Visokie erzinantys „buitiniai perliukai“, jeigu jie pasitaiko retai, santykiams tikrai nekenkia. Tačiau jeigu jų daug, tada gali atsitikti taip, kad buitis užmuš meilę, ir ji „truks trejus metus“, kaip kad byloja stereotipinė frazė.

Įdomu tai, kad vyrus ir moteris erzina skirtingi dalykai. Arba tie patys, bet skirtingame kontekste. Vienas iš labiausiai „užknisančių“ dalykų yra partnerio etiketo prie stalo nebuvimas. Štai Gabrielė pasakoja: „Vienintelis dalykas, kuris mane žiauriai erzina, yra vyro čepsėjimas valgant. Jei tai daro namie, dar galiu pakęsti, bet kai čepsi svečiuose arba restorane, vos susilaikau viso patiekalo neužvertusi jam ant galvos“. Beatričė taip pat nepakenčia, kai vyras negražiai valgo: „Čepsėjimas, arbatinio šaukštelio skalambijimas į puodelio kraštą – iš proto išeiti gali. O blogiausia tai, kad gavęs patiekalą puola valgyti dideliais kąsniais, ryja nesukramtęs, ir jo lėkštė tuoj tampa tuščia, tiesiog gėda viešumoje“. Vyrus irgi kartais erzina moterų elgesys prie stalo, tačiau skirtingai nei moterys, vyrai netoleruoja etiketo nepaisymo tiek viešose vietose tiek namie: „Turbūt labiausiai mane erzina maniškės apsirijimas, amžinas kramsnojimas ir čepsėjimas. Sėdi prie kompiuterio ar televizoriaus ir triauškia, čepsi. Tikrai mane erzina“, – pasakoja Vaidotas.

Vyrus labiausiai erzinantis dalykas yra moters apsileidimas ir, kaip matysime paskui, namų aplinkos netvarka. Rapolas sako, kad nepakęstų, jeigu jo antra pusė apsileistų, apkiaustų, nesilaikytų higienos. Tai jis vadina peiliu santykiams. Paklaustas, ar keli papildomi kilogramai irgi yra apsileidimas, vyriškis atsako, kad nebūtinai: „Jeigu po karantino ar po švenčių, o gal ir po kur kas rimtesnio įvykio – vaikelio gimimo – yra papilnėjama, anokia čia bėda. Galima numesti tuos kilogramus. Aišku, erzintų, jei tie kilogramai vis kauptųsi ir kauptųsi“.

Kadangi bet kuriam žmogui nepavyksta gyventi be buities rūpesčių, jie, jeigu pora neturi vienodo požiūrio į buitį, gali tapti nemenku erzeliu, galvos skausmu ir gadinti santykius.
E. Rouge

Kiek labiau moteris nei vyrus erzina partnerio pasinėrimas į virtualų pasaulį, lyg niekas daugiau neegzistuotų. Gabrielė sako, kad tai „užknisa“ mažiau nei tas nelemtas čepsėjimas valgant, tačiau irgi labai nervina: „Kai nori pasikalbėti, pasitarti ar tiesiog kartu patylėti, jo šalia nebūna, jis kažkur nutolęs, net negirdi, ką jam sakai“. Moterys vieningai teigia, kad jas partneriai erzina dėl savo aistros kompiuteriams, vyriškai draugijai ir taurelei. Tuo tarpu vyrai yra kur kas pakantesni šiems dalykams. Kur kas mažiau stipriąją lytį erzina jų partnerių bendravimas su draugėmis – tiek virtualiai, tiek realiai. Tačiau vyrai nepakantūs savo antrųjų pusių betiksliam plepėjimui: „Kai maniškė pradeda su kuria nors drauge susirašinėti per Facebook, galo nėra, jei noriu jai ką nors pasakyti ir tikėtis, kad sureaguos, tenka parašyti į tą patį Facebook“. Arba, pavyzdžiui, kai pradės kalbėti telefonu... Girdėjau ką kalba, tai galima pasakyti per 3 minutes, o ji liežuviu mala 3 valandas, paskui dejuoja, kad to nespėjo padaryti, ano atlikti nebeturi laiko. Velniai rautų, mažiau niekais užsiiminėk, bus to laiko“. – savo išgyvenimais dalijasi Osvaldas. Na, o Rapolas sako, kad turbūt labiausiai erzinantis dalykas jo paties partnerėje ir moteryse apskritai, yra pernelyg didelis atviravimas kalbant su draugėmis – „išplepa apie mūsų santykius, tai girdėjau, o kai negirdžiu, tai gal ir apie mudviejų lovos reikalus kalba“. Rapolas teigia, kad jei tai sužinotų, santykiams būtų galas.

