Smulkūs dalykai, kuriuos darote (ir nedarote), gali jus išvarginti tiek protiškai, tiek fiziškai, o tai gali paversti jūsų dieną sunkiu darbu. Energijos lygis priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant tam tikrus kasdienius įpročius, kurie gali jus išsekinti. Jeigu manote, kad tai, ką darote ryte ir visą dieną, turi įtakos tik tam momentui, smarkiai klystate. Šie nedideli įpročiai gali turėti įtakos jūsų miegui ir nuovargiui netgi kelias dienas arba trikdyti jūsų miegą. Čia pateikiamas kelias svarbiausias, tačiau mažai žinomas priežastis, kodėl kyla kasdienis nuovargis ar suprastėja miego kokybė. Pakeisdami šiuos įpročius, galite kardinaliai pakeisti savijautą.

Moderniosios technologijos

Kai praleidžiate visą darbo dieną prie kompiuterio, telefono ar kito modernaus įrenginio, jūs įsitempiate ir varginate save. Sėdėjimas biure visą dieną be pertraukų gali atimti energiją ir sukelti nuovargį.

Be to, technologijos pakeitė mūsų šiuolaikinį gyvenimą, o tai reiškia, kad dabar esame visada prisijungę prie savo draugų, giminių, naujienų ar savo darbo. Vis dėlto šis per didelis stimuliavimas gali pakenkti mūsų gebėjimui susikaupti, nes daugeliui iš mūsų yra sunkiau „išsijungti“. Dėl mažėja gebėjimas susikaupti ir jaučiamas nuolatinis nuovargis.

Vanduo

Jeigu žmogus geria per mažai vandens, net ir nedidelis dehidratacijos lygis gali sukelti nuovargį. Vos 2% normalaus skysčių netekimo reikalauja daugiau energijos. Dėl dehidratacijos sumažėja kraujo tūris, todėl kraujas tampa tirštesnis. Todėl širdis prasčiau pumpuoja kraują, mažiau deguonies ir maistinių medžiagų pasiekia raumenis ir organus. Išgerdami nuo šešių iki aštuonių puodelių vandens per dieną, galite sumažinti nuovargį ir padėti savo širdžiai efektyviau pumpuoti deguonį ir maistines medžiagas.

Geležies trūkumas

Dėl geležies trūkumo galite jaustis vangiai, irzliai, silpnai ir negalite susikaupti. Padidinkite suvartojamos geležies kiekį, kad sumažintumėte anemijos riziką: pakraukite liesos jautienos, pupelių, tofu, kiaušinių (įskaitant trynį), tamsiai žalių lapinių daržovių, riešutų ir žemės riešutų sviesto ir suporuokite juos su maisto produktais, kuriuose yra daug vitamino C ( vitaminas C pagerina geležies absorbciją valgant kartu).

Pusryčiai

Dažnai žmonės praleidžia pusryčius, o tai gali būti chroniško nuovargio priežastis. Kai miegame, mūsų organizmai ilsisi ir suvartoja dienos metu gautą energiją. Jeigu nevalgote iš ryto, jūsų organizmas paprasčiausiai neturi energijos, todėl jaučiamas nuovargis. Tyrimai parodė, kad valgant baltymus, mononesočiuosius riebalus ir kompleksinius angliavandenius ryte, galite likti sotūs ir energingi visą likusią dienos dalį.

Kompiuteris prieš miegą

Ryški planšetinio kompiuterio, išmaniojo telefono ar apšviesto kompiuterio šviesa gali sutrikdyti natūralų jūsų paros ritmą slopindama melatoniną, hormoną, kuris padeda reguliuoti miego ir pabudimo ciklus, tad rekomenduojama bent dvi valandas prieš einant miegoti nenaudoti jokių išmaniųjų įrenginių.

Per daug kofeino

Tyrimai rodo, jog gerti iki trijų puodelių kavos yra sveika mūsų organizmui. Vis dėlto, jei piknaudžiaujate kava ir kofeinu, tai gali rimtai sutrikdyti miego ir pabudimo ciklą. Kofeinas blokuoja adenoziną, šalutinį aktyvių ląstelių produktą, kuris skatina miegoti. Kofeino vartojimas net šešias valandas prieš miegą daro įtaką miegui, todėl nuo vidurdienio patariama negerti kavos.

Vynas

Taurė vyno prieš miegą gali atrodyti atpalaiduojanti, tačiau išgėrus vyno prieš pat miegą sumažėja jūsų gebėjimas užmigti. Gėrimas prieš miegą keičia mūsų smegenų modelius poilsio metu, kuris buvo susijęs su mieguistumu, galvos skausmu ir dirglumu.

