Sociopatai yra asmenys, kurių bejausmis, apgaulingas elgesys visų pirma formuojamas aplinkos veiksnių, tokių kaip smurtas, patyčios, traumos. Tuo tarpu psichopatija yra įgimta ir nekintama. Sociopatai sudaro 1 proc. žmonijos populiacijos, tai atrodo labai nedaug. Tačiau sociopatijos procentai gali kiek kisti priklausomai nuo visuomenės. Lietuvos kultūroje vyrauja smurtas ir agresija, tad sociopatų ar į šį spektrą likusių asmenų skaičius Lietuvoje gali būti didesnis nei kitose pasaulio šalyse. Kiekvienam žmogui gyvenime teko susitikti ir bendrauti bent su vienu sociopatu. Žmonės, turintys šį sutrikimą, kartais atrodo žavūs ir užmezga santykius, tačiau jiems tėra trumpalaikiai tikslai. Sociopatai nutraukia santykius, kai jie nebemato, kaip jie galėtų išnaudoti aukas.

Atrodo, kad jie turi įgimtą sugebėjimą surasti žmonių silpnybę ir yra pasirengę apgaule, manipuliavimu ar gąsdinimais panaudoti šias silpnybes savo tikslams. Atrodo, kad jie nesugeba jokių tikrų emocijų, nuo meilės iki gėdos ir kaltės. Jie greitai supyksta, bet taip pat greitai jį paleidžia, nelaikydami nuoskaudų. Nesvarbu, kokią emociją jie išsako, tai neturi jokios įtakos jų būsimiems veiksmams ar požiūriui. Dauguma žmonių mano, kad sociopatai – tai nusikaltėliai ar kaliniai, tačiau realybė yra kitokia. Sociopatai retai imasi tokių smurtinių veiksmų kaip prievartavimas ar nužudymas, o psichopatai yra labiau linkę daryti nusikaltimus. Sociopatai beveik visada manipuliuoja žmonėmis – stengiasi juos išnaudoti tiek finansiškai, tiek fiziškai, tiek emociškai.

Dėl savo šaltumo, sąžinės stokos sociopatai netgi pasiekia karjeros aukštumas, pavyzdžiui, tampa įmonių vadovais. Tad labai tikėtina, kad jūsų darbovietėje gali būti bent vienas sociopatas, kuris gali išnaudoti kolektyvą ar kitus žmones. Kita vertus, sociopatas netgi gali būti jūsų antroji pusė – dažnai dėl meilės jausmo žmogus nepastebi „raudonų vėliavų“, kurios atskleidžia sociopatines tendencijas.

Kokie yra sociopatų bruožai?

Empatijos trūkumas

Bene vienas žinomiausių sociopatų požymių yra empatijos trūkumas, ypač nesugebėjimas pajusti gailesčio dėl savo veiksmų ir kitų žmonių patiriamo skausmo. Psichopatai visada turi šį simptomą, todėl jie yra ypač pavojingi. Kai asmuo nepatiria gailesčio ar sąžinės graužaties, tada jis yra laisvas daryti bet ką – vogti, žudyti, prievartauti.

Sunkūs santykiai

Sociopatams yra sunku užmegzti emocinius ryšius, todėl jų santykiai dažnai būna nestabilūs ir chaotiški. Užuot užmezgę ryšius su žmonėmis savo gyvenime, jie gali bandyti juos išnaudoti savo naudai apgaule, prievarta ir gąsdinimais.

Manipuliatyvumas

Sociopatai yra linkę bandyti suvilioti ir manipuliuoti kitus žmones savo naudai ar pramogoms. Bet tai nereiškia, kad jie visi yra išskirtinai charizmatiški. Sociopatai bando sužavėti savo aukas žavesiu, charizmatiška asmenybe. Jie niekada nepripažįsta kitų teisių ir mano, kad jų elgesys su kitais yra leistinas. Jie atrodo žavūs, tačiau yra slapta priešiški ir valdingi, matydami savo auką tik kaip įrankį, kurį reikia naudoti. Jie gali dominuoti ir žeminti savo aukas.

Apgaulė

Sociopatai garsėja kaip nesąžiningi ir apgaulingi. Jie dažnai jaučiasi patogiai meluodami, norėdami gauti savo kelią arba išsivaduoti iš bėdų. Jie nuolat kuria melagingas sudėtingas istorijas, kad apgautų auką. Jų melo įgūdžiai yra tokie geri, kad gali kai kada apgauti net melo detektorių.

Bejausmiai

Sociopatai nepaiso kitų žmonių jausmų. Jiems visiškai nerūpi, kad kitas asmuo kenčia. Priešingai – jie gali jausti malonumą fiziškai ar psichologiškai žalodami kitą žmogų.

