Užuominą supratote.

Aš supratau.

Apnuogindami muilo operų artistėms būdingą Melanios stilių, Italijos dizaineriai dar nesibaigus rinkimams nugalėtoja paskelbė Jill. Ir, kaip matote, nesuklydo.

Drabužis, kuris dengia asmenybę, iš tikrųjų ją ne slepia, o atskleidžia. Drabužis, kad ir koks jis būtų, yra rizikingas dalykas. Netgi tokioje menkai madų paisančioje valstybėje kaip Amerika. O ypač jis, drabužis, akivaizdus, kai dvi moterys – dėmesio centre lyg ant podiumo, juk vyksta rinkimai. Kiekviena siūlė – po padidinamuoju stiklu. Ne, ne drabužio siūlė. Drabužį vilkinti moteris. Italų kūrėjai sako: „Drabužį išaukština ta, kurį jį vilki.“ Ir atvirkščiai.

Todėl mados ekspertai išdrįso viešai aptarti dviejų pretendenčių stilių. Ekspertai – tai „Dolce & Gabbana“ mados namų kūrėjai, sicilietis Domenico Dolce ir milanietis Stefano Gabbana. Ne, tai joks atsitiktinumas: su šiais mados namais abi pirmosios damos – Melania ir Jill – savo gyvenimą jau buvo susiejusios prieš kelerius metus. Kaip tai atsitiko? Kodėl būtent šie Italijos mados namai sudomino abi moteris?

Jill – galbūt todėl, jog jos genealoginiame medyje ryški Sicilijos linija. Juk jos senelis Gaetano Jacopo, kilęs iš Mesinos, šimtmečio pradžioje išvyko į Ameriką ir tapo amerikiečiu Gaetano Jacobsu. Melaniai, reikia manyti, labiausiai patiko dieviškai įspūdinga prieš kelerius metus pasaulį sužavėjusi „Dolce & Gabbana“ 2018 metų floros motyvais išsiskirianti kolekcija „Alta Sartoria“, nes iš jos įsigijo ne vieną modelį.

Ir viena, ir kita esamoji ir būsimoji First Lady puošėsi garsių Italijos mados namų „Dolce & Gabbana“ drabužiais: Melania – gėlių aplikacijomis ir damasto stiliaus dekoruotais švarkais, Jill nusipirko žydrame fone gėlėmis ištapytą satino tvilo suknelę.

Ir, kaip neretai atsitinka, Jill buvo apkaltinta Melanios plagijavimu. Apkaltinta, aišku, pačios Melanios.

Abi moterys – grakščios, lieknos, dailios. Abi žino, jog yra gražios, ir žengia į valdžią, tai reiškia – yra pasaulio dėmesio centre. Bet kodėl pralaimėjo Melania?

Jurga Jurkevičienė

Mados ekspertai – blogiau nei landūs žurnalistai. Kiekviena First Lady turi savo dizainerį, pasaulis žino visas jų garderobo subtilybes. Liekna ir žavi tarsi sfinksė – taip vadiname Italijoje sfinge del popolo (liet. „liaudies sfinksė“). Melania į garsius dizainerius po incidento su „Dolce & Gabbana“ švarku iš gėlių kolekcijos „Alta Sartoria“ kurį laiką į mados profesionalus nesikreipė. Jei dizaineriai bendrauja su First Lady, Melanios galva, jie negali kurti viceprezidento sutuoktinei. Tai – išdavystė.

Mados ekspertų nuomone, iš mažo Slovėnijos miestelio kilusi Donaldo Trumpo sutuoktinė taip elgiasi, nes ją valdo nepasitikėjimas savimi, kuris paprastai būdingas iš bassi fondi (liet. žemesniųjų sluoksnių) kilusiems žmonėms. Kad ir kaip būtų keista, tokią išvadą spaudai padarė ne Domenico Dolce ir Stefano Gabbana, o amerikietis iš Teksaso – dizaineris Tomas Fordas.

Savo prakaitu garbę ir turtus Milane išsikovojęs teksasietis, praeityje daugiametis „Gucci“ mados namų meno vadovas, komentuoja Melanios sprendimą užsimaskuoti ir apskritai atsisakyti stilistų. Būtent nevisavertiškumo kompleksas, pasak Tomo, neleidžia harmoningai bendrauti su kūrėjais, patikėti jiems savo įvaizdį, nesidairant į šalis. Kita vertus, baimė suklysti tokius kaip Melania žmones verčia rinktis kuo brangesnį drabužį. Panašiu elgesiu, teigia T. Fordas, prieš gerą dešimtmetį Italijoje Milano „Auksiniame kvadrate“ ir Romos Condotti gatvėje išsiskirdavo naujieji rusai.

