Pamirškite deimantus, smaragdus ir rubinus. Šiais laikais išrankūs kolekcionieriai dairosi juvelyrinių dirbinių su retais ir įsimintinais brangakmeniais, kurių rasti kartais beveik neįmanoma.

Šie stulbinantys brangakmeniai tokie trokštami dėl to, kad pasižymi neįtikėtinais vaizdiniais efektais, pavyzdžiui, keičia spalvą kaip aleksandritas, arba susidaro dėl unikalių organinių procesų, kaip, pavyzdžiui, strombidės perlai.

Kalbant apie puikiausius brangakmenius nepaprastai svarbi jų kilmė – tad leiskimės į ekskursiją po visą pasaulį ir atraskime įdomiausių rinkos brangakmenių istorijas.

Peridotas — Mianmaras

Peridotas – vienas seniausių žinomų pasaulio brangakmenių, kurį vertindavo dar senovės egiptiečiai, jį vadindavę „saulės akmeniu“. Lyginti šį brangakmenį su žvaigždėmis pasirodė buvę labai įžvalgu – peridoto kristalų rasta į Žemę atskriejusiuose meteorituose ir NASA erdvėlaivių surinktų kometų dulkių mėginiuose.

Peridoto atspalvių būna įvairių. Žaliausi iš jų kartais tokie sodrūs, kad prieš patikrinant laboratorijoje laikomi smaragdais. Peridotas pasižymi dviguba refrakcija – tai reiškia, kad nuo jo briaunelių atsispindi daugiau šviesos, todėl jis spinduliuoja ir žėri tarsi deimantas.

Geriausi peridotai tradiciškai randami Mianmare, kur jie mėgstami dėl ryškių ir sodrių spalvų. Čia matomame „Verdura“ vėrinyje surinkti 55 pagalvėlės formos peridotai, sveriantys daugiau kaip 275 karatus.

Peridoto kristalas

Aleksandritas — Rusija

Šis nepakartojamas brangakmenis, pasižymintis nepaprastai reta savybe mainyti spalvas, pirmą kartą buvo rastas Rusijos Uralo kalnuose 1830 m. ir pavadintas vardu princo, vėliau tapusio caru Aleksandru II‑uoju. Brangakmenis spalvą keičia skirtingoje šviesoje: dienos šviesoje jis atrodo žalias arba žalsvai melsvas, o dirbtinėje šviesoje įgyja raudoną ar violetinį atspalvį.

Rusijos kasyklose, kuriose pirmiausia buvo išgaunamas šis brangakmenis, gavyba šiandien ribojama, tačiau jo atsargų taip pat rasta Šri Lankoje, Brazilijoje ir Rytų Afrikoje. Aleksandritas – vienas brangiausių pasaulio brangakmenių. Aukščiausios kokybės sodrių atspalvių ir spalvas mainančių egzempliorių kaina gali siekti iki 70 000 dolerių už karatą.

Žinoma, dauguma brangakmenių sveria daugiau negu vieną karatą, todėl didesni egzemplioriai nepaprastai vertingi.

Paraibos turmalinas — Brazilija

Turmalino būna įvairių spalvų, tačiau tik pačios ypatingiausios ir įstabiausios iš jų turi savus pavadinimus. Paraibos turmalinas, išsiskiriantis savo baseiną primenančia žydra spalva, pirmą kartą atrastas Paraiboje, Brazilijoje, devintajame dešimtmetyje. Regione glūdintys vario telkiniai suteikia brangakmeniui turkio atspalvį, geriausiuose egzemplioriuose žėrintį lyg elektra. Keletas šio turmalino telkinių rasta ir Mozambike bei Nigerijoje, tačiau ten vario mažiau, todėl spalva ne taip traukia akį.

Daugelis puristų tikraisiais Paraibos turmalinais laiko tik tuos brangakmenius, kurie randami pirmosiose kasyklose, todėl brangakmeniai iš Brazilijos parduodami brangiau. Pirmosios kasyklos dabar uždarytos, tad Pietų Amerikos turmalinų atsargos sumažėjo. O tuo pačiu metu daugelis kolekcionierių praėjo atrasti jų grožį.