Kadangi bet kuriam žmogui nepavyksta gyventi be buities rūpesčių, jie, jeigu pora neturi vienodo požiūrio į buitį, gali tapti nemenku erzeliu, galvos skausmu ir gadinti santykius. Moteris erzina neatlikti kokie nors darbai: „Jau geras pusmetis kabelis per kambarį nutiestas – nesutvarko. Maža to, koridoriuje neveikia elektros jungiklis jau beveik metai – neprikiša nagų. Arba štai – nuėjo į parduotuvę ir kaip mažas vaikas klausia, ką nupirkti, tai, velniai griebtų, pats turi žinoti“, – bėdoja Jolanta. Moteris taip pat erzina pernelyg didelis vyro pedantiškumas buityje: „Viskas turi būti išblizginta, viskas savo vietose, kai yra vaikų, tai neįmanoma, kaip jis nesupranta?“ – piktinasi Vilma. Tuo tarpu vyrai dėl netvarkos namie gali labai rimtai susierzinti: „Betgi turi būti tvarka, – pasakoja Lukas, – namie turi jaustis gerai, sukaupti jėgas, grįžti namo iš darbo – o čia kiaulidė, ir dar pyksta, jeigu imu viską greitai tvarkyti. Aš negaliu kiaulidėje gyventi“. Na, o Agnę siutina vyro lėtumas ir neryžtingumas: „Mane labai nervina ir erzina vyro besaikis galvojimas, smulkmeniški apmąstymai, svarstymai, abejonės ir sprendimų priėmimo lėtumas – tai labiausiai erzinantis dalykas“. Beje, Agnė priduria, kad ją erzina visa eilė vyro bruožų: polinkis ilgai miegoti; erzina tai, kad jis „visur tamposi savo nešiojamąjį net per atostogas“; erzina nuolatinis vėlavimas, nes šis niekur neskuba – „jei atsisėdo prie kompiuterio, neatitrauksi, jei įlindo į vonią, tupės ten valandą, jei atsisėdo valgyti – kramsnos“.

Vyras neturėtų moters palikti kankintis, vienai galvoti. Jis turėtų bent jau pažadėti, kad viskas bus gerai. Tie žodžiai, išgirsti iš mylimo žmogaus, veikia kaip balzamas sielai. Moterims trūksta ir pagyrimo, palaikymo, komplimentų. Beje, to paties reikia ir vyrams.
E. Rouge

Tiek moterys, tiek vyrai jaučiasi blogai, kai antroji pusė rodo pernelyg mažai dėmesio. Tik vyrus erzina, kai moteris vien vaiku / vaikais užsiėmusi, ir romantikai dėmesio skirti nenori: „Nors kartą galėtume vaikus palikti pas senelius ir pabūti bent kelias dienas tik dviese“, – atsidūsta Marijonas. O kartais vyras turi pabūti ramybėje, vienas „palindėti oloje“. Lukas pasakoja: „Mane erzina, kai žmona nesupranta, jog darbe taip pavargstu, kad vos kojas velku ir man tikrai labai reikia pabūti ramybėje, o kartais ir visiškai vienam. Kartais man tenka dirbti 12 valandų per parą. Žmona priekaištauja, kam tiek daug dirbu. Bet taip juk būna ne visada. Taip būna, kai brandinu kokią nors idėją, rengiu planą, kai žinau, kad jis atneš nemenką pasisekimą. Negaliu visko mesti. Tačiau žmona to nesupranta ir todėl man kyla susierzinimas. Juk taip bus ne visada, o tik tam tikrą periodą. Štai prasėdžiu vienoje vietoje prie kompiuterio 12 valandų, neatsistodamas, neišeidamas net papietauti, su nieko nepakalbėdamas. Ir taip visą savaitę. Vakare nebesinori nieko tik ramiai išeiti pasivaikščioti, pabėgioti, pavalgyti ir eiti miegoti. Ir kad mane paliktų ramybėje tiek žmona, tiek vaikai. Ryte atsibundu su mintimis apie darbą, galvoju tik apie tai, kaip man realizuoti savo idėją. Ir čia prasideda moteriški zyzimai ir verkšlenimai, kad dėmesio skiriu per mažai, kad visų pasaulio pinigų neuždirbsiu. Bandau paaiškinti, bet manęs nesupranta. Tokiomis minutėmis noriu kiek kojos neša bėgti iš namų“. Tokiu atveju moteris tikrai turėtų įsiklausyti į savo vyrą ir galų gale išgirsti, kas jai sakoma – tai tik trumpas periodas.

Aišku, moteris erzina, kai vyras nėra empatiškas ir švelnus. Štai Beatričė ilgai pagalvojusi atsako, kad ją vyras „žiauriai suerzina“, kai jiedu kalbasi kokia nors rimta buitine ar jų santykių tema, sprendžia kokią nors problemą, kad ir pačią paprasčiausią – pirkti ar nepirkti, važiuoti ar nevažiuoti – bet taip ir neišsprendžia: „Vyras kuo ramiausiai apsiverčia ant šono, atsuka man nugarą ir užparpia. O mane ta problema, kankina, graužia, nors ji ir nėra tokia labai reikšminga, aš negaliu miegoti, nes esu susierzinusi. Aš pykstu, kai jis taip ramiai miega, kai problema neišspręsta“.

Vyras neturėtų moters palikti kankintis, vienai galvoti. Jis turėtų bent jau pažadėti, kad viskas bus gerai. Tie žodžiai, išgirsti iš mylimo žmogaus, veikia kaip balzamas sielai. Moterims trūksta ir pagyrimo, palaikymo, komplimentų. Beje, to paties reikia ir vyrams.

Taigi jeigu kas nors poroje jus erzina, pirmiausia reikia apie tai kalbėti, išsiaiškinti, nes partneris nėra aiškiaregis, o po to – ieškoti kompromiso (sureguliuoti tuos erzinančius dalykus). Šias dvi dimesijas – išsiaiškinimą ir reguliaciją turi apjungti tarpusavio artumas. Jei partneriai nesijaus vienas kitam artimi, erzinančių dalykų tik daugės, jie virs į konfliktus, kurie tik gilės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją