Sankt Peterburgo apylinkės anksčiau buvo žinomos kaip Ingria arba Ingermanland, ir joje daugiausia gyveno suomiai. Palyginus su kitais miestais, Sankt Peterburgas yra gana jaunas, vos trijų šimtų metų senumo miestas, tačiau jis gali pasigirti įspūdinga istorija. Čia pateikiami patys garsiausi faktai apie Sankt Peterburgą. Miestas tris kartus pervadintas. Trečias (ir paskutinis?) Kartas grįžo į Sankt Peterburgą Dėl antivokiškų nuotaikų Pirmojo pasaulinio karo metais miestas buvo pervadintas į labiau rusiškai skambantį Petrogradą. „Mes nuėjome miegoti Peterburge ir pabudome Petrograde!“ rėkė jingoistinės antraštės. Po Vladimiro Lenino mirties miestas buvo pervadintas į Leningradą. Būtent šis vardas amžinai siejamas su II pasauliniu karu ir blokada, „Chruščiovo atlydžiu“ ir perestroika. 1991 metų rugsėjį buvo nuspręsta atkurti istorinį miesto pavadinimą – Sankt Peterburgas.

Sankt Peterburgas buvo pastatytas ant pelkės

Viena iš priežasčių, kodėl caras Petras I norėjo pastatyti Sankt Peterburgą būtent prie Baltijos jūros pakrantės, buvo laivybos maršrutais sujungti Rusiją su likusia Europa. Tuo metu Rusija turėjo sąlyginai mažai teritorijų prie Baltijos jūros, o tai, kas jai priklausė buvo geografiškai nelabai palanki pelkėta vietovė. Kol dar nebuvo Sankt Peterburgo, ši vietovė buvo nesvetinga pelkė, linkusi į atšiaurius orus. Caras liepė kasmet šaukti 40 000 baudžiauninkų, kurie pastatytų miestą nuo nulio. Tikėtasi, kad jie atsineš savo įrankius ir patys keliaus į pelkę, kai kurie ėjo šimtus kilometrų pėsčiomis – deja, daugybė žmonių žuvo keliaudami į Sankt Peterburgo statybas arba statybų metu dėl atšiauraus klimato ir ypač sunkių darbų sąlygų. Remiantis kai kuriais skaičiavimais, dėl miesto statybų žuvo 100 000 žmonių.

Sankt Peterburgas – buvusi Rusijos sostinė

Praėjus 10 metų nuo miesto įkūrimo, Sankt Peterburgas tapo naująja Rusijos sostine 1712 m. Išskyrus trumpą ketverių metų pertrauką, miestas išliko šalies sostine ateinančius 200 metų. Tik per 1917 m. Revoliuciją, kai šalis pradėjo atsiriboti nuo imperinės istorijos, Maskva atgavo Rusijos sostinės titulą.

Sankt Peterburgas

Baltosios naktys

Nuo birželio vidurio iki liepos pradžios Sankt Peterburge vyksta reiškinys, vadinamas „Baltosiomis naktimis“. Miestas išlieka saulės spindulių praktiškai visą dieną, todėl kultūros renginiai ir pasivaikščiojimai vėlai vakare yra labai populiarūs. Tuo metų laiku taip pat vyksta „Baltųjų naktų“ festivalis – baleto, operos ir orkestro pasirodymų serija garsiame Mariinsky teatre.

Ermitažas – vienas didžiausių muziejų pasaulyje

Vienas žymiausių yra istorinis valstybinis Ermitažo muziejus. Jame saugoma per 3 milijonus meno ir kultūros dirbinių. Penkiuose tarpusavyje sujungtuose pastatuose per tris aukštus išsidėstę maždaug 400 kambarių, todėl gali prireikti mėnesių, net metų, kol susipažinsite su kiekvienu parodos meno kūriniu. Pagal vieną vertinimą, jei jūs žiūrėtumėte į kiekvieną meno kūrinį vieną minutę 8 valandas per dieną, jums reikės 25 metų, kad tinkamai pamatytumėte viską Ermitaže.

Sankt Peterburge yra 342 tiltai

Nors Sankt Peterburgas yra miestas, esantis salose ir glaudžiai susijęs su vandeniu, pirmieji tiltai atsirado ne iš karto. Caras Petras I įsivaizdavo, kad miestas yra panašus į Veneciją, kur jo piliečiai judės laivu. Pirmieji miesto tiltai atsirado netrukus po jo mirties, o dabar Sankt Peterburge yra 342 tiltai.

Sankt Peterburge yra giliausia metro sistema pasaulyje

Pagal vidutinį visų miesto metro stočių gylį Sankt Peterburge yra viena giliausių metro stočių pasaulyje. Pagrindinė priežastis yra unikali miesto geologija, trukdanti daugybei bandymų sukurti metro sistemą. Vieną kartą statybininkai netyčia įsivėlė į požeminę Nevos ertmę, kurios dalis vėliau buvo užlieta. Giliausia miesto metro stotis yra Admiralteyskaya, kuri yra 86 metrai po žeme.

Sankt Peterburge yra keistas paminklas, kuris buvo pavogtas 7 kartus

Ant akmeninio Fontankos intako pylimo stovi nedidelė paukščio statula, vietiniams žinoma kaip Čižikas-Pžikas, nuoroda į garsiąją komišką dainą (kuri turi savo istoriją). Turistai meta monetas, tikėdamiesi įgyvendinti savo norus. Ir daugiau iniciatyvių žmonių skulptūrą sau net sugriebė ... ne mažiau kaip septynis kartus. Bet kiekvienu atveju skulptūra visada buvo grąžinta į jai tinkamą vietą.

Sankt Peterburgas – XIX a. garsiausių Rusijos rašytojų miestas

Kadangi Sankt Peterburgas buvo kultūrinė Rusijos sostinė, į jį traukė rašytojai iš visų Rusijos vietovių. Sankt Peterburge gyveno Nikolajus Gogolis, kuris savotiškai gerėjosi ir nekentė miesto. Kalbėdamas apie Nevskio prospektą, N.Gogolis taip jį apibūdino: „Nepasitikėk Nevskio prospektu – aš visada labiau susisuku savo paltą ir stengiuosi nežiūrėti į objektus, kurie pasitaiko mano kelyje“.

Sankt Peterburge taip pat gyveno vienas garsiausių rusų poetų Aleksandras Puškinas ir vienas garsiausių rusų rašytojų Fiodoras Dostojevskis. Nors F.Dostojevskis gimė Maksvoje, tačiau didelę savo gyvenimo dalį praleido Sankt Peterburge. Šio garsaus rusų rašytojo darbuose galime „pamatyti“ ir Sankt Peterburgo gatves ir vietas, jis ypač dažnai aprašo Nevos prospekto vaizdus.

Sankt Peterburgas

Trumpiausia ir ilgiausia gatvės Rusijoje

Sankt Peterburge yra viena ilgiausių ir trumpiausių Rusijos gatvių. Ilgiausia Sankt Peterburgo gatvė yra Obukhovskoy Oborony prospektas (11 km), o trumpiausia – Peskovsky juosta (34 laipteliai).

Sankt Peterburgas – kačių miestas

Sankt Peterburge katės užima ypatingą vietą. Nuo pat miesto įkūrimo laikų katės buvo laikomos prie ermitažo, o jų paskirtis buvo medžioti graužikus. Antrojo pasaulinio karo metais kačių padėtis, deja, smarkiai pasikeitė. Leningrado blokados metu katės tapo žmonių maistu ir 1942 m. jau nebebuvo. Dėl to mieste pradėjo veistis neapsakomai daug graužikų, kurie naikino maisto atsargas ir platino įvairias ligas. Dėl to karo pabaigoje į Sankt Peterburgą buvo atvežta virš penkių tūkstančių kačių, kad jos išnaikintų graužikus.

Nuo neatmenamų laikų katės žiemos rūmų teritoriją saugojo nuo graužikų, o šiandien niekas nepasikeitė: dešimtys kačių oficialiai dirba Ermitažui. 2014 m. muziejaus direktorius įvedė 50 kačių limitą, leidžiantį „pertekliniams darbuotojams“ kačiukams eiti į gerus namus. Norėdami gauti tokį ūsuotą prizą, potencialūs savininkai turi praeiti interviu ir įrodyti savo patikimumą. Be to, oficialūs „Ermitažo katės“ savininkai gauna pažymėjimą, patvirtinantį ypatingą jų naujo augintinio statusą.

Viena iš labiausiai lankytinų vietų Sankt Peterburge taip pat yra susijus su katėmis. Tai yra dvi statulos, skirtos katėms, išgelbėjusioms miestą nuo graužikų – Elisejui ir Vasilisai. Juos yra gana sunku atrasti, kadangi jie yra paslėpti pastatų apsuptyje. Vietiniai žmonės tiki, kad šios dvi kačių statulos išpildo norus, tačiau žmogus turi įmesti monetą į skardinę šalia statulų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)