Draudimas rūkyti balkonuose yra žingsnis link gerovės valstybes

Ekonomistas Žydimantas Mauricas savo asmeninėje „Facebook“ paskyroje teigia, kad priėmus šį sprendimą Lietuva priartėjo prie gerovės valstybės modelio. Savo teiginį jis aiškina taip: „Gerovės valstybės tikslas yra apibrėžiamas kaip „didžiausias gėris, didžiausiam skaičiui žmonių“ t. y. aksimizuojamas bendras visos visuomenės gėris/gerovė.“

Jo teigimu, rūkymo balkonuose draudimo įstatymai skatina gyventojus ieškoti kompromiso, o jeigu nepavyksta susitarti, tuomet atsiranda galimybė ginti savo teises kreipiantis į policiją. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad šių draudimų praktika taikoma ir kitose šalyse – Latvijoje, Šveicarijoje ir dalyje JAV valstijų.

„Tiek rūkymo balkonuose įstatymai (beje, Latvija tokį įstatymą jau turi) yra geri tuo, kad skatina pačius gyventojus susitarti t. y. jei niekas nesiskundžia, policija ar viešosios tvarkos pareigūnai patys nebaudžia pažeidėjų. Panaši tvarka yra „draudimų“ šalyje Šveicarijoje, kurioje kiekvieno daugiabučio laiptinėje yra prikabinta taisyklių knygelė, kurią privalu visiems perskaityti ir laikytis joje aprašytų apribojimų. Jei kuris gyventojas piktybiškai nesilaiko taisyklių, tuomet įsikiša policija (ten ekstremaliu atveju gali net iškraustyti iš buto). Kitoje „draudimų“ valstybėje JAV dalis valstijų ir miestų yra įvedę nerūkymo zonas daugiabučiuose (t. y. ten ne tik balkonuose, bet ir savo butuose negalima rūkyti). Principas visur panašus: maksimizuoti visuomenės gerovę.“

Kodėl reikėjo tokių įstatymo pataisų?

Seimo Sveikatos reikalų komiteto teigimu, žmonėms reikia teisinio mechanizmo, kuris padėtų apsisaugoti nuo nepageidaujamo kaimynų rūkymo, kuris kelia pavojų jų sveikatai.

„Sulaukiama vis daugiau kritikos ir skundų, kad dėl neatsakingo kaimynų elgesio žmonės neturi galimybės apsaugoti savęs ir savo vaikų nuo pasyvaus rūkymo keliamų pavojų sveikatai. Tabako dūmai dėl savo fizinių savybių dažnai ir dideliais kiekiais patenka į kaimynų butus – kaimynai arba verčiami pasyviai rūkyti savo namuose, arba negali vėdinti kambarių, naudotis savo balkonais, jiems sukeliami ne tik nepatogumai, bet ir žalojama jų sveikata“, – įstatymo pataisų priežastis aiškino Seimo Sveikatos reikalų komitetas.

Rūkymas daugiabučio balkone

Seimo opozicija tokį valdančiųjų sprendimą kritikuoja

Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kiek anksčiau portalui Delfi teigė: „kad šis įstatymo pakeitimas sukuria įrankį žmogui kreiptis ir skųstis dėl kaimynų.

„Kur yra didžioji yda šio projekto – kad mes duodame įrankį vienam bet kokiam, kad ir konfliktiškam žmogui iš didžiulės namo bendrijos, kreiptis ir skųstis dėl kaimynų. Ir pagal šį įstatymo projektą ir galima tai daryti. Vienas žmogus galės diktuoti, šokdinti šimtą žmonių“, – komentavo V. Čmilytė-Nielsen.

Jos teigimu, kils įstatymo įgyvendinimo problemų, atsiras papildoma darbo našta policijai.

„Įgyvendinimo prasme matome labai daug problemų. Ir taip būtų apkraunama policija mažareikšmiais dalykais“, – tikino Liberalų sąjūdžio vadovė V. Čmilytė-Nielsen.

Valdantieji kritiką atmeta

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis mano, kad rūkymas yra toks malonumas, kurį reikia suderinti su nerūkančiais kaimynais.

„Čia nesvarbu, ar žmogus yra pozicijoje, ar opozicijoje, kiekvienas supranta tikriausiai, ką tai reiškia kaimynams. Iš tikrųjų rūkymas yra toks malonumas, kurį reikia suderinti su aplinkui gyvenančiais žmonėmis, kurie nerūko“, – žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis. Vienas iš pataisų iniciatorių „valstietis“ Tomas Tomilinas mano, kad tai yra visiškai naujas požiūris į problemą ir naujo tipo visuomenės susitarimas (elgesio algoritmas). Žmogus, kenčiantis dėl pasikartojančio pasyvaus rūkymo ir nesulaukiantis savo kaimynų pagalbos galėtų ginti savo teises, kreiptis į savivaldą ar policiją.

Strasbūro teismas gina prigimtines žmogaus teises

Teisė nebūti žalojamam savo nuosavame bute yra absoliuti. Nėra teisės rūkyti bet kur, bet yra prigimtinė teisė nebūti žalojamam ir prigimtinė teisė saugoti savo būstą.

Europos Žmogaus Teisių Teismas pripažino, kad tabako dūmų tarša ir kvapai pažeidžia teisę į būsto neliečiamybę, užkerta kelią netrukdomai naudotis privačios nuosavybės patogumais.

Policija tikisi, kad įsigaliojus įstatymo pataisoms jų vaidmuo bus minimalus

Anot Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjo Ramūnas Matonis, policija į konfliktus dėl rūkymo pažeidžiant įstatyme numatytą tvarką būtų įtraukiama tik kritiniu atveju.

„Ten mintis yra ta, kad pirmiausia kaimynai sprendžia savo problemas, o jeigu nesusitaria, savivaldybė, o policija tik išskirtinais atvejais kišasi“, – portalui Delfi komentavo Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

Rūkymas daugiabučio balkone

Pasyvaus rūkymo pavojai

Pasaulyje pasyvus rūkymas kasmet nusineša 603 tūkstančius nerūkančiųjų gyvybių, teigiama Švedijos Nacionalinės sveikatos ir gerovės tarybos finansuotame tyrime. Taip pateikiami pasyvaus rūkymo pavojai:

1. Ūmus pasyvaus rūkymo poveikis pasireiškia akių sudirginimu, čiauduliu, sloga, kosuliu, pykinimu, galvos skausmais ir kitais simptomais.
2. Ilgainiui pasyvus rūkymas gali 25–30 procentais padidinti širdies ligų riziką ir 20–30 procentais padidinti plaučių ligų riziką.
3. Pasyvus rūkymas gali sukelti plaučių vėžį net tiems žmonėms, kurie niekada nerūkė.
4. Rizika susirgti astma žmonėms, veikiamiems aplinkoje esančių tabako dūmų, išauga 40–60 procentų.
5. Tabako dūmams ypač jautrūs vaikai. Jie dažniau serga astma, kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis, vidurinės ausies uždegimu. Staigios kūdikių mirties sindromas taip pat yra susijęs su pasyviu rūkymu.

Anoniminiai komentatoriai liejo pyktį ir džiaugsmą

Anoniminiai komentatoriai viešojoje erdvėje buvo ypač aktyvūs. Vieni pasisakė „už“, o kiti „prieš“, vyravo nuomonių įvairovė. Komentarai neredaguoti, juose vartojama norminė kalba, pasitaiko gramatikos, sintaksės ir logikos klaidų:

· „Labai gerai, seniai reikėjo. Vasarą langų atsidaryt neįmanoma per šituos smirdalius. Nuodija save ir kitus aplinkui, fui.“

· „Valio! Atsibodo traukiantys cigaretes kaimynai. Gali varyt į lauką ir sėkmingai save nuodytis. Arba pirkt namą užmiesty, ką anksčiau mums, nerūkantiems, siūlydavo.“

· „Absurdiškas įstatymas, nors aš ir nerūkau.“

· „Visiems labai juokinga dėl šio draudimo? Patys būtumėte susidūrė su tokiais kaimynais, kai negali langų atidaryti, nes pastoviai rūko. Pažiūrėčiau kaip jums būtų smagu vasara namie sedėti kai +30 ir viskas tabaku prasmirdę.“

Aurimas Šidlauskas

· „Šiaip niekada nekomentuoju, bet nesusilaikysiu šį kartą. Rūkymas, tai lėtas savęs žudymas. Užsicypkit rūkaliai, bet tai neginčyjama tiesa – kieme 21 amžius ir laikas suprasti tai. Jei žmogus dėl savo neišprusimo sąmoningai sau kenkia, tai jo reikalas. Ir čia jo teisės baigiasi. Nori – pjauk šaką, ant kurios sėdi. Ir nepergyvenk, kai liga tave paguldys. Bet dėl tokio lėto savęs ruošimo iškeliavimui į anapilį neturi kentėti tie, kurie gyvena sveikai. Lietuvai reikalinga sveika visuomenė, nes pasirinkę sveiką gyvenimo būdą žmonės dažniausiai gyvena ilgiau, kurią tą sveiką visuomenę, ilgiau moka mokesčius.“

· „Na dabar tai bus pipiec. Bele koks nelabai gudrus kaimynas sėdės WC ir rūkys, o man tada jau ne pro langus dvoks, o visame bute. Nu kokio nukvakimo reikia, kad tokius įstatymus priiminėti?“

· „Puiki naujiena! Labai retai, bet pati irgi kartais parūkau, tačiau labai džiaugiuosi šiuo sprendimu. Nebuvo normalu, kad žmonės atsidaro langus norėdami išsivėdinti savo miegamuosius ir vaikų kambarius, o jie prisipildo rūkalų dūmų. Tai ne draudimas, tai normali taisyklė. Gal bus iš pradžių keista, bet priprasime. Kai kavinėse ir baruose uždraudė rūkyti irgi visi rėkė, bet dabar net sunku įsivaizduoti, kad kažkada tokia nesamonė buvo. Žodžiu – valio!“

· „Ačiū, Seimo rinkimuose už idijotus daugiau nebalsuoju.“

· „Seimas sprendžia patį aktualiausią klausimą ... gaišta...svarsto ...nebėra problemų Lietuvoj ? Ar seimūnų makaulės rimtesnių dalykų nebeišgali spręst???“

· „Kiek ilgai laukti reikėjo, pagaliau.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)