Nuolatinis buvimas namie

Melatonino gamyba priklauso nuo gaunamų saulės spindulių. Kai praleidžiate visą savo laiką namuose, tuomet jūsų organizmas gauna daug mažiau saulės spindulių. Tai gali turėti įtakos mūsų paros ritmui ir mūsų kūno gebėjimui išskirti melatoniną. Tai veikia mūsų energijos lygį ir sukelia nuovargį. Poveikis reguliariai saulės spinduliams nuo penkių iki 10 minučių per dieną gali būti greitas sprendimas dėl energijos trūkumo.

Sportas

Keletas tyrimų rodo, kad reguliarus fizinis krūvis padeda greičiau užmigti ir ilgiau išsimiegoti. Jei mažai sportuojate, greičiausiai jausitės išsekę, nes tai veikia jūsų energijos lygį ir miego kokybę.

Praleidus treniruotę, siekiant taupyti energiją, iš tikrųjų jausitės prasčiau. Reguliarus fizinis krūvis padidina jėgą ir ištvermę, padeda efektyviau veikti širdies ir kraujagyslių sistemai, taip pat aprūpina deguonį ir maistines medžiagas audiniuose.

2016 m. tyrimas taip pat parodė, kad net 15 minučių mankštos per dieną gali pakakti vyresnio amžiaus žmonėms, kad jie jaustųsi geriau. Taigi kitą kartą, kai susigundysite nukristi ant sofos, bent jau eikite greitai pasivaikščioti – nesigailėsite.

Perfekcionizmas

Siekis būti tobulais verčia dirbti daug sunkiau ir ilgiau nei reikia. Kai keliate tikslus, kurie yra tokie nerealūs, kad juos pasiekti yra per sunku arba neįmanoma, ir galų gale nėra jokio pasitenkinimo savimi jausmo. Rekomenduojama nustatyti savo darbo laiką ir pasirūpinti, kad jo laikytumėtės. Laikui bėgant suprasite, kad papildomas laikas, kurį skyrėte, iš tikrųjų nepagerino jūsų darbo.

Prasta mityba

Maistas, kuriame yra cukraus ir paprastų angliavandenių, kurie padidina cukraus kiekį kraujyje, labai kenkia sveikatai ir savijautai. Nuolatiniai cukraus kiekio kraujyje šuoliai, o po jų staigūs kritimai, dienos metu sukelia nuovargį. Laikykitės pastovaus cukraus kiekio kraujyje, kiekvieną valgį turėdami liesą baltymą kartu su sveikais grūdais.

Netvarkingas kambarys

Netvarkingas stalas jus psichiškai vargina, apribodamas jūsų dėmesį ir smegenų galimybes apdoroti informaciją. Kiekvienos dienos pabaigoje įsitikinkite, kad jūsų darbo ir asmeniniai daiktai yra sutvarkyti ir padedami, tai padės jums teigiamai pradėti savo dieną kitą rytą. Jei jūsų biurą reikia pertvarkyti, venkite visiško pribloškimo žengdami po vieną žingsnį: pradėkite tvarkydami tai, ką matote, tada per stalą ir stalčių judėkite po stalčių.

Nekokybiškas miegas

Miego trūkumas visada yra problema, kai kalbama apie lėtinį nuovargį, tačiau šiandieniniame pasaulyje yra tiek daug kitų komponentų, kurie gali nulemti prastą miego kokybę. Jeigu miegate septynias ar aštuonias valandas per parą, tai nereiškia, kad jūsų miegas yra kokybiškas ir kad jūsų organizmas ilsisi.

Dar viena nuovargio priežastis, susijusi su miegu, yra nekokybiškas miegas. Dažnai žmonės turi vaikus, kurie nakties metu rėkia ir taip išbudina tėvus, arba dažnam žmogui pasitaiko triukšmingi, girtuokliaujantys ir triukšmaujantys kaimynai, dėl kurių yra sunku užmigti arba jie išbudina miegančius kaimynus. Nuolatinis buvimas triukšmingoje aplinkoje taip pat kenkia žmogaus organizmui ir sukelia nuovargį.

Prastai savijautai taip pat turi įtakos ir nereguliarus miego režimas. Jeigu, pavyzdžiui, savaitgaliais einate miegoti vėlai, tada išsibalansuoja miego ritmas, tada būna sunkiau užmigti anksti, kas sukelia miego sutrikimus ir nuovargį.

Stresas

Mūsų protėviai jautė stresą tik tada, kai kildavo pavojus gyvybei, bet šiuolaikinis žmogus jaučia stresą dėl gana paprastų dirgiklių, pavyzdžiui, neatliktos užduoties, egzamino, darbo pokalbio, vėlavimo į darbą ar pan.

Dėl šių mažų dirgiklių žmogus patiria nuolatinį stresą, įtemptą būseną, kuri reikalauja daug energijos ir susikaupimo. Moksliniai tyrimai įrodė, jog žmonės, kurie yra nuolat streso būsenoje, turi kraujagyslių ir širdies sutrikimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)