Rudeninei sėjai labiausiai tinka lietuvių pamėgti polikarbonatiniai šiltnamiai su storesne danga.

Ruoškite dirvą naujai sėjai

Net ir atšalus orams, socialiniuose tinkluose daržininkai dalijasi gražiai žaliuojančių, daug vaisių užmezgusių agurkų nuotraukomis. Šiltamėgiams augalams visiškai užtenka rudens saulės šilumos, o žalumynams jos reikia dar mažiau.

Todėl jei šiltnamio sezoną jau baigėte, pats laikas pradėti jį iš naujo. Dabar svarbiausia gerai paruošti dirvą sėjai.

Perkaskite šiltnamio žemę ir gerai priliekite – rudenį ji visada būna pernelyg sausa, nes nokstant vėlyvųjų veislių pomidorams, šiltnamiai beveik nelaistomi.

Trąšų šiuo metu daug nereikia, todėl galite ir visai netręšti. Ypač, jei buvote pasėję garstyčių, žirnių, facelijų ar kitų dirvą praturtinančių augalų.

Labiau tinka ankstyvos veislės

Spalį pasėję špinatų, salotų ir krapų, lapkričio pabaigoje tikrai turėsite kuo praturtinti stalą. Kad žalumynai greičiau augtų, sėkite ankstyvųjų veislių augalus.

Paprastai ilgiausiai trunka, kol augalai sudygsta. Fotosintezei reikia saulės šviesos, todėl dygimo procesą rekomenduojama pagreitinti. Tam yra labai paprasta, visų daržininkų išbandyta liaudiška priemonė – sėklų drėkinimas.

Prieš sėją, palaikykite sėklas subėrę į drėgną medvilninį skudurėlį. Salotų sėkloms padaiginti užteks poros – trejeto dienų, krapų ir petražolių sėkloms sudaiginti reikės daugiau laiko, maždaug 4 – 5 dienų. Ilgiau drėkinti nereikėtų, kad sėklose nepradėtų daugintis grybeliai.

Asociatyvi nuotr.

Nebijo net šalčių

Salotų sėkloms dygti užtenka 4 laipsnių šilumos, auga esant 10 – 20 laipsnių. Traškius lapelius užaugina per 4 – 6 savaites. Greičiau užauga lapinės salotos, tačiau skinamosios „tarnaus“ ilgiau – skindami apatinius lapelius, žalumynu džiaugsitės net kelias savaites. Juo labiau jog salotos yra pakankamai atsparios šaltukui: pakelia net 6 laipsnių šaltį.

Žiemą galima sėkmingai užsiauginti krapų. Tai žalumynas, kuris ne tik virtuvę pripildo vasaros kvapų, bet ir aprūpina mus vitaminu C bei daugeliu mineralinių medžiagų. Krapai sudygsta per 10-15 dienų, sulapoja maždaug per mėnesį. Krapai geriausiai auga esant apie 16-18 laipsnių temperatūrai.

Po sėjos špinatai užauga maždaug per mėnesį. Kai špinatai bus maždaug 5 cm aukščio, skinkite atskirus lapus arba nupjaukite visą stiebą, jo palikdami 2,5 virš žemės, kad atželtų.

Prailgins derėjimo sezoną

Kai kurių žalumynų šiltnamyje sėti neverta – dygsta per ilgai, o sutrumpėjusi diena trukdo sėkmingam augimui. Bet yra kelios išeitys.

Petražoles galima sodinti šaknimis arba pernešti į šiltnamį darže augusius augalus. Tai leis žalių lapelių turėti visą žiemą.

Tas pats ir su salierais, žieminiais svogūnais, šalavijais, rozmarinais. Prie namų neturintys šiltnamių, darže augusius žalumynus gali pasodinti į lovelius ar kibirus. Tokį „daržą“ lengva įkurdinti dengtoje terasoje arba įstiklintame balkone.

Taip prailginsite augalų tarnavimo sezoną, o ir nemažai sutaupysite, nes žalumynų nereikės pirkti. Jei kibirus nudažysite ryškiomis spalvomis, dar ir papuošite savo namus vasariškais akcentais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją