Dzūkijos miškai grybais nekvepia

„Šią savaitę Druskininkų krašte tik kur ne kur iš mažų debesiukų vietomis nulijo ir vėl sausa miške – neliko nė žymės. Tik dabar jau naktys vėsesnės, rytinės rasos primena rudens pradžią. Mišką labiausiai išdžiovina tropinės naktys, kai temperatūra nenukrisdavo žemiau +20 laipsnių. Galima sakyti, kad Dzūkijoje tęsiasi sausra“, – pasakojo Latežerio girininkas Artūras Pavalkis.

Jo teigimu, šiuo metu gerokai padaugėjo miške besilankančių žmonių, ypač keliaujančių dviračiais, kurie, vengdami susibūrimų vietų mieste renkasi tokį laisvalaikio praleidimo būdą.

„Jau prinoko bruknės, kaip tik dabar žmonės brukniauja, o mėlynės baigiasi, nors kur ne kur jų dar yra, nes dera ne vienu metu. O apie grybus geriau neklauskite – kiekvieną dieną būnu miške ir jau užmiršau, kaip atrodo voveraitės“, – kalbėjo miškininkas.

A. Pavalkis pasakojo, kad vyresniosios kartos šiliniai dzūkai grybų dygimo laiką atpažįsta iš kvapo.

„Jie sako, kad žemė žydi. Kai miško paklotė, samanos gauna pakankamai drėgmės, atsiranda specifinis kvapas. Tai sutampa su palankiomis sąlygomis augti grybams“, – aiškino Latežerio girininkas.

Miškininkas atkreipė dėmesį, kad svarbiausias artėjančio rudens požymis – voratinklių gausa.
„Po Žolinės eini per mišką ir matai, kad visur vorai tinklus numezgę, tai jau galima tikėtis ir kitų permainų. Naktys vėsta, beržiukų lapai pradeda gelsti – gamta ruošiasi rudeniui“, – sakė A. Pavalkis.

Tinkamas laikas prisirinkti gervuogių

Nemenčinės miškams, kaip sakė Sužionių girininkė Gražina Kuliešienė, šią savaitę lietaus beveik neteko, todėl labai sausa.

Atostogų metas, žmonių miške daug. Dar ir uogautojų yra – vėlyvąsias mėlynes dar renka. Bruknės dar ne visai prisirpę, bet ir jas žmonės jau renka. Avietės jau baigėsi, bet dabar pats laikas prisirinkti gervuogių – jos jau ne tokios rūgščios“, – kalbėjo miškininkė.

Pasak G. Kuliešienės, Nemenčinės krašte nėra tradicijos surinktas miško gerybes pardavinėti pakelėse, gyventojai jas neša į supirktuves arba turgų.

„Grybų jau net nelabai kas ieško, nebent smulkių sudžiūvusių voveraičių dar kažkur drėgnesnėse vietose, žemumose įmanoma rasti“, – sakė Sužionių girininkė.

Romas Sadauskas-Kvietkevičius
Žemaitijoje grybų ieškokite senuose drebulynuose

Tverų girininkas Stasys Vaičkauskas juokauja, kad į mišką šiemet žmonės turbūt taip gausiai traukia todėl, kad ten dar nereikia dėvėti kaukių: „Suvažiuoja į miškus džipais ir lengvaisiais automobiliais. Kaip tik po truputį pradeda grybų atsirasti, nors šią savaitę žemaičiams lietaus neteko“.

Jo teigimu, sausi orai džiugina javus skubančius pjauti ūkininkus, bet miškininkui neramu, kaip išgyvens šiemet pasodinti 118 tūkst. eglučių. Gelbsti tik tai, kad Tverų girininkijoje vyrauja molis, kuriame po žiemos buvo susikaupę kažkiek drėgmės.

„Dienos trumpėja, šį rytą buvo vos 9 laipsniai šilumos, tai trumpomis rankovėmis jau nelabai jauku. Atsiranda rytiniai rūkai, draikosi voratinkliai“, – vardijo artėjančio rudens ženklus.

Paklaustas, kokie grybai dygsta Žemaitijoje, Tverų girininkas sakė, kad grybautojų daugiau, negu grybų.

„Jeigu noriu sužinoti, ar dygsta grybai, pirmiausiai žiūriu ne miške, o feisbuke. Rietavo grupėje pastarosiomis dienomis įspūdingais laimikiais niekas nesigiria, nors į miškus daug kas eina, tikisi rasti. Jei neuždžiovins iki galo, tikimybė artimiausiu metu sulaukti rimtesnio grybų dygimo išlieka“, – kalbėjo S. Vaičkauskas.

Pasak miškininko, senuose drebulynuose, kurie sukaupė daugiau drėgmės, grybautojai randa po 2-3 „išsigandusius raudonikius“. Išsigandusiais pavadino todėl, kad tuomet, kai šie grybai dygsta gausiai, vienoje vietoje galima jų dešimtimis prisirinkti, o dabar dar taip nėra.

Aukštaitijoje grybų nerasite, bet galite sutikti mešką

„Miške gražu, sausa, grybų nėra. Voveraičių dar kartais galima rasti, bet jos mažytės, sudžiūvusios“, – pradėjo pokalbį Mindaugas Ilčiukas iš Valstybinių miškų urėdijos Ignalinos regioninio padalinio.

Pasak miškininko, aukštaičiai jau renka prisirpusias bruknes, dar galima rasti mėlynių, tik jos jau ne tokios sultingos, o avietės jau baigėsi.

„Šlapiose vietose neblogai užderėjo gervuogės“, – sakė M. Ilčiukas.

Rudoji meška
Jo teigimu sausą vasarą sunku ištverti visiems augalams, pasodinti medeliai sunkiai įsikabina į dirvą, bet išdega žolinė augmenija ir nestelbia medelių. Skirtingai nuo Dzūkijos, Aukštaitijoje pelkėse vanduo dar laikosi, išdžiūvo tik patys mažiausi upeliai.

M. Ilčiukas pasigyrė šią savaitę girioje sutikęs mešką.

„Buvau Minčiagirės girininkijoje, neturėjau tuo metu net fotoaparato, tai tik telefonu keletą kadrų padariau. Sunku pasakyti, ar ji atėjo iš Latvijos, ar iš Baltarusijos, bet tame miško masyve buvo pastebėta ir pernai. Jeigu jai čia patiks, gal ir nuolat apsistos“, – pasakojo miškininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)