„Dzūkai dabar tiesiog negali atsidžiaugti – lijo keturias dienas iš eilės. Buvau miške, tai galiu jus nudžiuginti, kad voveraičių jau yra, o kiti grybai netrukus turėtų pasirodyti“, – pasakojo Latežerio girininkas Artūras Pavalkis.

Jo teigimu, Druskininkų krašto grybautojai yra pastebėję, kad tuomet, kai miške matosi nemažai musmirių, jau galima pradėti ieškoti baravykų.

Yra musmirių – bus ir baravykų

„Kelias žalias musmires jau mačiau, tai reiškia, kad ir baravykai pradės dygti. Pastebėjau šilbaravykį, o šie grybai po vieną nedygsta, bet, kaip sako grybautojai, tiltais“, – kalbėjo miškininkas.

A. Pavalkis pasakojo, kad kasmet rudens pradžioje būna toks trumpas laikotarpis, kai vienu metu dygsta visi grybai, svarbiausia jo nepražiopsoti.

„Nekalbu apie komercinius grybautojus, kurie renka grybus pardavimui. Bet miške apsilankiusiam turistui smagu, kai namo grįžta su pilna pintine, o joje būna daugelio skirtingų rūšių grybų“, – aiškino Latežerio girininkas.

Miškininkas prisiminė kartą miške radęs pamestą grybautojo pintinę ir iškart nusprendęs, kad ją paliko ne dzūkas.

„Jeigu pintinėje pamatysite ūmėdžių, vokietukų ar kokių į kelmučius panašių grybų, tai iškart aišku, kad grybavo ne mūsų krašto žmogus. Dzūkai tokių grybų nerenka“, – sakė A. Pavalkis.

Latežerio girininkas neabejoja, kad šį savaitgalį apsilankiusieji Dzūkijos miškuose tuščiomis pintinėmis grįžti neturėtų.

Nemenčinės krašte grybauti dar ne laikas

Nemenčinės miškams, kaip sakė Sužionių girininkė Gražina Kuliešienė, šią savaitę lietaus teko tik porą dienų, lijo ne nuolatos, tai drėgmės trūkumas gamtoje dar jaučiamas.

„Po tokios sausros reikėtų dar tiek pat lietingų dienų, kad gamta visai atsigautų. Miško paklotė sudrėkinta dar nepakankamai“, – kalbėjo miškininkė.

Pasak G. Kuliešienės, Nemenčinės krašte grybauti dar anksti, reikėtų bent savaitę palūkėti.

„Grybais dar nekvepia, bet gal pirmadienį jau bus prasmės bent pasidairyti, ar kas nepradėjo dygti“, – sakė Sužionių girininkė.

Jos teigimu, pamatę pro buto langą lyjant lietų, miestiečiai neturėtų iškart skubėti į mišką, tikėdamiesi prisigrybauti. Reikia bent kelias dienas palaukti, duoti grybams laiko išdygti.

Žemaitijos miškai kvepia grybiena

Tverų girininkas Stasys Vaičkauskas džiaugėsi, kad lietaus teko ir Žemaitijos miškams.

„Maždaug 30 metų amžiaus drebulyne mačiau jauną, neseniai išdygusį raudonviršį. Tai jau šį savaitgalį nekantriausi grybautojai kažką turėtų surasti. Pirmiausia jų laimikius pamatysime specializuotose grybautojų feisbuko grupėse“, – sakė S. Vaičkauskas.

Tverų girininkas pastebėjo, kad tankiausiuose miškuose drėgmė per medžių lajas dar nesugebėjo prasiskverbti iki miško paklotės ir pakankamai ją sudrėkinti, tačiau vilties teikia orų prognozės, žadančios dar vieną lietingą savaitę.

„Po savaitės tai jau tikrai galėsime džiaugtis grybais. Ir dabar miške galima pastebėti musmirių, o tai reiškia, kad ir baravykų neteks ilgai laukti“, – kalbėjo S. Vaičkauskas.

Pasak girininko, miškai jau kvepia grybiena, tai žemaičiai netrukus galės džiaugtis įspūdingais laimikiais.

Aukštaitijoje galima prisirinkti voveraičių

Pasak Mindaugo Ilčiuko iš Valstybinių miškų urėdijos Ignalinos regioninio padalinio, lietaus šią savaitę pakankamai teko ir Aukštaitijos miškams.

„Voveraičių jau galima prisirinkti, o kitų grybų dar kelias dienas gali tekti palaukti – nesimato, kad kas grįžtų iš miško su įspūdingais radiniais. Gamtai drėgmės užtenka, ypač kai lyja naktimis ir vanduo ne taip greitai išgaruoja. Bet grybams dar reikia ir šilumos“, – pasakojo miškininkas.

M. Ilčiuko teigimu, dabar tinkamas metas prisirinkti bruknių, nes Aukštaitijos miškuose jos jau prisirpę, ypač kirtavietėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją