1. Mėsa. Žalios mėsos nata randama Ganache Parfums kūrinyje Starfish & Coffee. Kaip galima suprasti iš pavadinimo, šie kvepalai turėtų kvepėti kaip jūrų žvaigždė su kava. Pastarosios nata sudėtyje ir nurodoma, o štai jūrų žvaigždės kvapą bandoma išgauti pasitelkiant mėsos, druskos, medaus, sviestmedžio, zefyriukų, braškinio sirupo ir mandarino natas. Tiesa, tie, kam teko šiuos kvepalus bandyti, teigia, kad šalia kavos čia užuodžia bekoną, o pats kvapas mintimis nukelia į pusryčių kavinę, kurios meniu karaliauja amerikietiški blyneliai (kuriuos dažnai pateikia būtent su bekonu). Patys gamintojai, kilę iš JAV, garsūs tuo, kad kuria tik gourmand kvepalus, kurie turėtų atkartoti valgomų dalykų kvapus. Visi jie pagaminti taip, kad būtų galima naudoti po vieną, bet taip pat juos galima derinti tarpusavyje, sukuriant naują „patiekalą“. Savo kolekcijoje Ganache Parfums turi ir tokių kūrinių kaip Lemon Eclair (citrininis ekleras), Milkshake (pieno kokteilis), Pistachio Gelato (pistacijų gelato) ir kt., bet mano minimas jūrų žvaigždės kvapas, ko gero, keisčiausias ir jį dėvėti kai kuriems gali būti tikras iššūkis. Tiesa, šis kvapas kurį laiką išimtas iš prekybos, tad gali tekti jo gerai paieškoti interneto platybėse. Išleidimo metai – 2018. Parfumeris – Jarekhye Covarrubias. Kaina – $55 už 50 ml.

Starfish & Coffee

2. Šlapias asfaltas. Tikriausiai, visi žinome tą šlapio asfalto kvapą, kuris tiesiog tvyro ore po lietaus. Vieni to kvapo nekenčia, nes juk kas mėgsta apniukusias ir pilkas dienas, o kai kuriems jis kelia nostalgiją, kai kuriuos grąžina į vaikystę. Bet ar norėtumėte taip kvepėti patys? Jei taip, JAV kompanija CB I Hate Perfumes turi ką pasiūlyti. Parfumeris Christopher Brosius į kvepalus paverčia „atmosferinius“ kvapus, kurie dažniau sutinkami aplinkoje, o ne ant žmogaus. Pavyzdžiui, Burning Leaves (degantys lapai), Gathering Apples (obuolių rinkimas), In The Library (bibliotekoje) ir kt. Šlapiam asfaltui jis sukūrė kvapą pavadinimu Wet Pavement London, kurį sudaro asfalto ir lietaus natos. Nors dabar kažkur nukeliauti sunku, pasikvėpinus šiais kvepalais, galima bent įsivaizduoti, kaip kvepia Londonas (po lietaus, bet juk ten lyja beveik visada, ar ne?). Išleidimo metai – 2014. Parfumeris – Christopher Brosius. Kaina – $115 už 100 ml.

Wet Pavement London

3. Sperma. Perskaitėte teisingai. Šokiruoti savo kūriniais mėgstantys prancūzų kvepalų gamintojai Etat Libre d'Orange siūlo pasikvėpinti būtent taip ir nebando to net pateikti kaip nors subtiliau – užtenka pamatyti rinkodaros kampanijoje naudotą paveikslėlį. Anot kūrėjų, Secretions Magnifiques (didingosios išskyros) kvepia (?) kaip meilės naktis – prakaitu, sperma, drėgna oda, seilėmis. Tiesa, sudėtyje nieko panašaus nėra, čia nurodomos jūros dumblių, pieno, kokoso, vilkdalgio, opoponakso ir santalmedžio natos. Ir tiesa ta, kad tikrai ne visi čia užuodžia žmonių išskyras – kai kurie kvapą bandę žmonės sako, kad tai visai malonus, saldokas, kreminis aromatas. Galbūt, pauosčius jį nieko prieš tai negirdėjus ir neskaičius, asociacijos kiltų visai kitos. Tik ar išdrįsite bent pamėginti taip pasikvėpinti?Išleidimo metai – 2006. Parfumeris – Antoine Lie. Kaina – 95 Eur už 50 ml.