Šie pokyčiai atsiliepė rinkai. Niujorko „Sotheby‘s“ aukciono juvelyrikos skyriaus vadovas Quigas Bruningas teigia: „Pastebime, kad aukštos kokybės Paraibos turmalino paklausa aukcionuose per pastaruosius keletą metų nepaprastai išaugo.“ Dabar šių turmalinų kainos pasiekė rekordines aukštumas.

Turmalino grupės akmenys

Grandidieritas — Madagaskaras

Grandidieritas toks retas, kad daugelis kolekcionierių nėra apie jį nė girdėję, o ką jau bekalbėti apie pamatymą savo akimis. Pirmą kartą šis brangakmenis atrastas Madagaskare 1902 m. Aukštos kokybės brangakmenių klasei priskiriamų grandidieritų tuo metu rasta labai mažai (kriterijus atitiko tik 1 iš 10 000 grandidieritų), todėl juvelyriniams dirbiniams šis brangakmenis nenaudotas iki 2014 m., kai didelis jų kiekis rastas pietų Madagaskare.

Aukščiausios kokybės grandidieritas būna labai sodrios žalsvai melsvos spalvos. Paprastai jie gana maži. Praeitais metais „Phillips“ pardavė pirmąjį, ir, ko gero, vienintelį į aukcioną patekusį grandidieritą: išskirtinį 4,78 karatų neaptaisytą brangakmenį, kuris parduotas už 52 500 dolerių – beveik po 11 000 dolerių už karatą.

Pasak „Phillips“ juvelyrikos skyriaus viceprezidentės Susan Abeles, aukcione dalyvavo išrankiausi brangakmenių kolekcionieriai, kurie „suvokė, kad brangakmenis unikalus ir išskirtinis. Greičiausiai jie nepažįsta nė vieno kito kolekcionieriaus, savo kolekcijoje turinčio brangakmenių klasei priskirtino grandidierito.“ Šiandien tik nedidelė grupelė specializuotų įmonių pagal užsakymus gamina grandidierito papuošalus.

Grandidieritas

Padparadžos safyras – Šri Lanka

Tai – vienas rečiausių prabangių spalvų safyrų, randamas Šri Lankoje, kur buvo vertinamas jau daug šimtmečių. Jis išsiskiria rausvai rožiniu atspalviu, o jo pavadinimas kilęs iš sinhalų kalbos žodžio, reiškiančio lotoso žiedą, kuris būna panašios spalvos. „Retas rožinės ir oranžinės spalvos derinys safyrui suteikia tiek ryškumo ir šilumos, tiek švelnios, subtilios tekstūros“, – paaiškina Niujorko aukciono „Sotheby’s“ juvelyrikos skyriaus vadovas Q. Bruningas.

Šios spalvos nerandama jokiame kitame natūraliame brangakmenyje, o patys vertingiausi padparadžos safyrai pasižymi itin sodria, tropikų saulėlydį primenančia spalva. Panašių safyrų rasta ir Rytų Afrikoje, tačiau daugelis juvelyrų ir kolekcionierių mano, kad tikrų padparadžos safyrų galima rasti tik Šri Lankoje.

Dėl ribotos pasiūlos geriausi šio brangakmenio pavyzdžiai labai brangūs.

Tanzanitas — Tanzanija

Ryškus melsvai violetinis tanzanitas randamas tik vienoje vietoje visame pasaulyje – Tanzanijoje. Geologai teigia, kad tanzanito telkiniai susiformavo tuo pačiu metu, kaip ir Kilimandžaro kalnas. Tarp pasislinkusių tektoninių plokščių slypėjęs retas cheminis elementas vanadis suteikė šiems kristalams stulbinančią spalvą.

Tanzanitas
Kadangi jis susikūrė tokiomis neįprastomis sąlygomis, ekspertų nuomone, tanzanito galima rasti tik Mererani regiono kalnuose. Gali būti, kad po 30 metų tanzanito kasyklos ištuštės, todėl naujų tanzanitų nebebus – jie taps tikrais kolekcionierių brangakmeniais. Vartotojai tanzanitą atrado tik septintojo dešimtmečio gale, kai „Tiffany & Co.“ suteikė šiam brangakmeniui pavadinimą ir visam pasauliui pristatė jį įspūdingoje juvelyrinėje kolekcijoje. Šiam kristalui būdingas pleochroizmas – t. y., šviesai krintant skirtingomis kryptimis jis įgauna skirtingą mėlynos ir violetinės spalvos atspalvį.

Labiausiai vertinami tanzanitai pasižymi sodria violetine spalva, kuria skiriasi nuo kito žymaus mėlyno brangakmenio – safyro.

Strombidės perlai — Karibų jūros regionas

Kaip ir tikri perlai, strombidės perlai susiformuoja moliuske, tačiau atsiranda ne iš perlamutro. Jie – akmens darinys. Prieš daug amžių tiek strombidės, tiek įprasti perlai būdavo atsitiktinai randamai gamtoje, todėl buvo labai reti, o jais puošdavosi tik didikai ir karaliai. Šiandien tikri perlai auginami dideliais kiekiais, todėl ir laukinių perlų paklausa sumažėjo.

Tačiau strombidės perlų dirbtinai auginti negalima, todėl jie nepaprastai reti ir patenka į brangiausių brangakmenių gretas. Rožiniai strombidės perlai randami tik Karibų jūros regione, didžiosios strombidės kriauklėje. Nors didžiųjų strombidžių regione daug, tikimybė rasti joje perlą siekia tik nuo 1 iš 10 000 iki 1 iš 15 000, o ir tada aukštos kokybės brangakmeniams priskirtinų perlų tebūna 10 proc. Strombidės perlai būna balti, rausvi, raudoni ir rudi, tačiau geidžiamiausia – tamsi rožinė kramtomosios gumos spalva.

Šių perlų paviršius pasižymi išskirtine „liepsnos“ struktūra – paviršius atrodo tarsi išvagotas neryškių liepsnos liežuvėlių. Šie perlai glotnūs, blizgūs ir kartais lyginami su porcelianu.

Žvaigždinis safyras — Šri Lanka

Kai kurie brangakmeniai, tarp jų ir safyrai, pasižymi savybe, vadinama asterizmu – t. y., kai šviesa tam tikru kampu krinta ant brangakmenio, jo paviršiuje matoma žvaigždė. Nors žvaigždiniai safyrai buvo labai populiarūs penktajame ir šeštajame dešimtmetyje, dabar jie šiek tiek primiršti. Tačiau išrankūs kolekcionieriai juos vis dar vertina.

Šie reti safyrai randami Šri Lankoje ir Madagaskare, tačiau už kilmę svarbiau žvaigždės dailumas. Žvaigždiniai safyrai atrodo labai glotnūs. Geriausiuose egzemplioriuose nupoliruoto brangakmenio centre susidaro ryški ir gerai matoma žvaigždė. Šie brangakmeniai turi daug adatėles primenančių inkliuzijų, susikertančių pačiame centre – nuo jų atsispindėjusi šviesa sudaro iliuziją, kad paviršiuje matoma žvaigždė.

Padparadscha safyras
Žvaigždės kokybė priklauso nuo keleto veiksnių. Kaip paaiškina „Oscar Heyman“ atstovas Tomas Heymanas: „Geriausiuose safyruose dėl asterizmo atsiranda tiesios, vienodu atstumu pasiskirsčiusios juostos, susikertančios brangakmenio centre. Kolekcionieriai ieško egzempliorių, kuriuose pagrindinė juosta kerta akmens ašį.“

Asterizmas būdingas daugelio spalvų safyrams, tačiau geriausios kokybės safyrais laikomi mėlyni safyrai.

Juodasis opalas — Australija

Dėl ypatingų geologinių savybių Australijoje randama 95 proc. viso pasaulio opalų, o kai kurių rūšių nerandama niekur kitur. Stulbinantys juodieji opalai – garsiausi ir labiausiai vertinami iš visų opalų.

Juodasis opalas
Nors ir vadinamas juoduoju, šis opalas pilnas ryškių ir gyvybingų spalvų (dažniausiai žalios ir mėlynos), žaižaruojančių tamsiame paviršiuje.

Garsiausi ir labiausiai vertinai opalai randami trijuose mažuose miesteliuose. Pats žymiausias iš jų – tai Lightning Ridge miestelis Naujame Pietų Velse.