Jų šerdyje yra giliai įsitaisęs įniršis, kuris yra suskaidytas ir nuslopintas. Sociopatai nemato kitų aplinkinių kaip žmonių, o tik kaip tikslus ar galimybes, kurias galima išnaudoti. Vietoj draugų jie turi aukas ir bendrininkus, kurie tampa aukomis.

Priešiškumas

Sociopatai yra ne tik patys priešiški, bet ir labiau linkę interpretuoti kitų elgesį kaip priešišką, o tai verčia juos keršyti.

Neatsakingumas

Kitas ženklas, kad kažkas gali turėti sociopatai, yra finansinių ir socialinių įsipareigojimų nepaisymas. Atsakomybės ignoravimas yra ypač dažnas. Pavyzdžiui, sociopatai nemoka alimentų savo vaikams, vėluoja sumokėti baudas arba jų visai nemoka.

Impulsyvumas

Mes visi turime savo impulsyvias akimirkas: paskutinės minutės kelionė, drastiška nauja šukuosena ar nauja avalynės pora. Tačiau sociopatams akimirksniu priimti sprendimus negalvojant apie pasekmes yra kasdienio gyvenimo dalis. Jiems yra nepaprastai sunku sudaryti planą ir jo laikytis.

Rizikingas elgesys

Sociopatams rizikingas elgesys yra tarsi stimulas, saugantis juos nuo nuobodulio. Sociopatai negali jausti laimės ar pasitenkinimo gyvenimo, todėl jie mėgsta rizikingas veiklas, kurios joms suteiktų naujus pojūčius. Jie paprastai mažai rūpinasi kitų saugumu ar savimi. Tai reiškia, kad dažnas alkoholio vartojimas, piktnaudžiavimas narkotikais, priverstiniai lošimai, nesaugus seksas ir pavojingi pomėgiai (įskaitant nusikalstamą veiklą).

Kaip atpažinti sociopatus?

Pagrindinis sociopatus išduodantis bruožas – jų noras dominuoti. Jiems taip pat patinka dominuoti kitus vien dėl jėgos ir kontrolės jausmo. Sociopatams trūksta sąžinės, todėl jie padarys viską, kad gautų tai, ko nori. Nesvarbu, ar tai būtų darbas ar santuoka, sociopatai visada bandys išnaudoti kitus dėl turto, pinigų, sekso, investicijų ir pan.

Svarbiausia taisyklė: sociopatus išduoda jų žodžiai ir tai, kaip jie elgiasi.

Sociopatai kalba greitai, o jų žodžiai visada yra nenuoširdūs ir melagingi. Juos ypač išduoda kraštutinumai – dideli pažadai jus vesti ar sukurti verslą, grandiozinės istorijos apie praeitį ar ateitį, dideli ateities planai, kuriems nėra jokio pagrindo. Pavyzdžiui, santykiuose sociopatai viską labai „skubina“: nori iškart tapti jūsų vaikinais ar merginomis, po kelių savaičių bendravimo gali kalbėti netgi apie vedybas.

Sociopatai taip pat stengiasi įtikti žmonėms kalbėdami teigiamomis frazėmis, kaip, pavyzdžiui, „tu esi geriausias, negaliu gyventi be tavęs, patikėk manimi“ ir taip toliau. Taip jie siekia įtikti kitiems žmonėms. Kita vertus, kai sociopatas pradeda geriau manipuliuoti auką, tada jis gali imtis neigiamos žodžių taktikos tam, kad padarytų savo auką priklausomą nuo jo. Tuomet jie pradeda menkinti, įžeidinėti auką: „tu esi melagis, negaliu tavimi pasitikėti, aš sugriausiu tavo gyvenimą“.

Sociopatas visada svyruoja tarp ypatingo žavesio ir ekstremalių grėsmių, kad gautų tai, ko nori. Jie naudos bet kokius žodžius, kuriuos suvokia kaip padedančius jiems dominuoti šiuo metu, pavyzdžiui, menininko spalvų paletę.

Jie taip pat išsiaiškins jūsų silpnąsias vietas ir pažeidžiamumus. Jie gali su jais žaisti teigiamais žodžiais, skatinančiais jūsų ego: „jums seksis nepaprastai sėkmingai, su mano ryšiais ir jūsų smegenimis mes tai įveiksime“. Arba jie gali suvaidinti jūsų giliausias baimes. Vyrai sociopatai dažnai siekia, kad jų merginos ar žmonos jaustųsi nepatogiai dėl jų kūno ir sako, kad jos yra negražios, baisios, kad niekas su jomis nenorės užmegzti santykių ir kad „jie“ yra geriausia, kas galėjo joms nutikti ir turėtų jiems dėkoti.

