Per daug graži tikram pažymiui

Trečiakursė Kauno technologijos universiteto (KTU) studentė (vardas, pavardė ir specialybė redakcijai žinomi), papasakojo nemalonų įvykį, kai vyresnio amžiaus dėstytojas per pasirašymą pasakė, kad su tokiu veideliu ne mokytis reikia, kad jeigu mergina kartu su juo neis vakarieniauti, parašys tik penketą, nors išties galutinis pažymys buvo geresnis.

„Sutrikau ir tada sakiau, kad rašytų penketą, bet dar ir dabar prisiminus užverda kraujas“, - tik užtikrinus, kad pavardė ir vardas liks neatskleisti, kalbėjo niekur apie šį incidentą nepranešusi mergina.

Kategoriškai priekabiaujančių ar kyšius imančių dėstytojų atžvilgiu nusiteikęs KTU ekonomikos ir vadybos fakulteto dekanas Bronius Neverauskas nepagailėjo kritikos tokiam merginos sprendimui: „Kodėl iškart nepranešė apie tokį įvykį? Tylėdama ji neišspręs problemos“.

Garantuojantis anonimiškumą apie dėstytojų nusižengimus pranešusiems studentams dekanas paragino nekartoti tokių klaidų, nes tylėjimas niekam nepadės. Prabildamas garsiai studentas ne tik išspręs savo problemą, bet ir apsaugos kitus studentus nuo panašios situacijos.

„Jei paaiškėtų, kad mūsų fakultete vyksta tokie dalykai, norėčiau kuo skubiau sužinoti dėstytojų pavardes, mes tikrai nedelsdami atsisveikintume su dėstytoju, kuris nesilaiko etikos kodekso“,- kalbėjo ekonomikos ir vadybos fakulteto dekanas.

B.Neverauskas nesuprato, kodėl studentai nutyli tokius įvykius: „Visada pirmakursiams per pirmą paskaitą sakau, kad studentai iškilus tokioms problemoms eitų į dekanatą ir rašytų raštą, tokia tvarka visame KTU. Studentas yra lygiai toks pats žmogus kaip ir dėstytojas ir bendravimas turėtų būti kaip su sau lygiu žmogumi“, - teigė studentų žeminimo netoleruojantis dekanas.

Gali grėsti baudžiamoji byla

Ketvirtakursis Vilniaus universiteto (VU) studentas Audrius papasakojo ir tokį atvejį, kai dėstytojas paėmė visos grupės vardu duotą „dovaną“, tačiau nedarė jokių nuolaidų per patį egzaminą: „Susidėjome po kelias dešimtis litų, gavosi tikrai padori suma, už ją nupirkome knygą, į kurią įdėjome ir keletą gana solidžiai atrodančių banknotų. Tikėjomės, kad dėstytojas bus atlaidesnis per egzaminą, kad galbūt pavyks nusirašyti. Tačiau jis tai turbūt priėmė kaip padėką. O gal nusprendė mums parodyti, kad taip nieko nepasieksime. Tada tikrai pykome, bet dabar suprantu, kad mes patys neturėjome taip elgtis“.

VU rektorius Benediktas Juodka šį studentų ir dėstytojo poelgį pakomentavo kaip nusikaltimą: „Teisiškai žiūrint, abu nusikaltėliai, ir tas, kuris ima, ir tas, kuris duoda, už tokius veiksmus abiems pusėms gali grėsti baudžiamoji byla“.

VU rektorius paragino netoleruoti kyšių reikalaujančių dėstytojų ir geriau ne viešinti problemą, o ją spręsti: „Jei yra tokie reiškiniai, tegul kreipiasi į atitinkamus organus ir imituoja kyšio davimą. Yra daug būdų, juk Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) tą daro, kam bėgti į dekanatą, dekanas irgi ne kriminalistas“.

STT pasiruošusi padėti studentams

Visuomenė mano, kad aukštosiosiose mokyklose klesti korupcija. „Buvo apklausiami ne studentai, o įvairaus amžiaus grupių Lietuvoje gyvenantys žmonės. Po apklausos paaiškėjo, kad visuomenės įsitikinimu korupcija stipriausiai įsigalėjusi kelių policijoje, antroje vietoje - sveikatos apsauga, trečioje - aukštosios mokyklos. Situacija galėtų būti ir geresnė, dabar padėtis tikrai prasta“, - teigė laikinai STT atstovės spaudai pareigas einanti Ramunė Paukštienė.

„Problema tikrai egzistuoja, tačiau studentai vengia kreiptis į mus. Apie korupciją galima pranešti ir telefonu ir elektroniniu paštu, visus kontaktus galima rasti mūsų internetinėje svetainėje. Tačiau kreipiasi labai mažai studentų, nes dažniausiai kyšių davimo atveju suinteresuotos abi pusės – studentas nori geresnio pažymio, o dėstytojas sutinka paimti siūlomus pinigus“, - kalbėjo STT atstovė spaudai.

Nuteistas studentus reketavęs dėstytojas

Tačiau buvo atvejis, kai į STT kreipėsi du su dėstytojo reketu neapsikentę Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) studentai. „Dėstytojas turėjo savo sistemą: jei studentas norėjo turėti dešimtuką, buvo reikalaujama 400 Lt., aštuonetas kainavo 300 Lt., o šešetas 200 Lt. Apie tai žinojo visi studentai, tačiau tik du išdrįso kreiptis į STT. Dėstytojui buvo iškelta baudžiamoji byla, teismas nusprendė nubausti 30 000 Lt. bauda, dabar jis nebedirba LKKA“,- pasakojo R. Paukštienė.

Nemato problemos

Ketvirtakursis VU studentas Ignas niekada net negalvojo duoti kyšio ir nebuvo, kad to reikalautų suįžūlėjęs dėstytojas: „Man paprasčiau viską pačiam išmokti, nei rizikuoti duodant kyšį. Dauguma dėstytojų bijo imti kyšius arba jų moraliniai įsitikinimai to neleidžia, todėl manau, kad bandydamas taip paveikti dėstytoją gali tik pakenkti sau. Per tris su puse studijų metų man neteko susidurti su dėstytoju, kuris pats reikalautų kyšio ar parodytų, kad nori kažkokio pamaloninimo. Nesu to girdėjęs ir iš grupiokių“.

Panašiai atsiliepė ir KTU antrus metus ekonomiką studijuojanti Dovilė: „Iš manęs dar joks dėstytojas nereikalavo kyšio“.

Šaltinis
"Savas", Lietuvos studentų laikraštis
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją