Gali sirgti ir suaugę

„Dažniausiai spuoguotos odos problema atsiranda, kai prasideda lytinis brendimas – ankstyvoje paauglystėje arba kiek vėliau. Kai organizmas bręsta, keičiasi hormonų aktyvumas, tam tikri lytiniai hormonai – androgenai, turi įtakos paprastųjų spuogų vystymuisi“, – pradeda pokalbį mūsų pašnekovė. Ji perspėja, kad ši jaunatvinių spuogų liga gresia nebūtinai tik paaugliams. „Mes vis daugiau kalbame apie vėlyvąją aknę. Būna atvejų, kai spuogai išlieka iki 30–40 metų amžiaus arba tokiame amžiaus tarpsnyje atsiranda“, – tikina G.Valančienė.

Dėl ko taip atsitinka? Kas paskatina spuogus bjauroti mūsų veidą ir kūną? „Vieno atsakymo nėra. Ne tik hormonai čia kalti, ligos vystymuisi įtakos turi keletas veiksnių – pasakoja G. Valančienė. Gali būti svarbus ir genetinis polinkis sirgti šia liga. Jeigu kažkas giminėje yra sirgęs, vaikai ar provaikaičiai gali turėti polinkį spuogams.“

Riebalinės liaukos

Riebalinės liaukos. Šį pavadinimą, ko gero, tikrai žino sergantieji paprastaisiai spuogais. Kaip formuojasi spuogai? „Riebalinė liaukutė, kuri turi padidintą jautruma minėtiems lytiniams hormonams, ima gaminti daugiau sekreto. Kai gaminasi daugiau sekreto, folikulas prasiplečia. Tai mes vadiname prasiplėtusiomis poromis. Pro jas pasišalinę pertekliniai riebalai suteikia odai blizgumą, ypatingai tose vietose, kur tų liaukučių daugiausia – veido, krūtinės ir nugaros srityse. Kai folikulas užsikemša, formuojasi inkštiras arba komedonas. Tai – ligos pradžia,“ – sudėtingą procesą apibūdina odos gydytoja. Vėliau, kai folikulai užsikemša, sekretas nebepasišalina per odą, jis kaupiasi. „Atsiranda gera terpė daugintis mikroorganizmams. Jų visą laiką yra ant odos, o minėta terpė – jiems labai tinkama daugintis. Uždegimo metu formuojasi pūlinukas ir aplinkinių audinių infiltracija, uždegimas – paraudimas, paburkimas,“ – jaunatvinių spuogų susiformavimo eigą pasakoja G. Valančienė. Pasak jos, spuogų išvaizda gali skirtis (pūlinukai, mazgeliai, cistos, komedonai), tačiau jie visi laikomi aknės spuogais.

Asociatyvi nuotr.

Priežasčių daug

Aknė – tai odos liga, kuri pasireiškia tose zonose, kur yra daugiausia riebalinių liaukų, t.y. veide, krūtinės ir nugaros odoje. Riebalinės liaukos ima didėti, stipriau veikti paauglystės metu. Vaikų, jeigu pastebėjote, nesiriebaluoja. Riebalinės liaukutės pradeda funkcionuoti organizmui bręstant. Deja, pas vienus funkcionuoja stipriau nei pas kitus“, – teigia odos gydytoja. Riebalinės liaukos turi receptorius, kurie reaguoja į lytinius hormonus. „Galbūt kažkoks hormoninis sutrikimas, genetinis polinkis, stresas ar kt. priežastis gali lemti liaukų suaktyvėjimą,“ – svarsto pašnekovė. Nemažai specialistų diskutuoja ir apie netinkamos mitybos įtaką. „Prieš kelis dešimtmečius buvo manoma, kad mityba turi įtakos akne spuogų atsiradimui. Būdavo kuriamos dietos, kuriomis ribojamas baltymų, riebalų kiekis, raginama mažiau vartoti alkoholio. Vėliau požiūris keitėsi, manyta, kad tiesioginio ryšio tarp mitybos ir jaunatvinių spuogų nėra,“ – prisimena G. Valančienė.

Pasak jos, dabar vėl kyla diskusijų, kad paprastieji spuogai susiejami su daug angliavandenių (cukrų) turinčio maisto, pieno baltymų, alkoholio vartojimu. Pastebima, kad pavalgius riebesnio maisto, saldumynų arba išgėrus alkoholio, spuogai paūmėja, suaktyvėja. „Jeigu valgai daugiau riebalų, suaktyvėja riebalinių liaukų veikla, išsiskiria daugiau sekreto. Didelis saldumynų kiekis kraujyje kelia insulino kiekį, o insulinas veikia visą hormoninę sistemą, tokiu būdu, vėlgi, skatina riebalinių liaukučių veiklą,“ – pasakoja specialistė. Ji pataria turintiems jaunatvinių spuogų žmonėms mažiau valgyti saldumynų. „Jie spuogams įtakos turi, tačiau tikrai nėra pagrindinė spuogų atsiradimo priežastis,“ – tikina G. Valančienė. Be to, spuogams atsirasti įtakos gali turėti ir stresas. „Jo metu suaktyvėja riebalinių liaukų veikla,“ – paaiškina dermatologė.

Nespaudykite spuogų

Pasak G. Valančienės, didžiausia klaida, kurią daro beveik kiekvienas paauglys ir jau suaugęs žmogus, tų neestetiškai atrodančių spuogų spaudinėjimas. „Suprantama, kad odą niežti, ji sudirginta, todėl rankos pačios kyla maigyti ir spaudyti tuos spuogus. Šitaip mikroorganizmus dar labiau platinate, o bakterijos gali patekti į kraują. Be to, paaugliai gana dažnai spuogus spaudo nešvariais pirštais, taip užkrečiama aplinkui spuogus esanti oda,“ – netinkamą elgesį peikia odos gydytoja. Be to, pasak jos, spaudant spuogus pažeidžiama pati riebalinė liaukutė. „Patenkame tarsi į užburtą ratą, nes per pažeistą liaukutę pilnai nepasišalina sekretas, jis vėl kaupiasi, stiprėja uždegimas,“ – tęsia pašnekovė.