Stebėtinai paprastas būdas pastebėti sociopatą yra susitelkti ties jųelgesiu ir nepaisyti jų žodžių. Atkreipkite ypatingą dėmesį į bet kokį kraštutinį elgesį – tai, ką jie daro, ko nedarytų 90% žmonių. Paklauskite savęs, ar aš kada nors tai daryčiau? Sociopatams būdingas kraštutinis elgesys, tačiau jie greitai tai pridengia pasiteisinimais: buvau pavargęs. Aš patyriau didelį stresą. Jis (ar ji) privertė mane tai padaryti. Aš turėjau tai padaryti atsižvelgdamas į tai, ką padarė kitas žmogus. Beveik nesvarbu, koks buvo elgesys; jų pasiteisinimai dažnai būna vienodi. Jie visada yra nepriekaištingi ir retai atsiprašinėja, nebent juos pagauna meluojant.

Daugelis sociopatų daugiausia dėmesio skiria kaltės tikslams – žmonėms, su kuriais jie jaučiasi pateisinami žiauriai elgdamiesi savo šeimose, darbe ar bendruomenėse. Jie dažnai mėgaujasi kitų žmonių kančiomis.

Šypsenos ir juokas. Vienas stebinantis aspektas yra pamatyti, kaip sociopatai mėgaujasi kitų žmonių skausmais ir sunkumais. Teismų posėdžių metu, sociopatai šypsosi ar tiesiog juokiasi, kai auka pasakoja savo istoriją. Tai atkreipia jūsų dėmesį, nes vėlgi 90% žmonių to niekada nedarytų. Jei matote ką nors besišypsantį, išsišiepusį ar garsiai besijuokiantį, kai per televiziją, filmą ar gatvę atsitiktinai stebite kito skausmą, labai tikėtina, kad esate su sociopatu.

Vaikystės elgesio istorija. Vienas iš antisocialios asmenybės sutrikimo kriterijų yra tas, kad asmuo turi sutrikimo požymių iki 15 metų. Tai gali apimti jų elgesį, pvz., mažų gyvūnų ar naminių gyvūnėlių kankinimą ar nužudymą, vagystę, gaisro sukėlimą, arba melavimą. Tai stebėtinai būdinga sociopatams, todėl jie gali bandyti nuslėpti tokią istoriją arba pateisinti.

Kaip apsisaugoti nuo sociopatų?

Priimkite, kad kai kurie žmonės neturi sąžinės. Ir jie nėra panašūs į serijinį žudiką; jie atrodo kaip mes.

Svarbiausia pasiklausti savo nuojautą. Jeigu jaučiatės nejaukiai ar jaučiate baimę būdami su kokiu nors žmogumi, niekada nenuvertinkite savo intuicijos.

Praktikuok „Trijų taisyklę“. Vienas melas, vienas pažadas neįvykdytas, viena apleista atsakomybė – tai gali būti nesusipratimas. Antras kartas gali būti rimta klaida. Trečias: jūs dabar susiduriate su melagiu, tad nebendraukite su šiuo žmogumi.

Įtariamas meilikavimas. Žinokite skirtumą tarp komplimentų ir meilikavimo. Komplimentai paprastai jaučiasi gerai, o meilikavimas jaučiasi per daug.

Nedalyvaukite intrigose. Jūsų tikslas yra apsisaugoti nuo sociopatų, o ne juos pergudrauti ar juos analizuoti. Tai yra be galo pavojingi žmonės, todėl pirmiausia reikia apsisaugoti save.

Per daug lengvai suabejokite savo polinkiu gailėtis. Gailestis yra klasikinis sociopatinis įrankis. Jei pastebite, kad gailitės to, kuris nuosekliai skaudina jus ar kitus žmones, tikimybė, kad susiduriate su sociopatu, yra beveik 100 proc.

Suvokus, kad bendraujate su sociopatu, svarbiausia yra nutraukti visus ryšius. Jeigu tai yra jūsų antroji pusė – nutraukite santykius, išsiskirkite ir stenkitės, kad sociopatai turėtų kuo mažiau duomenų apie jus – jūsų telefono numerį, gyvenamąją vietą. Jie yra kerštingi, todėl praėjus kiek laiko, jie gali vėl bandyti sugrįžti į jūsų gyvenimą ar jums kenkti. Jeigu nėra kitos išeities, duokite sociopatams melagingą telefono numerį ar adresą arba netgi pakeisti gyvenamąją vietą.

Jeigu susiduriate su sociopatais darbe, pirmiausia surinkite įrodymus, kad jie piknaudžiauja darbo vietoje, neatlieka užduočių ar pan. Venkite bendravimo su jais. Jeigu sociopatas yra įmonės vadovas, tada geriausia būtų pakeisti darbovietę.

Neparodykite savo jausmų. Sociopatai mėgaujasi galėdami įžeidinėti ar skaudinti kitus, tad nerodydami jokių emocijų jūs parodote, kad sociopatas jūsų nekontroliuoja. Taip sociopatas gali nusivilti ir pradėti ieškotis kitų aukų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją