ir išsikelti tikslus, kurie jiems gali suteikti asmeninį pasitenkinimą ir profesinę sėkmę.

Galėtumėte juos skatinti suvokti, ką jie nori veikti ir kur nori būti po kelerių metų. Padėkite jiems įgyti aiškumo. Išsikelkite realius tikslus, kitaip jie greičiau ir vėliau nusivils. Susitelkite į jų tikslus ir suraskite planą, kaip juos pasiekti realistiškai. Nustatykite išteklius, kurie gali padėti jiems pasiekti savo tikslus.

Paaiškinkite, kad tikslus galima keisti arba pritaikyti, kad jie atitiktų besikeičiančius žmogaus poreikius. Jūsų paauglys taip pat gali pasikeisti kaip individas, o tai gali pakeisti jų asmeninius ar profesinius tikslus. Galų gale galite nukreipti savo paauglį į tokią poziciją, kurioje jis galėtų nusistatyti didesnius tikslus, atverdamas kelią prasmingesniam ir tikslingesniam gyvenimui.

12. Laiko planavimas. Kaip dažnai girdėjote, kad paauglys skundėsi neturėdamas pakankamai laiko padaryti viską, ko nori? Mes visi turime 24 valandas per parą. Esminiai įgūdžiai, kurių gali prireikti jūsų paaugliui, norint geriau valdyti laiką:

Pradėkite nuo tinkamo laiko valdymo įpročių modeliavimo. Jei visada norite „daugiau laiko“ ir viską darote skubotai, tikėtina, kad ir jūsų vaikai išmoks tai padaryti. Išmokykite juos susisteminti laiką naudodamiesi paprastu tvarkaraščiu ar planavimo priemone. Leiskite jiems susikurti tvarkaraštį ir jo laikytis. Išmokykite savo vaikus skirstyti užduotis pagal prioritetus. Padėkite jiems nustatyti svarbias užduotis ir atskirti tai, kas svarbu ir kas skubu. Juk susikūrus rutiną yra žymiai lengviau valdyti laiką.

13. Sprendimų priėmimo įgūdžiai. Jūsų paauglys turės priimti sprendimus kiekviename savo suaugusiųjų gyvenimo žingsnyje. Nuo paprastų, kasdienų sprendimų – ką valgyti vakarienei, iki reikšmingo karjeros ar vedybų su mylimu žmogumi ir kt.

Pirmas žingsnis mokant paauglį priimti sprendimą – nustoti priimti sprendimus už juos. Tačiau neturėtumėte palikti didelių, gyvenimą keičiančių sprendimų paauglio rankose. Užuot liepę jiems ką nors padaryti, duokite jiems pasirinkimą. Leisk jiems pasirinkti. Be to, pabrėžkite, kad kiekvienas jų pasirinkimas turi pasekmę. Tokiu būdu jie išmoks prisiimti atsakomybę už savo sprendimus. Padėkite jiems teisingai pasirinkti pasverdami „už“ ir „prieš“ ir nustatydami, koks būtų jų sprendimo rezultatas.

14. Įsidarbinimo įgūdžiai. Tam, kad žmogus galėtų įsidarbinti arba, kad jį pastebėtų potencialūs darbdaviai, reikalingi keli įgūdžiai. Štai keli, kuriuos galite paskatinti paauglį patobulinti, kad gautų geresnes karjeros galimybes: bendravimo įgūdžiai; mąstymo ir analitiniai įgūdžiai; darbo etika ir sąžiningumas; gebėjimas vertinti ir naudoti turimus išteklius; žinios ir technologijų taikymas; prisitaikymas prisitaikyti prie naujos darbo aplinkos ir įvairių sričių bendradarbių; noras ir gebėjimas išmokti naujų įgūdžių; išmokykite savo vaiką būti atviru; gebėjimas įvertinti savo įgūdžius ir nustatyti silpnybes; noras pašalinti kliūtis, kad būtų geriau.

Tai tik keli paauglių gyvenimo įgūdžių, kuriuos jie turi išmokti, prieš pradėdami suaugusiojo. Raktas į laimingą gyvenimą yra išlaikyti du pagrindinius įgūdžius – norą ir sugebėjimą išmokti naujų dalykų.

Sutinku, kad paauglius mokyti gyvenimo įgūdžių nėra lengva, tačiau jei tai sugebėsite, galėsite didžiuotis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)