Kurį laiką Melania net kreipėsi į niekam negirdėtą ateljė siuvėją, kuris jos netrikdo, priešingai nei Italijos mados garsenybės. Ne kūrėjai diktuoja jai, o ji – siuvėjui. Dar ir todėl ji rinkosi ne mados namų savininką, o eilinę ateljė, nes slovėnė – itin racionali. Juk garsus kūrėjo vardas tuoj pat viliotų į ateljė smalsius žurnalistus, reporterius, fotografus, žurnalų savininkus. Pragmatiškoji moteris iš mažo Slovėnijos miestelio viską apskaičiuoja iš anksto. Ji, matyt, kurį laiką net svarstė, kodėl reikėtų paikinti bereikalingu dėmesiu nežinomą ateljė siuvėją? Kad jis prašytų dar didesnio honoraro? Juk už pataikavimą užsakovei jam ir šiaip pakankamai mokama.

Žiniasklaida puikiai žino, jog ji – praeityje modelis, neišgarsėjusi manekenė, kelių TV muilo operų antraeilių vaidmenų pretendentė: tapusi First Lady kaip tik dėl šios priežasties – lyg nupirktas iš lentynos vyro žaisliukas. Todėl ji – itin atsargi, nuolanki antro plano artistė. Neprieštaraujanti, laukianti savo valandos. Prireikus murkianti tarsi patogi miela katytė. Bet tik tol, kol į priekį varo motyvacija ir toliau likti First Lady titulo valdytoja.

Nevisavertiškumo kompleksas Melanią verčia ant savęs krauti kuo daugiau pinigų. Skirtingai nei, tarkime, kur kas prastesnės figūros buvusi pirmoji ledi juodaodė Michelle Obama, kurią pasaulio mados ekspertai įvertino kaip itin elegantišką ir, svarbiausia, šiuolaikiškai atrodančią moterį. Michelle be baimės pasitikėjo stilistais, todėl visų vizitų metu atrodė nepriekaištinga, šių dienų eleganciją spinduliuojanti moteris.

Atvykusi su prezidentu vizito į Italiją Melania vilkėjo paltuką, kainuojantį 50 000 dolerių. Racionaliai numatė, jog ją stebės Italijos mados ekspertų akis. Juk kuo brangiau, tuo geriau. Tik prieš pat rinkimus supratusi, jog ją gali papuošti ne vien akinamas turto demonstravimas, Melania apdairiai sugrįžo pas stilistus. Būtent todėl jos garderobe vėl atsirado garsūs logotipai. „Gucci“ šilko krepo grietinėlės atspalvio plisuota suknelė, marginta dviejų „GG“ garsiausių pasaulyje Italijos mados namų piešiniu – sunertomis grandinėmis, atrodė itin elegantiškai. Ir Melania patikėjo, jog First Lady titulas jau – jos rankose.

Melania Trump

Paryškinusi „Gucci“ suknios stilių klasikine „Hermes“ „Kelly“ rankine ir to paties atspalvio Christiano Louboutino aukštakulniais „decollete“ Melania atrodė visai neblogai.

Atrodė puikiai, tačiau pasaulį jau buvo šokiravęs kitas slovėnės „šūvis pro šalį“, dar ryškiau pademonstravęs jos menką išsilavinimą: lankydamasi pabėgėlių stovykloje Melania užsimiršo – ant jos skraistės švietė užrašas „I really don’t care. Do u?“ Koks „subtilumas“, – juokėsi Italijos žiniasklaida, koks „išskirtinis“ dėmesys pasaulinio lygio problemai.

O rinkimų metų vilkėdama „Gucci“ suknelę slovėnė atrodė nepriekaištingai. Nes pagaliau atrodė... šiuolaikiškai. Ne kaip per kitus vizitus, kai jos garderobas primindavo mėgstamas muilo operas ir drabužius, tarsi pasiskolintus iš septintojo dešimtmečio drabužinės.

Bet italų stilistai jau buvo pastebėję, jog Melania taip ir liko ta maža slovėnijos miestelio mergytė, kuri varto komiksų knygeles ir nori atrodyti lyg superherojė iš i fumetti (liet. komiksų knygelės). Ir tai – dar ne viskas.

