„Mums svarbu, kad mūsų ambasados Minske ir konsulato Gardine darbas būtų kuo mažiau sutrikdytas. To reikia ne tik vykdant konsulines funkcijas, išduodant vizas Baltarusijos piliečiams, palaikant ryšį su diaspora, bet ir bendraujant su pilietine Baltarusijos visuomene.

Baltarusija pateikė kategoriškus reikalavimus drastiškai sumažinti akredituotų Lietuvos diplomatų skaičių – pareikalauta išsiųsti vienuolika.

Tam, kad sumažintume įtampą, kartu su Lenkija priėmėme sprendimą pakviesti mūsų ambasadorius konsultacijų į sostines ir taip išsaugoti galimybę toliau palaikyti diplomatinius santykius.

Įvertinę įvairias aplinkybes ir rizikas, nusprendėme atšaukti dar penkis Lietuvos diplomatus tikėdamiesi, kad šis žingsnis bus pakankamas tam, kad būtų išlaikytos dialogo galimybės. Kartu Baltarusijos Užsienio reikalų ministerijai pabrėžėme, kad bus taikomos atitinkamos atsakomosios priemonės, jei Baltarusija imsis tolesnės eskalacijos“, – teigė užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Atstovė dar kartą pakartojo anksčiau ministro išsakytus žodžius, kad „nedraugiškas faktinės Baltarusijos valdžios žingsnis dėl diplomatinių kontaktų mažinimo tik dar labiau prisideda prie Minsko saviizoliacijos“.

Jau anksčiau atšaukė ambasadorių konsultacijoms

Kaip skelbė BNS, Lietuva kviečia konsultacijų savo ambasadorių iš Minsko Andrių Puloką, nurodė Užsienio reikalų ministerija (URM).

„Mūsų tikslas maksimaliai išsaugoti diplomatinius kontaktus. Tokią žinią nusiuntėme ir Baltarusijos pusei, su kuria kol kas sutarėme, kad laikinas ambasadorių pakvietimas konsultacijoms pasitarnautų įtampos mažinimui ir padėtų išsaugoti diplomatinį atstovavimą ambasadorių lygiu. Kartu su lenkais jau priėmėme sprendimą kviesti ambasadorius iš Minsko konsultacijų“, – pranešime spaudai pirmadienį pareiškė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasak ministro, dėl personalo nemažinimo bent kol kas sutarti nepavyko, bet, jei Baltarusija ir toliau reikalaus, bus imtasi adekvačių – „veidrodinių“ – priemonių.

Visus savo veiksmus URM toliau koordinuojasi su Lenkija ir su kitomis Europos Sąjungos (ES) šalimis narėmis.

Kaip pranešė URM, yra intensyviai konsultuojamasi dėl Minsko režimo reikalavimo, kad Lietuva ir Lenkija sumažintų savo darbuotojų ambasadose Baltarusijoje skaičių. L. Linkevičius telefonu kalbėjo su ES vyriausiuoju įgaliotiniu Josepu Borrelliu, Lenkijos užsienio reikalų ministru Zbigniewu Rau bei Vokietijos užsienio reikalų ministru Heiko Maas.

Solidarizuodamosis su Lietuva ir Lenkija savo ambasadorius Baltarusijoje atšaukė Slovakija, Estija ir Latvija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)