Secretions Magnifiques

4. Žuvis. Jei nesinori kvepėti bekonu, galbūt sudomins žuvies aromatas? Italų menininkė ir parfumerė Hilde Soliani nusprendė į kvepalus sudėti virtuvės aromatą. Eau de Cuisine kvepia žuvimi, sūriu, anyžiais, alkoholiu ir kaštonu. Kaip teigė kūrėja, šis kvapas įkvėptas jos draugo, virtuvės šefo. Esą būtent šie aromatai skleidžiasi jo virtuvėje. Išleidimo metai – 2019. Parfumerė – Hilde Soliani. Kaina – 130 Eur už 100 ml.

Eau de Cuisine

5. Benzinas. Yra žmonių, kuriems benzino aromatas visai patinka. Man ir pačiai šis kvapas yra greičiau malonus nei smardus. Vis dėlto, ar norėčiau taip kvepėti pati? Nemanau, bet jei užsimanyčiau, tam sukurti Rammstein kvepalai Kokain, kuriuose kaip dominuojanti nurodoma būtent benzino nata. Taip, tai tos pačios vokiečių muzikos grupės, kurie per savo koncertus, atsisėdę ant patrankos, ant žiūrovų purškia baltas putas, kvepalai. Rammstein muzika, žodžiai neretai būna iššaukiantys ir šokiruojantys silpnesnių nervų klausytojus, tad ir iš parfumerinių kūrinių, matyt, nereikėtų tikėtis nieko kito. Iš viso grupė yra išleidusi 6 kvepalų liniją, o Kokain, ko gero, vieni ryškiausių. Tiesa, sudėtyje ne tik benzinas, bet ir oda (kuri, ko gero, jaučiasi stipriausiai), vaisiai, vilkdalgis, pačiulis, mediena. Išleidimo metai – 2019. Parfumeris – Alexandre Illan. Kaina – 19.99 Eur už 50 ml.

Kokain

Jei norisi benzino, jo taip pat galima rasti Strangers Parfumerie kūrinyje Fume Ma Peau . Čia, be visų kitų, natų sąraše nurodomi dar ir industriniai klijai.

6. Rūkas. Ir ne šiaip rūkas – baimė, beveik staigi panika atsidūrus tirštame, sūriame rūke. Tokias emocijas perteikti bandoma Filippo Sorcinelli kvepaluose Nebbia Spessa. Ir, mano galva, ši idėja įgyvendinta gana tiksliai. Kvapas išties šaltas, priverčiantis įsitempti. Šiek tiek primena kvapą, esantį ant rūbų ir kūno, kai iš speigo įeini į šiltą patalpą. Tokia atmosfera perteikiama pasitelkiant vandens, jūržolės ir rasos kvapų natas. Tad jei norite užuosti, kaip kvepia tikra baimė, šie kvepalai kaip tik. Išleidimo metai – 2017. Kaina – 130 Eur už 50 ml.

7. Laidojimo namai. Taip vadinasi JAV kvepalų namų Demeter Fragrance išleistas aromatas. Šie kūrėjai pasižymi tuo, kad jų kvepalai bando tiksliai atkartoti konkrečių daiktų, vietų ir panašiai kvapus. Pavyzdžiui, klevų sirupo, naujo automobilio, vandenyno, picos ir panašiai. Vienas tų kvapų – Funeral Home. Natos čia, kaip ir galima numanyti, gėlinės – lelijos, chrizantemos, gvazdikai, žolė. Skamba išties panašiai į tai, ką galima užuosti šarvojimo salėje. Jei ne asociacija, tikėtina, kad kvapas būtų malonus, visgi, gėlės, tačiau perskaičius tokį pavadinimą, kaži, ar būtų daug norinčių šiais kvepalais kvėpintis. Kaina – $23 už ±118 ml.

Funeral Home

8. Grybai. Įvairių grybų natas galima kvepaluose galima aptikti dažniau negu būtų galima pamanyti, ir vis dėlto, tikrai ne komercinėje parfumerijoje. O štai nišinėje – grybai naudojami, kai kvapas turėtų atspindėti rudenį, mišką ar panašiai. Vienas įdomesnių atvejų – rusų prekės ženklo Wild Drops Parfums kvepalai Dirty Forest (purvinas miškas). Juose bandomas atvaizduoti natūralus, ne parfumerijos išgražintas, o realus miškas. Kvepia dirvožemiu, grybais, žole, pušimis, net, jei taip galima pasakyti, grynu oru. Tad jei nėra galimybės nuvykti į tikrą mišką, įsijunkite Youtube miško garsus, pasikvėpinkite šiuo kvapu ir bus autentiška patirtis. Beveik.Išleidimo metai – 2019. Parfumerė – Anna Nikishina. Kaina – apie 10 Eur už 3 ml.

 Dirty Forest

9. Sudegę degtukai. Žinote tą sieros kvapą, kai sudega degtukas? Yra sukurti ir tokie kvepalai. Juos sukūrė dar vieni JAV kvepalų namai, beje, mano labai mėgstami, Imaginary Authors. Jų darbų grožis tame, kad jie savo kvepalais atpasakoja knygas, kurios niekada nebuvo parašytos, kuria savo autentišką istoriją. Tai – ne tik prekės ženklas, bet ir meninis projektas. Sudegusių degtukų kvapą jie naudoja kvepaluose A City On Fire. Juose pasakojama dvejų degtukų gamintojų istorija. Abu yra atsiskyrėliai, visada viską stebintys iš šono, bet niekada niekur nedalyvaujantys. Tačiau tai pasikeičia vieną vakarą, kai abu tampa žmogžudystės liudininkais. Skamba intriguojančiai? Užuodus šį kvapą, tikėtina, jis įkvėps sukurti istorijos pabaigą patiems. Išleidimo metai – 2014. Parfumeris – Josh Meyer. Kaina – 94 Eur už 50 ml.

A City On Fire

10. Kosmosas. Eau de Space – labai įdomus projektas, leisiantis bet kam kvepėti kaip kosmosas,arba tiksliau tai, ką užuodžia astronautai kosminėje stotyje. Ir tai nėra kokia nors meninė interpretacija. Dar 2008-aisiais NASA pateikė užsakymą kompanijai Omega Ingredients, kad pagamintų kvapą, atkartojantį tą, kurį astronautai užuodžia už erdvėlaivio ribų. Tai buvo reikalinga būsimų astronautų mokymui, kad patekus į nežemišką aplinką jie susidurtų su kuo mažiau netikėtumų. Aromatas kurtas remiantis grįžusių astronautų liudijimais – kad kosmosas kvepia paraku, vaisiais ar net barbekiu. Po gero dešimtmečio sumanyta šį sukurtą kvapą paversti bet kam prieinamais kvepalais.

Tam, kad tokia idėja būtų įgyvendinta, sukurtas Kickstarter projektas. Paaukoję $29 žmonės įgavo teisę būti pirmaisiais, gavusiais šiuos kvepalus, kai jie pasirodys, o už $15 iš šios sumos Eau de Space bus siunčiami mokykloms, vykdančioms STEM (gamtos mokslai, technologijos, inžinerija ir matematika) programą. Kaip rašo projekto sumanytojų tinklalapyje, juk niekada nežinai, kada koks vaikas pauostys „kosmoso“ vandens ir tai jį įkvėps tapti astronautu. Gal tai bus tas pats vaikas, kuris kažkada žengs pirmuosius žingsnius kosmose? Na, o mums, paprastiems žmonėms, kuriems kosmoso šiame gyvenime pasiekti, greičiausiai, nepavyks, belieka tik kvėpintis kosmiškai.

Projektas per labai trumpą laiką pasiekė visą reikiamą sumą, kvepalai jau gaminami ir netrukus bus išsiuntinėjami visiems parėmusiems. O kūrėjai jau ėmėsi naujo sumanymo – kuria kvepalus, kurie kvepės kaip mėnulis. Išleidimo metai – 2020. Kaina nerėmusiems projekto – $49 už 100 ml.

Eau de Space

***

Kvepalų mylėtojus ir šiaip prijaučiančius parfumerijai kviečiu pasekti mano ką tik sukurtą Instagramo paskyrą @kristinakiiscents – čia dalinuosi kvepalų nuotraukomis, aprašymais ir kitomis kvepiančiomis istorijomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)