Novate.ru pasakoja, kokios medžiagos sutrumpina stalviršio tarnavimo laiką, ir pataria, kaip kuo ilgiau išlaikyti jį geros būklės.

1. Abrazyvinės medžiagos

Be abejo, riebalų dėmių ir kitų nešvarumų, kurių reguliariai atsiranda ant stalviršio, neįmanoma pašalinti įprasta šluoste. Vis dėlto pasistenkite kuo rečiau naudoti abrazyvines valymo priemones, kurių sudėtyje yra amoniako ir baliklių. Veikiami šių medžiagų paviršiai gana greit blunka, praranda spalvą. Be to, nusivalo apsauginis paviršius, ir stalviršis tampa pažeidžiamas. Kasdienei virtuvės stalviršių priežiūrai užtenka vos dviejų dalykų – įprastos drėgnos šluostės ir indų plovimo priemonės. Taip valomas stalviršis ilgiau nesusidėvės.

Taip pat, kai valote viryklę ar orkaitę įvairiomis riebalus tirpdančiomis priemonėmis stenkitės valyti labai atsargiai, kad priemonių nepakliūtų ant stalviršio, nes nuo jų gali likti negražių balsvų dėmių – net jei tik porai minučių paliksite ant stalviršio buteliuką, išteptą valymo skysčiu. Taip pat gali atsirasti apvadas nuo buteliuko, kurį paprastai nelengva pašalinti, ypač jei jis apdžiūva.

2. Temperatūrų pokyčiai

Kadangi dauguma virtuvių nėra didelės, paprastai smulki buitinė technika laikoma ant stalviršio. Tačiau tokių prietaisų, kaip skrudintuvas, garų puodas ar daugiafunkcis puodas, dugnas jų veikimo metu gali smarkiai įkaisti, dėl to nukenčia stalviršis. Dėl nuolatinės temperatūrų kaitos gali pasikeisti spalva, ant paviršiaus atsirasti įtrūkimų. Todėl arba sudėkite buitinius prietaisus į specialias lentynas, arba statykite juos ant specialių padėklų arba pjaustymo lentelių. Taip pat vertėtų pasirūpinti sunkiais objektais, stovinčiais ant stalviršio, pavyzdžiui, akmenine grūstuve. Tam, kad jie nebraižytų paviršiaus, ant dugno priklijuokite kelis veltinio padukus, kurie naudojami baldų kojelėms. Taip jums bus paprasčiau ant stalviršio stumdyti sunkius virtuvės aksesuarus arba indus.

3. Rūgštis

Medžiagos, iš kurių daromi stalviršiai, gana jautrūs rūgščiai. Ypač marmuriniai stalviršiai, kurie yra gaminami iš kalcio karbonato. Todėl jei staiga pastebėjote, kad ant paviršiaus išsiliejo ar užlašėjo acto, citrinų arba pomidorų sulčių, vyno ar kavos, ilgai nedelsdami nuvalykite drėgna šluoste. Jei iškart nenuvalysite, atsiras negraži dėmė – per labai trumpą laiką.
Visų pirma nuvalykite servetėle, tada apibarstykite stalviršį maistine soda, kad neutralizuotumėte rūgštį.

4. Vanduo

Vanduo taip pat gadina stalviršį. Jei ant paviršiaus pastebėjote balutę, iškart nuvalykite ją sausa šluoste arba bent sugerkite popierine servetėle. Antraip, jei paliksite vandens dėmes per naktį arba visą dieną, liks baltas apvadas. Ypač stalviršiui kenkia kietas vandentiekio vanduo.

5. Aštrūs objektai

Atsimenate, kaip vaikystėje tėvai ir seneliai mums sakydavo nieko nepjaustyti ant stalo? Laikas prisiminti šią aukso vertės taisyklę. Joks stalviršis ilgai nelaikys, jei jį naudosite vietoj pjaustymo lentelės. Taip pat atkreipkite dėmesį į vertikalius peilių stovus. Jei ilgus peilius dėsite į ne jiems skirtas ertmes, jų ašmenys lies stalviršio paviršių ir gali jį geriausiu atveju subraižyti, o blogiausiu – gerokai apgadinti.

6. Spaudimas

Silpna visų stalviršių vieta yra kampai. Todėl viena iš dažniausiai pasitaikančių problemų, nutinkančių su darbiniais paviršiais, yra pažeidimai ir atsisluoksniavimas. Tam, kad tokių problemų būtų mažiau, stenkitės kuo mažiau spausti stalviršį – kuo mažiau į jį remtis, nestatyti sunkių daiktų ant krašto ir jokiu būdu nebandykite į kraštą atidaryti butelio.

Atkreipkite dėmesį: stalviršis daug greičiau susidėvės, jei nuolat ant jo lipsite, bandydami pasiekti viršutinėse spintelėse esančius daiktus. Atminkite – stalviršis neapskaičiuotas jūsų svoroui, todėl pasistenkite atsikratyti tokio įpročio, o norėdami pasiekti daiktus, lipkite ant kėdės arba kopėtėlių.

7. Karšti indai

Stalviršiai prastai toleruoja kontaktą su karštais indų paviršiais. Keptuvės, puodai, lėkštės – visa tai laikykite ant viryklės, statykite ant pjaustymo lentelių ar padėklų, bet jokiu būdu ne tiesiai ant stalviršio.

Aukšta temperatūra – pagrindinis darbinių paviršių priešas. Nuo jos paviršiai sutrūkinėja, dažai patamsėja – tai ne tik gadina stalviršio vaizdą, bet ir mažina jo funkcionalumą.

8. Saulė

Jei jūsų virtuvės langai nukreipti į saulėtą pusę, rekomenduojama pasikabinti medžiagines užuolaidas, įsirengti ritinines užuolaidas ar žaliuzes – tik taip apsaugosite stalviršį tomis dienomis, kai lauke plieskia saulė. Nuo ryškių saulės spindulių laminuotų paviršių dažai labai greit nublunka. Akmeniniai ir mediniai stalviršiai taip pat nukenčia – saulė nudegina apsauginį hermetizuojantį sluoksnį. Todėl stenkitės kuo labiau apsaugoti virtuvę nuo saulės, kad darbiniai paviršiai tarnautų kuo ilgiau.

9. Pasikartojantys judesiai

Jei nuolat ruošiate produktus toje pačioje stalviršio vietoje, ta vieta neišvengiamai susidėvės greičiau. Todėl stenkitės kuo dažniau keisti dislokacijos vietą, kad apsaugotumėte paviršių nuo pažeidimų. Yra dar vienas variantas – įsigykite didelę pjaustymo lentą, kuri uždengs didelį slatviršio plotą ir jį apsaugos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)