Ji prastai vaidina pirmosios ledi vaidmenį, kopijuodama visų laikų elegantiškiausią prezidento žmoną Jackie Kennedy. Plika akis gal to ir nepastebi, bet tik ne Italijos stilistai.

Melanios elegancija tiko populistų Amerikai. Bet štai, laikai ėmė ir pasikeitė. Dirbtina Melanios elegancija išlindo kaip yla iš maišo.

Kaip tik dėl šios priežasties į pirmą planą išsiveržė jos konkurentė, kurią pažangioji, intelektinė, ne vien kaubojų Amerika neblogai pažįsta ne tik kaip ištikimą viceprezidento gyvenimo partnerę, bet ir kaip moterį – asmenybę. Su charakteriu, nesiekiančią vien savo gerokai vyresnio sutuoktinio finansiškai užtikrintos ateities, bet mėgstančią savo profesiją.

Italijos mados ekspertai aptiko, jog Jill savo žydėjimo periodu taip pat kurį laiką dirbo modeliu, ir to netruko pastebėti šiandien į Bideno sutuoktinę žvelgianti visa pastebinti mados pasaulio akis. Tik jos mažiau nei Melanios grakščiai figūrai ir daugiau raukšlių skaičiuojančiam veidui žavesio suteikia svaresnė vertybė, mados ekspertų terminologija vadinama vidine elegancija. Jos už pinigus nenusipirksi.

O šios, kaip teigia Jill Biden rengiantys mados namai „Dolce & Gabbana“, jau niekaip nebepajėgs iš naujo įsigyti kaubojiškasis D. Trumpo pasaulis, kurio menką išsilavinimą iki šiol toleravo populistų Amerika. Tiesiog Donaldui su Melania praėjusią kadenciją pasisekė – jie atsirado palankiu laiku palankioje vietoje.

Dar nežinodami, jog laimės Jill Biden, Italijos mados ekspertai Joe Bideno sutuoktinę jau vadino Romoje mėgstamu terminu donna d classe (liet. kilminga, aukštos klasės moteris). Šviesiaplaukė moteris įgijo simpatijų ne tik patikėjusi savo įvaizdį profesionaliems stilistams, bet ir spinduliuojanti intelektą, graciją, laikyseną. Paveldėtą iš senelio Gaetano.

Juk, kaip teigia Jill senelio žemietis Domenico Dolce, „elegancija – tai ne vien drabužis. Tai – sugebėjimas jį dėvėti, manieros, kalbėjimo būdas. Sutinki žmogų ir jauti iš tolo – štai, kur tikroji elegancija. Nors neaišku, kuri būtent detalė ją slepia.“

Jill nebijo pasiduoti mados kūrėjų diktatui. Jie kuria jos įvaizdį, todėl Jill niekada neatrodys kaip Melania, kurios intelekto ribos baigiasi ties komiksų knygelėmis. Kai po Melanios devintojo dešimtmečio pradžios prezidentiniams vizitams skirtais kostiumėliais slepiasi tik tvirtai į žemę kojomis besiremianti, vaikystėje skurdą patyrusi senamadiška Melania, Jill spinduliuoja klasę ir eleganciją. Ir neatrodo senamadiška.

Italijos stilistai komentuoja žurnalistų iškapstytas Melanios – nuogo modelio, pasipuošusio kažkurių JAV mados namų bižuterija, – fotografijas. Ir negaili skaudžių adatėlių: „Štai kada savo būsimą žmoną „nusipirko“ Donaldas Trumpas.“

O Jill skleidžia tvirtą intelektualios sutuoktinės pasitikėjimą, kad nebijo ko nors prarasti. O gal ir bijo – savo profesiją, šeimą, meilę, ištikimybę, žinias, troškimą ką nors pasauliui duoti, ne tik užsitikrinti sočią kasdieną. Nes pinigai kaip ateina, taip ir išnyksta.

Kita vertus, niekas nepastebėjo iš Jill veido išraiškos ir nusivylusios, išduotos kaip Hillary Clinton moters šešėlio. Nes tokia moteris tautai taip pat kelia užuojautą.

Elegancija, kaip sakė prieš kelerius metus mano knygai „Itališkas elegancijos kodas“ italai dizaineriai Domenico Dolce ir Stefano Gabbana, nėra toks paprastas dalykas, kaip iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti.

Elegancija nebūtinai tiesiog proporcinga pinigų kiekiui. Ji sunkiai įgyjama net tobuloms aktorėms, kol jų vaidybos neidentifikuoja dizaineriai.

J. J.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)