Tampa nepajėgūs

Specialistai nustatė, kad rūkymas yra svarbiausia jaunų vyrų erekcijos sutrikimų, impotencijos priežastis.

Rūkymas turi neigiamos įtakos hormonams, atsakingiems už lytinius skirtumus tarp vyrų ir moterų. Tabake esantys toksinai veikia būdą, kuriuo hormonai patenka į kūną.

Taip pat pastebėta, kad tabakas yra žalingas sėklidėms, kur produkuojama sperma. Vyrų rūkalių sperma yra labiau neigiamai pakitusi nei tų, kurie gyvena be cigaretės.

Keičia figūrą

Rūkančių moterų liaukose vyriškų ir moteriškų hormonų balansas yra pakitęs.

Todėl rūkalėms dažniau formuojasi vyriškos kūno formos, kai riebalai labiau kaupiasi ties pilvu, o ne šlaunų ar krūtinės srityje. Rezultatas – ne itin moteriškas kūnas, taip pat padidėjusi rizika susirgti diabetu ir širdies ligomis.

Mažesnis kiekis moteriškų hormonų sukelia ir kitų padarinių. Manoma, kad jaunos rūkančios moterys skausmingiau išgyvena mėnesines, jos dažniau būna nereguliarios.

Cigaretė gali būti ir ankstesnės menopauzės priežastis: rūkales ji ištinka vidutiniškai dvejais metais anksčiau.

Nors žmonės žino, jog rūkymas sukelia plaučių vėžį, reta jauna rūkanti moteris nutuokia, kad rūkydama padidina riziką susirgti gimdos ar gimdos kaklelio vėžiu.

Greitina senėjimą

Tiek moterims, tiek vyrams rūkymas yra priešlaikinio senėjimo priežastis. Nuolat čiulpiant cigaretę ir markstantis nuo į akis besiplaikstančių dūmų, rūkaliams susidaro raukšlės apie lūpas ir akis.

Ilgainiui ląstelių genetinę medžiagą gabenantys chromosomų galiukai išsipainioja ir suyra. Nors šie procesai susiję su natūraliu senėjimu, rūkaliams tokie pokyčiai įvyksta anksčiau. Todėl tikėtina, kad tai verčia greičiau senti ir kitas kūno dalis.

Kenkia vaisingumui

Kai ateina metas pradėti šeimą, rūkaliai vėlgi susiduria su problemomis.

Rūkančios moterys sunkiau pastoja ir dvigubai dažniau nei nerūkančios būna nevaisingos. O siekiančioms išsigydyti nevaisingumą rūkančioms poroms tai gali nepavykti kur kas dažniau nei sveikai gyvenantiems.

Rūkymas sutrikdo daugybę mūsų sveikatos ir giminės pratęsimo funkcijų. Tačiau to galima išvengti atsisakius šio žalingo įpročio.