Prireiks kantrybės

Pašnekovė pastebi, kad ir medikams, ir patiems ligoniams kovoti su nemaloniais jaunatviniais spuogais nėra lengva. „Kadangi jų atsiradimo ir vystymosi priežastis ne viena, yra kelios grandys, kurias visas reikia reguliuoti. O tai užtrunka ir laiko, ir prireikia daugiau kantrybės,“ – pastebi odos gydytoja G. Valančienė. „Sergantiesiems ne tik kemšasi poros, bet yra padidėjęs odos ragėjimas, kurį taip pat reikia mažinti,“ – tvirtina dermatologė.

Bakterijas naikinti padeda antibiotikai, kartu rekomenduojamos priemonės, kurios padeda atkimšti poras ir valyti veidą. „Gydymas ilgas ir nuobodus, – nieko paguodžiamo negali pasakyti pašnekovė. – Tris ir daugiau mėnesių reikia laikytis griežtų medikų nurodymų ir efektą pasieksite.“ G. Valančienė tikina, kad kovojant su spuogais būtinas kompleksinis gydymas. „Televizija reklamuoja kosmetologines, o ne gydomąsias priemones. Jos padeda tik tais atvejais, jei oda tik šiek tiek linkusi riebaluotis, tačiau ryškios problemos nėra. Jei yra diagnozuota aknė, tai reikia rinktis medicinines priemones. Tokių tikrai yra, galima rasti vaistinėse, pasikonsultavus su gydytoju,“ – spuogų išvargintus pacientus ramina gydytoja.

Asociatyvi nuotr.

Prausikliai, kremai, antibiotikai...

Atidžiai apžiūrėjęs jūsų spuogus, medikas pirmiausia patars kasdien naudoti gydomuosius prausiklius. „Du kartus per dieną reikia valyti veidą specialiu prausikliu. Jis nuriebalins veidą, prausiklis sumažins odos ragėjimą, be to, dauguma jų turi antibakterinį poveikį. Priemonės sudėtyje nėra antibiotikų, tačiau naudojamos augalinės ar cheminės medžiagos, kurios stabdo bakterijų dauginimąsi,“ – pataria odos gydytoja. Nuprausus odą, reikėtų ją tepti kremu, kuris turi panašų poveikį kaip ir prausiklis. „Jeigu pacientą kamuoja uždegiminiai spuogai, medikas gali rekomenduoti ir vietinio veikimo antibiotikus, iš kurių vienas efektyviausių yra klindamicinas. Nuo senų laikų naudojamas benzoilperoksidas, kuris neleidžia bakterijoms daugintis, šiek tiek pašviesina ir dezinfekuoja odą. Šios priemonės tepamos ant odos vieną ar du kartus per dieną,“ – vardija dermatologė.

Estetinis vaizdas – ypač paaugliams – taip pat labai svarbus. Todėl gydytoja pataria nenuleisti rankų ir pasitarti su specialistais. „Specialių maskuojamųjų produktų yra, tačiau nedarykite klaidos ir nesirinkite reklamuojamų produktų arba tų, kuriuos siūlo kosmetikos parduotuvės. Jų produktai tinka tik sveikai odai. Kai ji serga, reikia medicininių priemonių,“ – dar kartą primena pašnekovė. Pasak jos, yra gydomųjų kremų, kurie turi ir maskuojamąjį efektą.

Laikui bėgant nuriebalinantys prausikliai ir kremai gali išsausinti odą, todėl kartais tenka naudoti ir papildomą drėkinamąją priemonę.

Pagalba iš vidaus

Jeigu vietinio veikimo vaistai neduoda laukiamo efekto, tam tikrais atvejais, gydytojas gali paskirti ir sisteminius (geriamuosius) antibiotikus. „Jie stabdo bakterijų dauginimąsi, naikina jas ir veikia priešuždegiminius procesus. Trumpo kurso nepakanka, gydymas gali užtrukti 6–8 savaites ir ilgiau. Galimi šalutiniai poveikiai. Būtina gydytojo kontrolė,“ – perspėja G. Valančienė.

Jeigu priimtina ir yra poreikis, merginoms, kovojančioms su aknės spuogais, medikai gali pasiūlyti kombinuotus kontraceptikus. „Tai – kombinuoti preparatai: moteriškieji hormonai ir antiandrogenai, kurie mažina vyriškųjų hormonų gamybą ir slopina jų pasireiškimą. Jų poveikis yra efektyvus. Tačiau reikia pasverti visus „už“ ir „prieš“: ar jums reikia kontracepcijos, ar normali hormonų koncentracija kraujyje. Turėtų pakonsultuoti ginekologas. Odos gydytojai pastebi, kad hormonai padeda kovoti su spuogais, tačiau reikia įvertinti ir galimo šalutinio poveikio riziką,“ – pataria pašnekovė.

Visi išvardinti metodai ir būdai padeda susidoroti su jaunatviniais spuogais, o bėgant metams kiekvieno žmogaus hormoninė sistema susitvarko ir veikia kaip gamtos numatyta. „Spuogų pasireiškimas mažėja ir dažniausiai baigiasi praėjus lytiniam brendimui. Gali likti įvairių liekamųjų reiškinių: randelių, dėmelių. Šiuos kosmetinius defektus taip pat galima koreguoti įvairiausiais metodais,“ – guodžia G. Valančienė.