Lietuva dalyvauja europinio kuriamos vakcinos nuo COVID-19 pirkimo procese. Kaip jau skelbta, vakcinai pirkti gali būti išleista daugiau kaip 100 mln. eurų. Tačiau, pasak premjero, suma gali būti ir keletą arba keliolika kartų mažesnė, „priklausomai nuo to, kaip seksis kompanijoms, kurios kuria vakcinas“.

Lietuva linksta priimti sprendimą, kad būtų įsipareigojama pirkti visų septynių gamintojų vakcinų nuo COVID-19, jeigu joms pavyks jas sukurti.

Tai antradienį po valdančiųjų partijų lyderių pasitarimo Seime žurnalistams patvirtino premjeras Saulius Skvernelis.

„Man atrodo, visų koalicijos partijų lyderiai supranta, kad reikia padaryti maksimalius sprendimus, jog mūsų žmonės būtų saugūs, sveiki, gyvi ir kad nebūtų stabdoma ekonomika“, – teigė jis.

Ateityje bus atsižvelgiama, ar žmogus skiepytas

Jau galvojama ir apie tai, kaip paskatinti žmones skiepytis būsima vakcina.

„Mes nesame numatę, kad 100 proc. visi skiepysis. Yra mažesnis skaičius, (…) galvojame, kad turėtų pasiskiepyti apie 70 proc. populiacijos. Gali būti mažiau, bet turime ir variantą B, kad tų vakcinų, kurios pasieks Lietuvą, nereikėtų išmesti. Nors ir to neatmetame, nes galiojimas nebus labai ilgas, bet pasistengsime išnaudoti visas galimybes, kad vakcina maksimaliai būtų panaudota“, – sakė S. Skvernelis po valdančiųjų tarybos posėdžio Seime.

Ministras pirmininkas neatmetė, kad ateityje gali būti siekiama tarptautinių susitarimų, jog sudarant kelionių „burbulus“, kur galima keliauti per pandemiją, būtų atsižvelgiama, ar žmogus skiepytas.

„Jeigu mes tikrai sėkmingai atliksime šituos veiksmus ir vakcina bus veiksminga, tai, įvykus protrūkiams (…), mums nereikės uždaryti nei šalies, nei ūkio, nei ekonomikos, nei patiems užsidaryti, nei izoliuotis. Taip, bus sąlyga – jeigu vėl reikės kalbėti apie kažkokį kelionių „burbulą“, tai natūralu, kad tam, kuris bus pasiskiepijęs, galios visiškai kitos keliavimo, bendravimo, verslo sąlygos, negu tam, kuris priklausys rizikos grupei“, – sakė S. Skvernelis.

Galvojama pirkti visų gamintojų vakcinų

Lietuva linksta priimti sprendimą, kad būtų įsipareigojama pirkti visų septynių gamintojų vakcinų nuo COVID-19, jeigu joms pavyks jas sukurti, rašė BNS.

„Man atrodo, visų koalicijos partijų lyderiai supranta, kad reikia padaryti maksimalius sprendimus, jog mūsų žmonės būtų saugūs, sveiki, gyvi ir kad nebūtų stabdoma ekonomika“, – teigė jis.